Image default
Ευρώπη

Πορτογαλία: Επιχειρεί να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες κενών κατοικιών να βρουν ενοικιαστές

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιδιώκει να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες κενών κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα να τις διαθέσουν σε μακροχρόνιους ενοικιαστές. Η κίνηση αυτή, μια προσπάθεια να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών σε μια βεβαρημένη αγορά ακινήτων που είναι απλησίαστη για πολλούς ντόπιους, δέχεται επίθεση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ως παραβίαση του Συντάγματος.

Η απόφαση αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το σχέδιο “Περισσότερη στέγαση” περιλαμβάνει επίσης όρια στις αυξήσεις των ενοικίων, πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των νέων οικοδομικών αδειών, απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάποιες πόλεις και τερματισμό του λεγόμενου προγράμματος χρυσής βίζας.

Αντιδράσεις

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών και οι επενδυτές αντιπαραθέτουν ότι το να υποχρεωθουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους αντιβαίνει στο συνταγματικό δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς σχεδιάζει να εφαρμόσει αυτή τη νέα πολιτική.

“Είναι σαφώς αντισυνταγματικό”, δήλωσε ο Luis Menezes Leitao, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων της Λισαβόνας, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα. Ο Menezes Leitao, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής Νομικής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει ήσυχους τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην κατασκευή πιο προσιτών κατοικιών.

Από την πλευρά της και η Πορτογαλική Ένωση Κατασκευαστών και Επενδυτών Ακινήτων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιέγραψε τις αναγκαστικές μισθώσεις ως “επίθεση” στην ιδιωτική ιδιοκτησία.

Η υπουργός Στέγασης Μαρίνα Γκονσάλβες υπερασπίστηκε την πολιτική αυτή ως έναν τρόπο για την άμβλυνση της στεγαστικής κρίσης που έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων σε επίπεδα ρεκόρ, ιδίως στη Λισαβόνα. Οι εξοχικές κατοικίες, είπε, δεν θα αποτελέσουν στόχο. Η κυβέρνησή της εκτιμά ότι περίπου 730.000 σπίτια στην Πορτογαλία είναι άδεια.

«Είναι νόμιμο»

«Ένα άδειο σπίτι … πρέπει να χρησιμοποιείται για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε”, δήλωσε η Γκονσάλβες σε συνέντευξή της στον πορτογαλικό τηλεοπτικό σταθμό SIC.

«Αν και το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να τελειοποιηθεί, το μέτρο είναι νόμιμο»

Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία «δεν τίθεται ποτέ υπό αμφισβήτηση», είπε. «Το κράτος δεν καταλαμβάνει τα σπίτια και στη συνέχεια λέει: “Τώρα είμαι εδώ. Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα»

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη στέγαση θα τεθούν σε δημόσια συζήτηση μέχρι τις 16 Μαρτίου, οπότε το υπουργικό συμβούλιο θα ψηφίσει για την τελική έγκρισή τους. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα πρέπει επίσης να περάσουν από το κοινοβούλιο, όπου η κυβερνώσα σοσιαλιστική κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία.

Σχετικα αρθρα

Ελβετία: Η συντριπτική πλειοψηφία λέει όχι στην διάσωση της Credit Suisse με κρατικό χρήμα

admin

Bankdemic: Μεταδοτικός σίγουρα. Είναι και «θανατηφόρος» ο νέος «ιός»;

admin

Συμφωνία Ε.Ε. – Γερμανίας για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035

admin

Γιατί ο Ζάκερμπεργκ δίνει στα παιδιά του ονόματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων

admin

Οι Αμερικάνοι απέσυραν καταθέσεις 100 δισ. σε μία εβδομάδα

admin

Τι τρέχει με την Deutsche Bank; Τα χτυπήματα και η «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»

admin

Η ιστορία των τραπεζών: Η πρώτη χρεοκοπία, ο μαζικός θάνατος, οι κακοί και οι σωτήρες

admin

Είναι η Deutsche Bank θύμα των social media;

admin

Τραπεζική κρίση: Οι αγορές παραμένουν σε επιφυλακή για το επόμενο θύμα

admin

Γκόρντον Μουρ: Πέθανε ο «πατέρας» της Intel

admin

Ισπανία: Η ξηρασία καταστρέφει την παραγωγή ελαιολάδου και ανεβάζει τις τιμές

admin

Deutsche Bank: Θα εξελιχθεί σε νέα Credit Suisse;

admin