Image default
Ευρώπη

Ο «αντάρτης» της Ε.Ε. φλερτάρει τους κολοσσούς της Γερμανίας – Και εκείνοι τον στηρίζουν με δισεκατομμύρια

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας πως δεν θέλει να συρθεί η χώρα του στον πόλεμο. Τον περασμένο μήνα εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γερμανίας για την απόφασή της να στείλει βαριά άρματα μάχης.

Αυτό δεν το εμποδίζει ωστόσο από το να προσπαθήσει να μετατρέψει την Ουγγαρία σε hub οπλικών συστημάτων και να βγάλει χρήματα από έναν από τους πιο επικερδείς κλάδους στην Ευρώπη. Και αυτό σημαίνει εμβάθυνση των σχέσεων με γερμανικές εταιρείες, ακόμη και εάν είναι σε σύγκρουση με τους πολιτικούς στο Βερολίνο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του -.

Η Rheinmetall χτίζει τρία εργοστάσια στην Ουγγαρία για την κατασκευή τανκς, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών. Αν και σε πρώτη φάση τα προϊόντα των εργοστασίων θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των ουγγρικών ενόπλων δυνάμεων, τίθενται οι βάσεις για ανάπτυξη μίας ισχυρής βιομηχανίας όπλων, που ο Όρμπαν ελπίζει ότι σύντομα θα καταστεί εξαγωγική δύναμη.

Για να το κάνει αυτό η ουγγρική κυβέρνηση ακολουθεί το μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα εργοστάσια τριών κολοσσών της Γερμανίας, της Mercedes – Benz, της BMW και της Audi (Volkswagen) έχουν προσφέρει ισχυρή τόνωση στην τοπική οικονομία.

Όπως σημειώνει το -, Ούγγροι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την επιθυμία τους η προσέλκυση αυτών των επενδύσεων να διαδραματίσει έναν ρόλο και στην εξομάλυνση των πολιτικών σχέσεων με το Βερολίνο, προκειμένου να ξεκλειδώσει χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ που έχουν παγώσει εξαιτίας φαινομένων διαφθοράς και καταπάτησης του Κράτους Δικαίου.

«Η αμυντική βιομηχανία θα προσθέσει λίγο ακόμη λάδι στην οικονομική μηχανή της χώρας, όπως έχει ήδη κάνει η αυτοκινητοβιομηχανία» τονίζει στο - o υπουργός Άμυνας, Κρίστοφ Τσαλάι – Μπομπροβίνσκι. «Ελπίζω επίσης να βελτιώσει και τις διμερείς σχέσεις» προσθέτει.

Οι σχέσεις Ουγγαρίας – Γερμανίας το τελευταίο διάστημα είναι τεταμένες γύρω από τα πάντα: τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQ, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την «άνεση» του Όρμπαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτά στο πολιτικό μέτωπο. Γιατί στο επενδυτικό η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Τα στελέχη των γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τον Όρμπαν και την κυβέρνησή του.

Πέρυσι την ώρα που η Ε.Ε. πάγωνε τη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας, οι Mercedes – Benz και BMW ανακοίνωναν τη συμμετοχή τους σε επενδύσεις 10 δισ. στη χώρα, που θεωρείται η πλέον διεφθαρμένη της Ένωσης. Η Rheinmetall αρκείται στο να πει ότι επενδύει «τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ» (δηλαδή τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ και έως και 900 εκατ. ευρώ) στην Ουγγαρία. Οι οικονομικοί όροι και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας της με τη Βουδαπέστη δεν έχουν γίνει γνωστά.

Σχετικα αρθρα

«Μείνετε μακριά» – Εκστρατεία απομάκρυνσης τουριστών από το Άμστερνταμ

admin

Διεθνές Δικαστήριο: Απορρίφθηκε το αίτημα του Ιράν για αποδέσμευση των «παγωμένων» κεφαλαίων της Κεντρικής Τράπεζας

admin

Eurostat: Ποιο είναι το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ και ποιο στην Ελλάδα

admin

ΕΚΤ: Καμία εκροή καταθέσεων στην ευρωζώνη

admin

Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 7,8%

admin

Ευρωβουλή: Να απαγορευτεί το απόρρητο των αμοιβών -Πρόσβαση των εργαζόμενων σε σχετικές πληροφορίες

admin

Πυρά κατά Βερολίνου για το κλίμα

admin

Εκτός ατζέντας Ευρωκοινοβουλίου η αστυνομική βία στη Γαλλία

admin

H&M: Υψηλά κέρδη, χάρη στην πλατφόρμα μεταχειρισμένων ρούχων

admin

Ποιος θα πληρώσει για τις τράπεζες; Το ερώτημα των 23 δισ.

admin

«Η ευρωζώνη δεν είναι Ελβετία»

admin

Ρωσία: Το εξωτερικό χρέος υποχώρησε το 2022 σε χαμηλό 15ετίας

admin