Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

Πως το μέλλον του Bitcoin εξαρτάται από 6 μυστηριώδεις προγραμματιστές…

Ένα γλυπτό στη Βουδαπέστη αντιπροσωπεύει τον Satoshi Nakamoto, τον ψευδώνυμο δημιουργό του bitcoin.

Ο Andrew Chow άρχισε να ασχολείται με το bitcoin στο γυμνάσιο. Άγνωστος στους γονείς του, και πριν καν αποκτήσει τραπεζικό λογαριασμό, ο έφηβος κωδικοποιητής δημιούργησε έναν ιστότοπο που έγραφε «Θα δουλέψω για το bitcoin» και παρείχε μια διεύθυνση πορτοφολιού για να του δίνουν φιλοδώρημα.

Επτά χρόνια αργότερα, ο κ. Τσόου είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που μπορούν να γράψουν αλλαγές στο λογισμικό που στηρίζει το κρυπτονόμισμα σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για το bitcoin, ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στα εκατομμύρια που το κατέχουν.

Γνωστός ως συντηρητής, αυτός και τέσσερις άλλοι κωδικοποιητές υπηρετούν ως διαχειριστές του Bitcoin Core, ενός προγράμματος ανοιχτού κώδικα που διατηρεί ενημερωμένο το ψηφιακό καθολικό του κρυπτονομίσματος σε χιλιάδες υπολογιστές που αποτελούν το δίκτυό του. Ο επί χρόνια αρχηγός τους αναχώρησε την Πέμπτη, μειώνοντας το μέγεθος της ομάδας σε πέντε από έξι.

Μια σειρά από πλατφόρμες συναλλαγών, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και δανειστών με επίκεντρο τα κρυπτονομίσματα έχουν καταρρεύσει από την περασμένη άνοιξη, μαζί με 2 τρισεκατομμύρια δολάρια συλλογικής αγοραίας αξίας. Η σύνδεση των καταστροφών ήταν κοινά θέματα ερασιτεχνικής διακυβέρνησης, αδύναμης εποπτείας και μικρής διαφάνειας.

Μέσα από την αναταραχή, το bitcoin παρέμεινε το χρυσό πρότυπο της κρυπτογράφησης. Παρά την ασταθή τιμή που έχει πέσει περίπου τα δύο τρίτα από το 2021, το παλαιότερο και πιο ευρέως διαδεδομένο κρυπτονόμισμα κυμαίνεται στο 40% περίπου της αξίας ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων εδώ και χρόνια.

Η τρέχουσα αξία και οι μελλοντικές δυνατότητες του Bitcoin βρίσκονται εν μέρει στα χέρια των συντηρητών του Bitcoin Core, μιας ομάδας που επιλέγονται από τους συνομηλίκους τους και συχνά είναι ασαφείς σχετικά με το πού βρίσκονται. Ένα χαλαρό δίκτυο δωρητών πληρώνει τους περισσότερους μισθούς των συντηρητών.

Τουλάχιστον μία φορά, οι συντηρητές διόρθωσαν κρυφά ένα σφάλμα που οι υποστηρικτές του bitcoin λένε ότι θα μπορούσε να είχε καταστρέψει την αξία του κρυπτονομίσματος.

Με τη βοήθεια μιας ευρύτερης κοινότητας προγραμματιστών, οι συντηρητές – οι διάδοχοι του μυστηριώδους δημιουργού του bitcoin, γνωστός μόνο με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto – πρέπει να διασφαλίσουν ότι το λογισμικό παραμένει συμβατό με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων όπως τα Windows ή το MacOS και ότι συμβαδίζει με τις συναλλαγές.

Ένα γλυπτό στη Βουδαπέστη αντιπροσωπεύει τον Satoshi Nakamoto, τον ψευδώνυμο δημιουργό του bitcoin.

Το λογισμικό χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και τροφοδοσία από ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, και το Bitcoin Core δεν διαφέρει, δήλωσε ο Jameson Lopp, ειδικός στο bitcoin και υπέρμαχος της ιδιωτικής ζωής που έχει γράψει κώδικα για το έργο. «Γίνεται όλο και λιγότερο χρήσιμο. Γίνεται πιο εύκολο να επιτεθείς. Και έτσι όλη η τεχνολογία πρέπει να έχει ανθρώπους πίσω της, να τη διατηρούν».

Σε μια κανονική εταιρεία τεχνολογίας, οι προγραμματιστές λογισμικού θα οργανωθούν σε μια καθιερωμένη ιεραρχία, με διευθυντές, περιγραφές θέσεων εργασίας και αξιολογήσεις απόδοσης. Εάν ήταν δημόσια διαπραγμάτευση, οι επενδυτές θα λάμβαναν τυποποιημένες γνωστοποιήσεις σχετικά με τα οικονομικά, τις λειτουργίες και τη διαχείρισή του.

Οι γνωστοποιήσεις κρυπτογράφησης σε επενδυτές δεν περιέχονται σε ρυθμιστικές καταθέσεις, αλλά σε λευκές βίβλους, πίνακες μηνυμάτων και σε ένα αποθετήριο βυζαντινών κωδικών στο GitHub, τον ιστότοπο που ανήκει στη Microsoft Corp. όπου αποθηκεύεται το Bitcoin Core. Οι συντηρητές και άλλοι προγραμματιστές λογισμικού συζητούν τροποποιήσεις κώδικα υψηλής προτεραιότητας και θέματα προσωπικού σε ένα εβδομαδιαίο chat room που είναι δημόσιο.

Επειδή είναι ανοιχτού κώδικα, οποιοσδήποτε έχει λογαριασμό GitHub μπορεί να προτείνει αλλαγές στο Bitcoin Core. Αυτό που ξεχωρίζει τους συντηρητές από άλλους προγραμματιστές είναι η ικανότητά τους να εγκρίνουν αυτές τις αλλαγές και να τις μετακινούν στο αποθετήριο GitHub. Εκεί, οι αλλαγές αρχίζουν να ισχύουν μόλις οι χρήστες κατεβάσουν ενημερώσεις λογισμικού που κυκλοφορούν κάθε έξι μήνες περίπου.

«Ποιος δουλεύεις στο Bitcoin; Αυτό ακούγεται πολύ τρομακτικό να δουλεύεις για τα λεφτά του καθενός», είπε ένας θεατής στο chat το περασμένο καλοκαίρι, καθώς ο κύριος Τσόου μιλουσε ζωντανά για την κωδικοποίηση του στο Twitch, κάτι που κάνει κάθε Δευτέρα στις 2 μ.μ.

«Μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό», απάντησε ο κύριος Τσόου, με την οθόνη του γεμάτη γραμμές κώδικα σε μαύρο φόντο. «Αλλά, όπως, γίνεται ευκολότερο με την πάροδο του χρόνου, ειδικά γνωρίζοντας τι είναι επικίνδυνο να αγγίξεις».

Τους τελευταίους 18 μήνες, τέσσερις συντηρητές Bitcoin Core παραιτήθηκαν ή παραιτήθηκαν, επικαλούμενοι εξάντληση ή νομικό κίνδυνο.

Νέοι συντηρητές επιλέγονται σε ad hoc ψηφοφορίες μετά από μερικές φορές έντονες συζητήσεις στο chat room. Οι προγραμματιστές πληκτρολογούν ACK ή “αναγνωρίζω”, για να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο ή NACK για να αντιταχθούν σε έναν.

Το Bitcoin είναι η λογιστική μονάδα σε ένα τεράστιο καθολικό συναλλαγών που ονομάζεται blockchain. Πανομοιότυπα αντίγραφα της βάσης δεδομένων των 450 gigabyte αποθηκεύονται σε ένα δίκτυο δεκάδων χιλιάδων υπολογιστών που ονομάζονται κόμβοι. Υπολογίζεται ότι το 99% των κόμβων χρησιμοποιούν κάποια έκδοση του Bitcoin Core για την καταγραφή νέων συναλλαγών.

Οι προγραμματιστές λένε ότι η πανταχού παρουσία του Bitcoin Core βρίσκεται σε ένταση με τον στόχο του κρυπτονομίσματος να παραμείνει αποκεντρωμένο ή χωρίς έλεγχο από οποιονδήποτε οργανισμό ή κυβέρνηση. Υπάρχουν άλλα προγράμματα για τη λειτουργία ενός κόμβου στο δίκτυο bitcoin, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν έχουν την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του Bitcoin Core, το οποίο λαμβάνει τον περισσότερο έλεγχο.

Αν και το δίκτυο ανταμείβει τους «ανθρακωρύχους» που αφιερώνουν υπολογιστική ισχύ στην επικύρωση συναλλαγών, το bitcoin δεν έχει κανένα μηχανισμό για να αποζημιώσει τους προγραμματιστές που διατηρούν το βουητό του λογισμικού. Αντίθετα, οι εταιρείες κρυπτογράφησης και οι πλούσιοι επενδυτές πληρώνουν για να χρηματοδοτήσουν τους συντηρητές του Bitcoin Core και άλλους βασικούς προγραμματιστές, μέσω επιχορηγήσεων.

Το μοντέλο χρηματοδότησης εγείρει ερωτήματα πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων. “Αναφέρεται αρκετά – η πηγή της χρηματοδότησης και αν υπάρχει ένα είδος αόρατου ελέγχου”, είπε ο Samuel Dobson, πρώην συντηρητής.

Οι χορηγοί λένε ότι οι επιχορηγήσεις ενός έτους για τους συντηρητές bitcoin κυμαίνονται από 100.000 $ έως 150.000 $. Συγκριτικά, η Google της Alphabet απαριθμεί μισθούς περίπου 225.000 $—συν προνόμια, μπόνους και μετοχές—σε αγγελίες εργασίας για μηχανικούς μεσαίου επιπέδου.

Στις καταθέσεις της SEC, η ανταλλαγή κρυπτογράφησης Coinbase Global Inc. είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένοι οι προγραμματιστές θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη του bitcoin. Οι αλλαγές που κάνουν στον κώδικα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την «ταχύτητα, την ασφάλεια, τη χρηστικότητα ή την αξία του δικτύου», είπε η Coinbase στην SEC.

Δεν υπάρχει τμήμα δημοσίων σχέσεων για το bitcoin που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε τέτοιες ανησυχίες. Οι Bitcoiners λένε ότι το έργο τους δεν διέπεται από επίσημη οργάνωση. Εκτός από την εφαρμογή αλλαγών που συμφωνεί ότι θα πρέπει να γίνουν οι συνεργάτες της ομάδας, λέει ο ιστότοπος του Bitcoin Core, οι συντηρητές «ενεργούν ως τελικός έλεγχος για να διασφαλίσουν ότι τα patches είναι ασφαλή και σύμφωνα με τους στόχους του έργου».

Οι προγραμματιστές του Bitcoin Core δεσμεύονται από τη φήμη τους, είπε ο κ. Dobson. Οποιοσδήποτε συντηρητής έκανε επιβλαβείς ή ανήθικες αλλαγές πιθανότατα θα υποστεί ζημιά στη φήμη του και θα ανακληθεί η πρόσβασή του από άλλους συντηρητές, είπε.

Η πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων έχει χρεοκοπήσει ορισμένες εταιρείες που προηγουμένως χρηματοδοτούσαν την ανάπτυξη λογισμικού bitcoin, όπως η πλατφόρμα συναλλαγών FTX και ο δανειστής BlockFi, και ανάγκασε άλλες να σφίξουν το ζωνάρι τους. Η Brink, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λαμβάνει δωρεές και τις μετατρέπει σε επιχορηγήσεις για τρεις συντηρητές Bitcoin Core και αρκετούς άλλους προγραμματιστές, σημείωσε πτώση 50% έως 60% στη συγκέντρωση κεφαλαίων τον περασμένο χρόνο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Brink, Mike Schmidt.

Οι συντηρητές είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο, συναντώνται αυτοπροσώπως μία ή δύο φορές το χρόνο σε συνέδρια bitcoin. Οι περισσότεροι κρατούν χαμηλό προφίλ.

Ο Hennadii Stepanov, ο οποίος διατηρεί τη γραφική διεπαφή χρήστη του προγράμματος, έφυγε από την Ουκρανία για το Λονδίνο το 2022, είπε ο χορηγός του. Ο Michael Ford χειρίζεται το σύστημα κατασκευής, δηλαδή τη διαδικασία μετάφρασης ή μεταγλώττισης του πηγαίου κώδικα σε ένα εκτελέσιμο πρόγραμμα, δημοσιεύοντας κατά καιρούς φωτογραφίες από το αγρόκτημα των γονιών του στη Δυτική Αυστραλία. Η Gloria Zhao, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, γράφει και εξετάζει τον κώδικα που διέπει τη διαδικασία επικύρωσης συναλλαγών του bitcoin.

Οι τρεις τους χρηματοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές από το Brink και εργάζονται μαζί στο γραφείο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού στην καλλιτεχνική συνοικία Shoreditch του Λονδίνου. Ο κ. Schmidt είπε ότι κάνει check-in με τους αποδέκτες των επιχορηγήσεων σε μηνιαίες κλήσεις.

«Συγκεκριμένα δεν θέλουμε να τους υπαγορεύουμε τα είδη των πραγμάτων που εργάζονται», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Brink. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους συστήσουμε σε κάποιον ή να προτείνουμε ένα έργο που ίσως δεν είχε ακούσει».

Οι αποδέκτες της επιχορήγησης του Brink πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για τις χορηγίες τους κάθε χρόνο. Κατά τη στάθμιση των εφαρμογών, το διοικητικό συμβούλιο προσπαθεί να μετρήσει τη συνολική αξία ενός προγραμματιστή για το bitcoin, είπε ο κ. Schmidt: «Είναι πολύ υποκειμενικό».

Ο κ. Τσόου, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, επιβλέπει τον προγραμματισμό που σχετίζεται με τα ψηφιακά πορτοφόλια που επιτρέπουν στους επενδυτές να αποθηκεύουν το bitcoin τους. Από την αποφοίτησή του από το κολέγιο, εργάστηκε στην Blockstream Corporation Inc., μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υποδομών.

Η Gloria Zhao, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, γράφει και εξετάζει τον κώδικα που διέπει τη διαδικασία επικύρωσης συναλλαγών του bitcoin.

Ο Maintainer Marco Falke εστιάζει στις δοκιμές και χρηματοδοτείται από την Okcoin USA Inc., ένα χρηματιστήριο κρυπτογράφησης που ιδρύθηκε στην Κίνα, και την επενδυτική εταιρεία Paradigm Operations LP. «Δεν το θεωρούμε απαραίτητα ως γενναιοδωρία», δήλωσε ο Jason Lau, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Okcoin. «Είναι πραγματικά μια επένδυση στα θεμέλια της επιχείρησής μας».

Σε ανταλλαγή -, ο κ. Falke είπε ότι μεγάλωσε στη Γερμανία και περιφέρεται στην Ευρώπη από τότε που άφησε μια δουλειά στη Νέα Υόρκη το 2020. Η τοποθεσία που αναφέρεται στο προφίλ του στο Twitter είναι το Malmö, μια πόλη στη νότια Σουηδία. Αρνήθηκε να πει πού μένει αυτή τη στιγμή.

Το μακροβιότερο μέλος του ομίλου, ο Wladimir van der Laan, έγινε ο κύριος συντηρητής το 2014, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να αποχωρήσει από αυτόν τον ρόλο. Το προφίλ του σε έναν αρχειοθετημένο ιστότοπο του ανενεργού Ιδρύματος Bitcoin υποδηλώνει ότι είχε την έδρα του στο Άμστερνταμ. Ο κ. van der Laan χρηματοδοτήθηκε από την Πρωτοβουλία Ψηφιακών Νομισμάτων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Gary Gensler εργάστηκε ως σύμβουλος προτού διοριστεί από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Τον Αύγουστο, ο κ. van der Laan ανακοίνωσε στο chat room ότι θα σταματήσει να εργάζεται ως συντηρητής εντελώς. «Έχω προβλήματα εξουθένωσης και υγείας», είπε. «Απλώς δεν μπορώ να το κάνω πια αυτό». Η πρόσβασή του στο αποθετήριο GitHub του Bitcoin Core αφαιρέθηκε τελικά την Πέμπτη, μετά από δικό του αίτημα.

Από τους σημερινούς συντηρητές, μόνο οι κύριοι Falke και Chow συμφώνησαν να σχολιάσουν αυτό το άρθρο. Κάποιοι δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό, ούτε ο κ. van der Laan.

