Image default
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Πώς σχολίασαν οι αναλυτές τη χθεσινή παρουσίαση

Τις προοπτικές και τους στόχους του Ομίλου για το 2023 παρουσίασε η διοίκηση της Μυτιληναίος σε κλειστή ενημερωτική συνάντηση με αναλυτές. Η διοικητική ομάδα έκανε την ανασκόπηση του 2022 και παρουσίασε τις εκτιμήσεις για το 2023 ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου, στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των ΑΠΕ, στους κλάδους της μεταλλουργίας και αλουμινίου, στις παραχωρήσεις, στις νέες επενδύσεις και στις προοπτικές της τρέχουσας χρήσης, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προοπτικές του 2023 αναμένεται να δοθούν στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου τον Ιούνιο.

Οι αναλυτές προχώρησαν στη δημοσίευση σχολίων και reports με αιχμή την ικανότητα της εταιρείας να διατηρήσει τα κέρδη της και τους στόχους αναφορικά με το διεθνές χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ. Συγκεκριμένα:

* H Eurobank Equities αναφέρει πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη βιωσιμότητα του νέου επιπέδου κερδοφορίας μετά την υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου. Ο CEO του ομίλου εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για το τελευταίο, αφήνοντας μάλιστα ανοδικό ρίσκο στην εκτίμηση, με περισσότερες λεπτομέρειες για τις προοπτικές να αναμένονται στη γενική συνέλευση του ομίλου τον Ιούνιο.

* Η Euroxx σημειώνει πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε πως η κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι υψηλής προτεραιότητας και πως το 2023 ο όμιλος θα συνεχίσει να εστιάζει στην ισχυρή οργανική ανάπτυξη διατηρώντας δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA 1,5 φορές από 0,87 φορές που ήταν στο τέλος του 2022.

* Επίσης, η Alpha Finance αναφέρει πως η Mytilineos παρουσίασε το στρατηγικό της σχέδιο κατά τη διάρκεια συνάντησης με την επενδυτική κοινότητα, με στόχο μια αναλογία μόχλευσης κάτω του 1,5x, που θα ξεκλειδώσει περαιτέρω αξία, θα ενισχύσει τις ευκαιρίες του και πιθανώς θα αυξήσει νέα εγχειρήματα στην αγορά παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ. Η ελληνική και η ιταλική αγορά θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο προσκήνιο για τον όμιλο σε επίπεδο δημιουργίας χαρτοφυλακίου, με τη διοίκηση να εξετάζει ένα πρόσθετο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 1 GW για το 2023 και επιπλέον 2,5 GW για το 2024. Έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση φαίνεται να λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιτρέποντας μια άνετη διάθεση του capex τα επόμενα χρόνια, με τα τρέχοντα επίπεδα να ανέρχονται σε σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, κυρίως σε έργα πράσινης ενέργειας.

* Από την πλευρά της η Pantelakis Securities τονίζει πως η Mytilineos «αλλάζει ταχύτητα» με βασικό πλεονέκτημα τη διαφοροποίηση στα έσοδα και στις αποδόσεις: ο τομέας ενέργειας και φυσικού αερίου παίρνει τη θέση της μεταλλουργίας στο τιμόνι από το 2022, ενώ τα λειτουργικά κέρδη από τον τομέα ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας και των έργων βιώσιμης ανάπτυξης (SES) επίσης θα απογειωθούν. Η Mytilineos, καταλήγει, μέσα από μια σειρά αποτελεσμάτων, απέδειξε ότι διαθέτει την ικανότητα να επιτυγχάνει αύξηση των κερδών, χωρίς να αυξήσει το κόστος.

Διαβάστε ακόμη

Το χιόνι βάφτηκε κόκκινο! (pic)

Market Pass: «Καταιγισμός» αιτήσεων, ξεπέρασαν τις 250.000 – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία (vids)

Το απίστευτο νούμερο που θα εισπράξει η εταιρεία της Αγγελικής Φράγκου από τα ναυλοσύμφωνα

Σχετικα αρθρα

Attica Group-Δημόσια πρόταση: Πληροί τις προϋποθέσεις το τίμημα του €1,855

admin

Attica Group: Εντός του δίκαιου εύρους το τίμημα της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Intrakat: Υπεγράφη στις Φέρες η σύμβαση για επέκταση του φράχτη στον Έβρο

admin

Πλαίσιο: Eκτός του ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών από 20 Απριλίου

admin

Πλαίσιο Computers: Στις 20/4 παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο

admin

Intrakat: Όρισε ειδικό διαπραγματευτή τη «ΒΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ»-Η ημερομηνία διαπραγμάτευσης

admin

Ελαιόλαδο: Η «χρυσή ευκαιρία» για τους Έληνες εξαγωγείς στην αγορά της Βρετανίας (pic)

admin

Fund Strategies Forum: Πραγματοποιήθηκε το 10ο συνέδριο Διαχείρισης Κεφαλαίων

admin

Για 2ο συνεχόμενο έτος, η Energean στις πιο Αειφόρες Επιχειρήσεις της Ελλάδας

admin

Austriacard Holdings: Στα €18.176.934 το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

admin

Μνημόνιο Συνεργασίας ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ και Τράπεζας Πειραιώς για τη στήριξη των μικρομεσαίων (pics)

admin

Σε δύο πυλώνες η Intrum – Επικεφαλής του τμήματος Servicing σε 24 χώρες ο Γ. Γεωργακόπουλος

admin