Image default
Opinion LEADERS

Πλέον ο ΕΦΚΑ παράγει συντάξεις παρά καθυστερήσεις – Ό.Τσάπαλος

Για το έργο μας θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας

Ο ΕΦΚΑ είναι το πεδίο όπου η Δημόσια Διοίκηση και οι αρχές του σύγχρονου management έδωσαν εξετάσεις τα τελευταία 2 χρόνια. Ο ενιαίος -μόνον στις εξωτερικές ταμπέλες- ΕΦΚΑ μαζί με 1.059.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές υποθέσεις ήταν η «κληρονομιά» που πήραμε από την προηγούμενη κυβέρνηση που μέσα σε μία νύχτα, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και υποδομές συγκέντρωσε όλα τα τέως Ταμεία σε ένα. Πληροφοριακά συστήματα που δεν «μιλούσαν» μεταξύ τους, κατεβασμένα τηλέφωνα, αναμονές πολλών ετών για συνταξιοδότηση και αδυναμία για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση συνέθεταν ένα σκηνικό χάους. Αποτυπώθηκε μάλιστα με αριθμούς στον Συνήγορο του Πολίτη καθώς το 48% των καταγγελιών προς την Ανεξάρτητη Αρχή αφορούσαν αποκλειστικά τον ΕΦΚΑ. 

Λύσαμε όλα τα προβλήματα; Σίγουρα όχι. Εξαφανίσαμε ως δια μαγείας όλες τις παθογένειες; Σε καμία περίπτωση. Ωστόσο στα μεγάλα προβλήματα του Οργανισμού όχι μόνο είχαμε απαντήσεις αλλά δώσαμε και τις απαραίτητες λύσεις. Λύσεις οριστικές και προς όφελος των εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Αναφέρομαι κυρίως στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων αλλά και της εξυπηρέτησης. 

Στο καίριο κομμάτι των συντάξεων ο ΕΦΚΑ γύρισε σελίδα. Κλείσαμε το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων καθώς τους τελευταίους 24 μήνες εκδώσαμε 510.000 κύριες συντάξεις, αριθμός-ρεκόρ όχι μόνο για τον Φορέα αλλά και διαχρονικά για το ασφαλιστικό μας σύστημα. Πλέον ο ΕΦΚΑ παράγει συντάξεις κι όχι καθυστερήσεις απονέμοντας πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα. 

Από την άλλη, σύμμαχός μας για την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών υπήρξε η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας με τη λειτουργία 80 ηλεκτρονικών υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται μηνιαίως από σχεδόν 5 εκατομμύρια χρήστες καθώς και το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 που έχει δεχθεί 2,5 εκατομμύρια κλήσεις πολιτών που αφορούσαν τον ΕΦΚΑ, με το ποσοστό επιλυμένων αιτημάτων να ανέρχεται σε 99,5%.

Στις πλέον εμβληματικές μεταρρυθμίσεις όμως θα κατατάξω και τα «ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΕΠΑ» με τα οποία πλέον η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας γίνεται ηλεκτρονικά, καταργώντας αλλεπάλληλες επισκέψεις στις φυσικές δομές. Αυτή η  ψηφιακή μεταρρύθμιση μαζί με την Κάρτα Αναπηρίας βελτίωσε  στην πράξη την καθημερινότητα των ευάλωτων συμπολιτών μας. 

Παράλληλα, προχωρήσαμε στην εφαρμογή του νόμου για τον εκσυγχρονισμό του Φορέα, ενισχύοντας την ευελιξία του, απλοποιώντας τις διαδικασίες για τις προμήθειες, επεκτείνοντας τους ελέγχους και αξιοποιώντας πιο αποδοτικά την σημαντική ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ. Δώσαμε την δυνατότητα και σε στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα να απασχοληθούν σε θέσεις Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών στον Οργανισμό με τριετή θητεία και δυνατότητα ανανέωσης μια φορά. Πρόκειται για καινοτομία για το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης που ήρθε για να μείνει. 

Επόμενη στόχευση: η εκκαθάριση των επικουρικών και των εφάπαξ που απομένουν, η ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων, οι 10 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που δρομολογούνται και η διαλειτουργικότητα των συστημάτων του ΕΦΚΑ με το ΚΕΑΟ. 

Για την επίδραση που έχουν οι παρεμβάσεις μας στην καθημερινότητά τους, οι πολίτες μας αξιολογούν καθημερινά και θα έχουν την ευκαιρία να το πράξουν ξανά στις εκλογές που έρχονται. Γιατί στο τέλος της τετραετίας κρινόμαστε πάντα όχι για τα λόγια αλλά για τα έργα μας. 


Όμηρος Τσάπαλος 

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΦΚΑ- Υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Αθήνας, Νέα Δημοκρατία

Σχετικα αρθρα

Β. Κορκίδης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού διατηρεί την “ροπή κατανάλωσης” στην αγορά

admin

Πανεπιστήμια και οικονομία – Ν.Βέττας

admin

Β. Κορκίδης: Επένδυση της Ελλάδας σε παρόν και μέλλον το άνοιγμα προς Ινδία

admin

B. Κορκίδης: Ακριβός ο «λογαριασμός» των επιπτώσεων της Ερυθράς στην Ευρώπη

admin

PISA, σχολικές επιδόσεις και το προφανές – Α. Ανδρικόπουλος

admin

Δ. Βέργαδος (ΣΕΒ): 4+1 προκλήσεις της βιομηχανίας το 2024

admin

Αισιοδοξία για την οικονοµία από τον Βασίλη Κορκίδη

admin

Αξιολογώντας τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα – Α.Ανδρικόπουλος

admin

Η δοκιμασία της ευρωπαϊκής συνοχής

admin

Κορκίδης: Σημαντική θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της οικονομίας

admin

Εύλογες και αληθινές αξίες: ανάγκη, νόμος και αλήθεια στη λογιστική – Α. Ανδρικόπουλος

admin

Οι μικρομεσαίοι που όλοι φτύνουν – Α .Βερούτης

admin