Image default
Ευρώπη

Στόχος ο «πιο αποδοτικός» πρωτογενής τομέας για τους παραγωγούς

Θεμέλιος λίθος για τον προσανατολισμό της νέας ΚΑΠ είναι η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην Ημερίδα «Νέα ΚΑΠ 2023-2027 Προκλήσεις και Ευκαιρίες», που συνδιοργανώνει το ΥΠΑΑΤ και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Για τις ευκαιρίες και τους στόχους της νέας ΚΑΠ υπό το πρίσμα της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», μίλησε ο υπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην Ημερίδα «Νέα ΚΑΠ 2023-2027 Προκλήσεις και Ευκαιρίες» ενώ παρουσίασε και τη νέα δέσμη προγραμμάτων στήριξης του πρωτογενούς τομέα εν όψει των εκλογών.

«Στόχος είναι η διαμόρφωση μίας ευημερούσας και δίκαιης κοινωνίας που στηρίζεται σε μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη οικονομία, με αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα στην αγορά με τον ταυτόχρονο στόχο να είναι οι μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και λοιπών περιβαλλοντικών ρύπων έως το 2050», είπε ο Υπουργός στην ομιλία του.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της μετάβασης στην «πράσινη οικονομία», λέγοντας πως ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να μην είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο είναι απαραίτητο για την επίτευξη βιωσιμότητας στην Ελληνική γη.

«Την γη δεν θα την καλλιεργήσουμε μόνο για τα επόμενα 20 χρόνια αλλά πρέπει να μπορούν να την καλλιεργήσουν και τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος η αποδοτικότητα του πρωτογενούς τομέα

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Γεωργαντάς δήλωσε επίσης πως μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος ώστε ο πρωτογενής τομέας να γίνει πλέον πιο αποδοτικός για τους παραγωγούς.

Όπως αναφέρθηκε σε άρθρο μας την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν γίνει ήδη κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, υπήρξαν ορισμένες πρώιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η απόφαση για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης καθώς και η τροπολογία για τις βοσκήσιμες γαίες που στόχο έχουν την αποφυγή στρεβλώσεων και την διευκόλυνση των αγροτών.

Η στόχευση του υπουργείου για την αποδοτικότητα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα φαίνεται να είναι μια σημαντική προτεραιότητα. Κι αυτό έγκειται στην ώθηση που έχουν λάβει οι επενδύσεις στον τομέα με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή ήδη τον πρώτο μήνα του χρόνου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου τον περασμένο μήνα οι επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τα Υποέργα που θα λάβουν χρηματοδότηση.

Νέα προγράμματα στήριξης

Στην ημερίδα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε την ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που έχει η ορθή καθοδήγηση από επιστήμονες. Για αυτό το λόγο, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόγραμμα Γεωργικών Συμβούλων ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ για να έχουν οι αγρότες δωρεάν τις συμβουλές που χρειάζονται. Με αυτό τον τρόπο, δρομολογείται πιο εντατικά η μετάβαση προς την ψηφιοποίηση και τη νέα εποχή.

Στο τέλος της ομιλίας του στην ημερίδα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη των στόχων καθώς ήδη υλοποιείται το μεγαλύτερο αρδευτικό πρόγραμμα των τελευταίων 50 ετών, ενώ πλέον τα μεγάλα ελληνικά αρδευτικά έργα είναι αυτόνομα ενεργειακά, όπως είπε ο ίδιος ο Υπουργός. Υπογράμμισε όμως, ότι «αν δεν πετύχει η πράσινη συμφωνία και δεν οδηγηθούμε σε μηδενικό αποτύπωμα δεν θα έχουμε το πεδίο να αναπτύξουμε καμία δράση».

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin