Image default
Πρώτο Θέμα

Το παγκόσμιο χρέος σημειώνει την πρώτη ετήσια πτώση από το 2015 – Στην τέταρτη καλύτερη θέση Ελλάδα!

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης και του πληθωρισμού μετά την πανδημία πέρυσι σήμαινε ότι η μείωση του χρέους στην παγκόσμια οικονομία είδε την πρώτη ετήσια πτώση σε όρους δολαρίου από το 2015, σύμφωνα με μια ευρέως παρακολουθούμενη μελέτη.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη εκτιμά ότι η ονομαστική αξία του παγκόσμιου χρέους μειώθηκε κατά περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, επαναφέροντάς το κλασματικά κάτω από το όριο των 300 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεπέρασε το 2021.

Με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται, ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες αγορές, η μείωση προήλθε εξ ολοκλήρου από πιο πλούσιες, ώριμες αγορές, ωστόσο, οι οποίες ως ομάδα είδαν το συνολικό χρέος να μειώνεται στα 200 τρισεκατομμύρια δολάρια από 206 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Αντίθετα, το ποσό του αναπτυσσόμενου παγκόσμιου χρέους έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ 98 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδία, το Μεξικό και το Βιετνάμ να βλέπουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

Εν τω μεταξύ, η ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα και ο υψηλότερος πληθωρισμός, τα οποία διαβρώνουν τα επίπεδα χρέους, είδαν τον παγκόσμιο λόγο χρέους προς ΑΕΠ να πέφτει πάνω από 12 ποσοστιαίες μονάδες στο 338% του ΑΕΠ, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη ετήσια πτώση.

Και πάλι, όμως, η βελτίωση προήλθε από τις ανεπτυγμένες αγορές που είδαν μια συνολική πτώση 20 ποσοστιαίων μονάδων στο 390%. Ο λόγος του χρέους των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες εν τω μεταξύ στο 250% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της Κίνας και της Σιγκαπούρης.

Αναλύοντας περαιτέρω τους αριθμούς, το IIF, ένας παγκόσμιος τραπεζικός εμπορικός όμιλος, εκτίμησε ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους των αναδυόμενων αγορών προς το ΑΕΠ ανέβηκε σχεδόν στο 65% του ΑΕΠ το 2022 από λίγο κάτω από το 64%.

«Η επιβάρυνση του εξωτερικού δημόσιου χρέους πολλών αναπτυσσόμενων χωρών επιδεινώθηκε λόγω των απότομων απωλειών σε τοπικά νομίσματα (το 2022) έναντι του δολαρίου». ανέφερε το IIF, προσθέτοντας ότι είχε ωθήσει τη ζήτηση διεθνών επενδυτών για χρέος σε τοπικό νόμισμα EM σε χαμηλά πολυετών, “χωρίς σημάδια επικείμενης ανάκαμψης”.

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες – K.Rogoff

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 2,4% στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

admin

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στο ζενίθ

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin

Ακίνητα: Αύξηση στις αξίες πώλησης και ενοικίασης

admin

Τουρισμός: Νέες επενδύσεις 12 δισ. σε ξενοδοχεία τη τελευταία τριετία

admin

Πως επηρεάζουν τις αγορές Ισραήλ και FED

admin

Οι φόβοι για τις οικονομίες και την τιμή του πετρελαίου

admin

Ο Νετανιάχου ορκίζεται νίκη μετά τα χτυπήματα του Ιράν, οι φόβοι για ευρύτερη σύγκρουση αυξάνονται -VID

admin

Κλιμακώνεται ο σκιώδης πόλεμος Ισραήλ – Ιράν

admin