Image default
Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Σε περίοδο ζημιών εισέρχονται οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης – Τι θα κάνει η ΤτΕ

Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα ανακοινώσουν τις επόμενες εβδομάδες τις πρώτες σημαντικές ζημιές τους μετά μια δεκαετία εκτύπωσης χρήματος.

Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσιάσει τα ετήσια αποτελέσματά της την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι αναμένεται να προειδοποιήσουν για μεγάλες ζημιές φέτος και του χρόνου σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης των καταθέσεων που δημιουργήθηκαν μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ θα προμηνύει μια σειρά από δύσκολα reports των κεντρικών τραπεζών, με τη γερμανική Bundesbank να αντιμετωπίζει ενδεχομένως το μεγαλύτερο χτύπημα από όλες.

«Τα αποτελέσματα γύρισαν αρνητικά για πολλές τράπεζες ήδη το 2022, λόγω της αναντιστοιχίας των επιτοκίων σε περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Mario Centeno σε συνέντευξή του. «Χρηματοδοτούμε τους εαυτούς μας τώρα με υψηλότερα επιτόκια, τα οποία δεν ταιριάζουν με την απόδοση των ομολόγων και κάθε είδους χρέος στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας».

Οι απώλειες της ευρωζώνης θα προστεθούν σε μια λίστα ανάλογων παραδειγμάτων παγκοσμίως, με τη γειτονική ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) να ξεχωρίζει για το έλλειμμα-ρεκόρ που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών επέμεινε αυτόν τον μήνα ότι τέτοια αποτελέσματα δεν έχουν σημασία, ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να λειτουργούν με αρνητικά ίδια κεφάλαια και ότι δεν μπορούν να χρεοκοπήσουν. Πάνω από όλα, αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι απώλειες δεν έχουν καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική.

Ακόμα κι έτσι, η ΕΚΤ έχει επικρίνει αυτή τις νομισματικές ελλείψεις σε άλλα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δικοί της κανόνες μπορούν να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να διαθέσουν χρήματα για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Είναι ακόμη πιθανό η ίδια η ΕΚΤ, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, να χρειαστεί βοήθεια.

Μεγάλες ζημιές για την Bundesbank

Η Bundesbank πιθανότατα θα σημειώσει μικρές απώλειες για το 2022, που θα αυξηθούν στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, εάν τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τον Daniel Gros, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

Αυτό θα εξαλείψει τις προβλέψεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για ζημίες από προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, καθώς και το κεφάλαιο και τα αποθεματικά των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για μια κανονική εταιρεία, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αφερεγγυότητα.

Εκπρόσωπος της Bundesbank αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε με το -.

Bundesbank Has Provisioned Against Losses |
Η Bundesbank έχει προβλέψεις για ζημίες

Ο Gros αναμένει μια προειδοποίηση στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και την Bundesbank «να προσπαθεί να διαπραγματευτεί αθόρυβα μια  ένεση κεφαλαίων από το Βερολίνο» αργότερα φέτος.

Ωστόσο, στο τελευταίο επεισόδιο των επαναλαμβανόμενων απωλειών στη δεκαετία του 1970, οι αξιωματούχοι μετέφεραν το έλλειμμα στα επόμενα χρόνια, κάτι που θα μπορούσαν απλώς να κάνουν ξανά.

Άλλες κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλες απώλειες το 2023, αλλά όχι αρκετές για να εξανεμίσουν τα κεφάλαιά τους. Ο Gros αναμένει ότι αυτά θα ανέλθουν συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία, 9 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία και 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ολλανδία. Εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά το 2024, οι ολλανδικές και γαλλικές κεντρικές τράπεζες θα κινδυνεύσουν επίσης από αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Το ακραίο σενάριο

Τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot προειδοποίησε την κυβέρνησή του για «σωρευτικές απώλειες που θα είναι σημαντικές» τα επόμενα χρόνια. «Σε ένα ακραίο σενάριο, μια εισφορά κεφαλαίου» από τους φορολογούμενους «μπορεί να είναι απαραίτητη», είπε.

Ο Jerome Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re και πρώην στέλεχος της SNB, επισήμανε ότι οι απώλειες είναι πιθανό να υποβάλουν τις κεντρικές τράπεζες και τα προγράμματά τους για την εκτύπωση χρημάτων σε στενότερο πολιτικό και δημόσιο έλεγχο.

Ο συνδυασμός του υψηλού πληθωρισμού -για τον οποίο μερικοί κατηγορούν εν μέρει τη ποσοτική χαλάρωση- και οποιεσδήποτε μεταφορές κεφαλαίων φορολογουμένων για την αντιστροφή των αρνητικών κεφαλαιακών θέσεων μπορεί να θεωρηθεί ως «ένας υπερφόρος για τις οικονομίες», είπε.

«Μαζί με τις κεντρικές τράπεζες που δεν παρέχουν πλέον απροσδόκητα κέρδη σημαίνει ότι το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται», εξήγησε. Στη χειρότερη περίπτωση, η κάλυψη της οικονομικής “τρύπας” των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις «χρειάζονται ακόμη υψηλότερους φόρους».

Ο διπλός αντίκτυπος θέτει σε κίνδυνο το «σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο των κεντρικών τραπεζών, που είναι η de facto ανεξαρτησία τους», είπε ο Haegeli.

Οι απώλειες προκύπτουν επειδή η ΕΚΤ δημιούργησε ρευστότητα αγοράζοντας 5 τρισεκατομμύρια ευρώ κυρίως σε κρατικά ομόλογα για να τονώσει τον πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της πανδημίας. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων επιστράφηκε ως καταθέσεις.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες πληρώνουν τόκους γι’ αυτές τις καταθέσεις με το επιτόκιο της ΕΚΤ, τώρα 2,5%. Τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία είναι ομόλογα σταθερού τοκομεριδίου που πληρώνουν μόλις 0,5% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον Gros.

Η ΤτΕ μπορεί να αποφύγει τις ζημιές

Αν και οι νομισματικές αποφάσεις λαμβάνονται από την ΕΚΤ, οι πράξεις διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο. Η Bundesbank πλήττεται περισσότερο επειδή τα γερμανικά κρατικά ομόλογα θεωρούνταν ασφαλές λιμάνι, με χαμηλές ή και αρνητικές αποδόσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, της οποίας οι αγορές ήταν πολύ μικρότερες και αφορούσαν σε ομόλογα υψηλότερης απόδοσης, είναι πιθανό να παραμείνει κερδοφόρα.

Τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης προέβλεπαν ελλείψεις. Τα συνολικά αποθέματα κεφαλαίου και προβλέψεων έναντι ζημιών στο συνολικό σύστημα είναι 229 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ. «Οι κεντρικές τράπεζες είχαν τεράστιο όγκο προβλέψεων κατά τη διάρκεια αυτού του σύντομου κύκλου των πολύ καλών αποτελεσμάτων», είπε ο Centeno.

Για χρόνια, αυτά τα κέρδη βοήθησαν επίσης στη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών και η αντιστροφή τώρα σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν δημόσια κεφάλαια για την ανοικοδόμηση των ισολογισμών.

 

Σχετικα αρθρα

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin

Η επικείμενη συντριβή της Ρωσίας και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής – George Soros

admin