Image default
Οικονομία

Τα κίνητρα που εξετάζει η κυβέρνηση για την ασφάλιση κατοικιών

Την παροχή κινήτρων για ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές όπως φωτιές και σεισμούς, εξετάζει η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που μελετάται είναι η επαναφορά της έκπτωσης φόρους στα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών με έμφαση στις κατοικίες. Ωστόσο δεν εξετάζεται να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Βασικός στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των κατοικιών που είναι ασφαλισμένες, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 17%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των κατοικιών που ασφαλίζονται γίνεται εξαιτίας της υποχρέωσης που απορρέει λόγω της αγοράς ακινήτου μέσω δανεισμού.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής πυκνώνουν όλο και περισσότερο τα ακραία φυσικά φαινόμενα προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις,  αυξάνοντας όμως και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των ζημιών στους δικαιούχους.

191 εκατ. ευρώ για κρατική αρωγή

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση για τα κρατικά ταμεία από τις αποζημιώσεις και θα ενισχυθούν τα έσοδα από τον φόρο 15% επί των καταβαλλόμενων ασφαλίστρων.

Με αυτό τον τρόπο και θα υπάρξει μικρότερη επιβάρυνση για τα κρατικά ταμεία από τις αποζημιώσεις αλλά και να ενισχυθούν τα έσοδα από τον φόρο 15% επί των καταβαλλόμενων ασφαλίστρων.

Μόνο μία στις 6 κατοικίες ασφαλισμένες

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, που επικαλείται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών στη χώρα μας, ασφαλισμένες  είναι μόνον 1.074.053.  Αν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155 ευρώ, το έσοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτό που είναι υπό συζήτηση δεν περιλαμβάνει την πιθανότητα να καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση κτιρίων ακόμα και σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Υπενθυμίζεται ότι από τον κλιματικό νόμο, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, το άρθρο που προέβλεπε ότι από το 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ασφαλίζονται υποχρεωτικά ενώ η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελούσε προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Σχετικα αρθρα

Σημαντικά χαμηλότερα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο

fastpath

Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων; -Καθησυχάζουν οι τράπεζες

fastpath

Οι αλλαγές στο έντυπο της φετινής φορολογικής δήλωσης

admin

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Απρίλιο

admin

Πώς η τραπεζική κρίση «αλλάζει» το κόστος του χρήματος και πόσο η Fed μπορεί -ή όχι- να το αυξήσει περισσότερο

fastpath

Πώς θα διατηρηθεί σε βιώσιμη πορεία το δημόσιο χρέος

admin

Γιατί η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων είναι σε υψηλό 15 ετών – Μνήμες από τη κρίση του 2008

admin

«Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»: Απέχουν από την πλατφόρμα οι συμβολαιογράφοι Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου – Δωδεκανήσων

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Π. Ρουμελιώτης: Δεν αποκλείεται μια νέα συστημική κρίση στις τράπεζες

fastpath

Ανεργία: Στους 1.074.573 οι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ τον Φεβρουάριο 2023

admin

ΕΕΕΠ: Τεράστιες ευκαιρίες της αγοράς του Online Gaming στην Ελλάδα

fastpath