Image default
Ευρώπη

Handelsblat: «Οι πολιτικοί να απομακρυνθούν από τη συνήθεια να λύνουν κάθε πρόβλημα με νέα χρέη»

«Είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και οι πολιτικοί να απομακρυνθούν από τη συνήθεια να λύνουν κάθε πρόβλημα με νέα χρέη» σχολιάζει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενη  στην   αναστολή των κριτηρίων για το χρέος των κρατών εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την κατάργηση των αυστηρών κανόνων για την ετήσια μείωση χρέους από τις υπερχρεωμένες χώρες που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2024.

Κατά την  Handelsblatt «είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και οι πολιτικοί να απομακρυνθούν από τη συνήθεια να λύνουν κάθε πρόβλημα με νέα χρέη. Αυτός ο απογαλακτισμός είναι αναγκαίος, αλλά όχι εύκολος, καθώς σε πολλές χώρες έχει σημειωθεί ρεκόρ στα επίπεδα χρέους λόγω των απανωτών κρίσεων. Ως εκ τούτου, τα παλαιά κριτήρια ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες συνθήκες μόνο μερικώς».

Για την οικονομική εφημερίδα, ωστόσο, προηγείται παραλλήλως η ανάγκη μεταρρύθμισης του κανονιστικού πλαισίου: «μία μεταρρύθμιση με ρεαλιστικές δεσμεύσεις, τις οποίες θα μπορούν να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της σταθερότητας».

Οι απόψεις διίστανται: η Γαλλία, από τη μία πλευρά, επιθυμεί ένα πιο χαλαρό πλαίσιο κανόνων, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία τάσσονται υπέρ μίας αυστηρότερης προσέγγισης.

Η Handelsblatt θεωρεί πως «οι υπάρχοντες στόχοι – 3% της οικονομικής παραγωγής για το έλλειμμα και 60% για το χρέος – πρέπει να παραμείνουν. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως τα όρια είναι αυθαίρετα, παρ’ όλα αυτά η αναθεώρηση των στόχων χάριν μίας χαλαρότητας, θα δημιουργούσε ιστορικό προηγούμενο: το αίτημα για την επόμενη χαλάρωση δεν θα αργούσε να έρθει και στη συνέχεια τα όρια θα προσαρμόζονταν στα επίπεδα του χρέους και όχι το αντίστροφο. Η μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να θέσει τους στόχους υπό συζήτηση και, ως εκ τούτου, θα υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση της πραγματικότητας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επίτευξής τους. Εάν μία τέτοια συμφωνία επιτευχθεί, τότε θα μπορούσε να εξασφαλιστεί και πάλι ένα πιο δεσμευτικό πλαίσιο ευρωπαϊκών κανόνων για το χρέος».

 - Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Συμφωνία για επέκταση του εθελοντικού στόχου μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%

admin

FTX: Πάνω από 40 εκατ. δολάρια έδωσε ο Bankman-Fried για να δωροδοκήσει Κινέζο αξιωματούχο

admin

Ταξίδι στην Ταϊβάν για υποστήριξη της δημοκρατίας, ενίσχυση της συνεργασίας: Πρόεδρος της Τσεχικής Βουλής

admin

Ο Μακρόν επιδιώκει την επανασύνδεση με τα συνδικάτα, ενώ επιτίθεται στην Αριστερά

admin

Πώς η Τουρκία ενισχύει την επιρροή της μέσω της αμυντικής της βιομηχανίας

admin

Σε 6 μονάδες «σπάει» η Alibaba

admin

Ζούμε τη «χαμένη δεκαετία» της παγκόσμιας οικονομίας;

admin

Fed: «Χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης» η πτώχευση της SVB

admin

Η Κομισιόν αντιμέτωπη με το περίσσευμα εμβολίων κορονοϊού

admin

Ικανοποίηση στην Τσεχία για τη συμφωνία ΕΕ στα ηλεκτρονικά καύσιμα

admin

Ολλανδική βοήθεια 50 εκατ. ευρώ για το νερό σε αναπτυσσόμενες χώρες

admin

BioNTech: Προβλέπει 5 δισ. έσοδα από το εμβόλιο του κορωνοϊού- Από 17 δισ. το 2022

admin