Ορισμένοι προγραμματιστές Bitcoin Core έχουν επιχορηγήσεις από την Block Inc., την εταιρεία ψηφιακών πληρωμών με επικεφαλής τον συνιδρυτή του Twitter Jack Dorsey. Δημιούργησε επίσης ένα ταμείο νομικής άμυνας στις αρχές του 2022 για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να αποκρούσουν πιθανές διαφορές, όπως μια αγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο από έναν άνδρα που ζητούσε τη βοήθειά τους για την ανάκτηση bitcoin που φέρεται να του έκλεψαν.

Η Gloria Zhao, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, γράφει και εξετάζει τον κώδικα που διέπει τη διαδικασία επικύρωσης συναλλαγών του bitcoin.

Η διαδικασία για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στο Bitcoin Core είναι λεπτή. Για να εξαλειφθεί μια ευπάθεια, η πλειοψηφία των κόμβων στο δίκτυο του bitcoin πρέπει να αναβαθμίσουν προληπτικά το λογισμικό τους. Ωστόσο, εάν ληφθούν πάρα πολλές πληροφορίες πριν συμβεί αυτό, οι εισβολείς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το σφάλμα.

«Υπήρξαν πολλές μυστικές διορθώσεις», είπε ο κ. Τσόου σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Η κ. Zhao, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Okcoin, είπε: «Έχουμε πιάσει σφάλματα όλη την ώρα στην αναθεώρηση [κώδικα] που αν τα κατάφερνε, ίσως θα είχε συμβεί κάτι καταστροφικό στο δίκτυο».

Η πιο κοντινή κλήση που αποκαλύφθηκε δημόσια ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου 2018. Ο μακροπρόθεσμος προγραμματιστής του bitcoin Matt Corallo εντόπισε ένα λεγόμενο σφάλμα πληθωρισμού στο Bitcoin Core που, εάν εκμεταλλευόταν, θα επέτρεπε στους εισβολείς να ξοδέψουν το ίδιο bitcoin περισσότερες από μία φορές.

Αυτό θα είχε υπονομεύσει τη βασική καινοτομία του bitcoin σε σύγκριση με άλλες μορφές ψηφιακών δεδομένων που μπορούν να αντιγραφούν και να επικολληθούν επανειλημμένα. Βοηθά στη διασφάλιση της σπανιότητας που δίνει στο bitcoin την αξία του στα μάτια των επενδυτών.

Αφού ανακάλυψε το σφάλμα του πληθωρισμού, ο κ. Corallo έστειλε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα Signal στον επικεφαλής μιας μεγάλης συμμαχίας εξόρυξης bitcoin. Αλλά το πρόβλημα που αποκάλυψε αρχικά ήταν ένα λιγότερο σοβαρό σφάλμα «άρνησης υπηρεσίας».

Οι συντηρητές έκαναν μια αλλαγή στο Bitcoin Core που περιλάμβανε διορθώσεις και στα δύο ζητήματα και προσπάθησαν να ειδοποιήσουν τους χρήστες να ενημερώσουν το λογισμικό τους. Μόνο αφού αρκετό από το δίκτυο είχε κατεβάσει την ενημέρωση, τρεις ημέρες αργότερα, οι συντηρητές εξέδωσαν μια δημόσια περιγραφή του περιστατικού και του σφάλματος πληθωρισμού.

Ο Samson Mow, ένας εξέχων επιχειρηματίας κρυπτογράφησης, είπε σε ένα tweet πέρυσι ότι το σφάλμα του πληθωρισμού «θα μπορούσε να σκοτώσει το bitcoin».

Ορισμένοι bitcoiners λένε ότι θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια για τέτοια περιστατικά. «Είναι καλό να έχουμε αυτή τη μικρή ομάδα έμπιστων ανθρώπων στην καρδιά του έργου», είπε ο Michael Folkson, ένας υπέρμαχος του bitcoin που βοηθά στην αναθεώρηση του κώδικα. «Αλλά αν κάνουν κάτι ύπουλο, όπως να διορθώσουν ένα σφάλμα μέσα σε μια άλλη αλλαγή… μόλις αποκαλυφθεί ότι το σφάλμα διορθώθηκε, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι εντελώς ανοιχτοί σχετικά με τη διαδικασία».

Από την κυκλοφορία του bitcoin το 2009, 17 άτομα είχαν πρόσβαση για να αλλάξουν τον κωδικό, σύμφωνα με καταμέτρηση του κ. Τσόου.

Στον ιστότοπό του , το Bitcoin Core περιγράφει τον εαυτό του ως «ο άμεσο απόγονο του αρχικού λογισμικού Bitcoin» που παράγεται από τον Nakamoto.

Πριν εξαφανιστεί το 2011, ο Nakamoto παρέδωσε τον έλεγχο της βάσης κώδικα στον προγραμματιστή της Μασαχουσέτης Gavin Andresen, έναν πρώιμο ενθουσιώδη που είχε δημιουργήσει έναν ιστότοπο με το όνομα Bitcoin Faucet που χάριζε χιλιάδες bitcoin σε όποιον έλυνε ένα captcha. Στόχος του, είπε, ήταν να βοηθήσει τη νέα μορφή χρημάτων να πιάσει.

Ο κ. Andresen μεταβίβασε τον ρόλο του επικεφαλής συντήρησης στον κ. van der Laan το 2014. Δύο χρόνια αργότερα, ο κ. van der Laan ανακάλεσε την πρόσβαση του κ. Andresen, ισχυριζόμενος σε μια ανάρτηση ιστολογίου ότι είχε γίνει υπεύθυνος για το έργο. Ο κ. Andresen δεν απάντησε σε - που ζητούσε σχόλιο, αλλά έχει πει στο παρελθόν ότι οι παρατηρήσεις που έκανε κάποτε και που προφανώς τροφοδότησαν την ανησυχία του κ. van der Laan ήταν άστοχες.

Ο κ. van der Laan είπε στις αρχές του 2021 ότι σχεδίαζε να αποχωρήσει από τον ρόλο του επικεφαλής συντήρησης. Τον Αύγουστο ανακοίνωσε στο chat room ότι θα σταματήσει να εργάζεται ως συντηρητής εντελώς. «Έχω προβλήματα εξουθένωσης και υγείας», είπε. «Απλώς δεν μπορώ να το κάνω πια αυτό».

Μια συζήτηση σχετικά με τη διαδοχή πυροδοτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, αφού ο κ. Φορντ, ήδη συντηρητής, πρότεινε την κα Zhao για το ρόλο. Ο Jeremy Rubin, ένας εξέχων προγραμματιστής bitcoin, πρότεινε στην ομάδα να συντάξει πρώτα μια περιγραφή εργασίας.

«Όχι, δεν νομίζω ότι η προσθήκη περισσότερης γραφειοκρατίας και επισημότητας κάνει τα πράγματα καλύτερα», είπε ο κ. van der Laan.

«Αποφεύγετε τη σημαντική συζήτηση για την ευθύνη των συντηρητών», απάντησε ο κ. Ρούμπιν.

Παρά το κύρος της εργασίας στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, ένα επαναλαμβανόμενο αστείο μεταξύ των συντηρητών είναι ότι κανείς δεν θέλει πραγματικά τη δουλειά.

Αφού ο κ. Dobson ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2021 ότι θα παραιτηθεί από τον ρόλο του συντηρητή για να επικεντρωθεί στο διδακτορικό του, ο κ. Falke δήλωσε ότι το επόμενο άτομο που θα πει κάτι στη συνομιλία θα ήταν ο αντικαταστάτης του.

“Λοιπόν σε ποιον να πάω για να συγχωνεύσω τα πράγματα στο πορτοφόλι τώρα;” ρώτησε ο κύριος Τσόου.

Ο κύριος Φάλκε τον συνεχάρη που ανέλαβε τη δουλειά.

Ο κύριος Τσόου απάντησε: «Αχ…».

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες – K.Rogoff

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 2,4% στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

admin

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στο ζενίθ

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin

Ακίνητα: Αύξηση στις αξίες πώλησης και ενοικίασης

admin

Τουρισμός: Νέες επενδύσεις 12 δισ. σε ξενοδοχεία τη τελευταία τριετία

admin

Πως επηρεάζουν τις αγορές Ισραήλ και FED

admin

Οι φόβοι για τις οικονομίες και την τιμή του πετρελαίου

admin

Ο Νετανιάχου ορκίζεται νίκη μετά τα χτυπήματα του Ιράν, οι φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση αυξάνονται -VID

admin

Κλιμακώνεται ο σκιώδης πόλεμος Ισραήλ – Ιράν

admin