Image default
Ευρώπη

Ο «αντάρτης» της Ε.Ε. φλερτάρει τους κολοσσούς της Γερμανίας – Και εκείνοι τον στηρίζουν με δισεκατομμύρια

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας πως δεν θέλει να συρθεί η χώρα του στον πόλεμο. Τον περασμένο μήνα εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γερμανίας για την απόφασή της να στείλει βαριά άρματα μάχης.

Αυτό δεν το εμποδίζει ωστόσο από το να προσπαθήσει να μετατρέψει την Ουγγαρία σε hub οπλικών συστημάτων και να βγάλει χρήματα από έναν από τους πιο επικερδείς κλάδους στην Ευρώπη. Και αυτό σημαίνει εμβάθυνση των σχέσεων με γερμανικές εταιρείες, ακόμη και εάν είναι σε σύγκρουση με τους πολιτικούς στο Βερολίνο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του -.

Η Rheinmetall χτίζει τρία εργοστάσια στην Ουγγαρία για την κατασκευή τανκς, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών. Αν και σε πρώτη φάση τα προϊόντα των εργοστασίων θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των ουγγρικών ενόπλων δυνάμεων, τίθενται οι βάσεις για ανάπτυξη μίας ισχυρής βιομηχανίας όπλων, που ο Όρμπαν ελπίζει ότι σύντομα θα καταστεί εξαγωγική δύναμη.

Για να το κάνει αυτό η ουγγρική κυβέρνηση ακολουθεί το μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα εργοστάσια τριών κολοσσών της Γερμανίας, της Mercedes – Benz, της BMW και της Audi (Volkswagen) έχουν προσφέρει ισχυρή τόνωση στην τοπική οικονομία.

Όπως σημειώνει το -, Ούγγροι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την επιθυμία τους η προσέλκυση αυτών των επενδύσεων να διαδραματίσει έναν ρόλο και στην εξομάλυνση των πολιτικών σχέσεων με το Βερολίνο, προκειμένου να ξεκλειδώσει χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ που έχουν παγώσει εξαιτίας φαινομένων διαφθοράς και καταπάτησης του Κράτους Δικαίου.

«Η αμυντική βιομηχανία θα προσθέσει λίγο ακόμη λάδι στην οικονομική μηχανή της χώρας, όπως έχει ήδη κάνει η αυτοκινητοβιομηχανία» τονίζει στο - o υπουργός Άμυνας, Κρίστοφ Τσαλάι – Μπομπροβίνσκι. «Ελπίζω επίσης να βελτιώσει και τις διμερείς σχέσεις» προσθέτει.

Οι σχέσεις Ουγγαρίας – Γερμανίας το τελευταίο διάστημα είναι τεταμένες γύρω από τα πάντα: τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQ, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την «άνεση» του Όρμπαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτά στο πολιτικό μέτωπο. Γιατί στο επενδυτικό η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Τα στελέχη των γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τον Όρμπαν και την κυβέρνησή του.

Πέρυσι την ώρα που η Ε.Ε. πάγωνε τη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας, οι Mercedes – Benz και BMW ανακοίνωναν τη συμμετοχή τους σε επενδύσεις 10 δισ. στη χώρα, που θεωρείται η πλέον διεφθαρμένη της Ένωσης. Η Rheinmetall αρκείται στο να πει ότι επενδύει «τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ» (δηλαδή τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ και έως και 900 εκατ. ευρώ) στην Ουγγαρία. Οι οικονομικοί όροι και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας της με τη Βουδαπέστη δεν έχουν γίνει γνωστά.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin