Image default
Επιχειρήσεις

Γιατί οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ, προχωρούν σε δεκάδες απολύσεις. Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, oι τεχνολογικοί γίγαντες Meta, Amazon και Microsoft, καθώς και εταιρείες όπως, η Disney και η Zoom, έχουν ανακοινώσει δεκάδες περικοπές θέσεων εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνολικά, οι εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ μείωσαν σχεδόν 103.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, τις περισσότερες από τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από την εταιρεία outplacement Challenger, Gray & Christmas.

Το γεγονός αυτό, φανερώνει μια αγορά εργασίας που εξακολουθεί να είναι σφιχτή, ιδιαίτερα σε τομείς υπηρεσιών που επλήγησαν σκληρά νωρίτερα στην πανδημία, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία. Οι μισθοί των εργαζομένων στον κλάδο αναψυχής και φιλοξενίας για παράδειγμα, αυξήθηκαν στα 20,78 δολάρια την ώρα τον Ιανουάριο, από 19,42 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Πολλοί εργοδότες ωστόσο, αντιμετώπισαν προκλήσεις για την προσέλκυση και τη διατήρηση προσωπικού τα τελευταία χρόνια, με προκλήσεις που περιλαμβάνουν τις ανάγκες παιδικής μέριμνας των εργαζομένων και ανταγωνιστικούς χώρους εργασίας που μπορεί να έχουν καλύτερα χρονοδιαγράμματα και καλύτερη αμοιβή.

«Όταν χάνεις μια δουλειά, δεν χάνεις απλώς μια δουλειά – υπάρχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Ανέτα Μάρκοφσκα, επικεφαλής οικονομολόγος. Με τα επιτόκια να αυξάνονται και τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες και να προκαλέσουν απώλειες θέσεων εργασίας ή να μειώσουν τις ανάγκες προσλήψεων σε κατά τα άλλα ακμάζοντες τομείς.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας, που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε χαμηλότερες δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια ή εάν η απώλεια θέσεων εργασίας αυξηθεί σημαντικά, θα μπορούσε να ωθήσει τα νοικοκυριά να υποχωρήσουν απότομα στις δαπάνες για υπηρεσίες και άλλα αγαθά.

Οι περισσότερες αποφάσεις για απολύσεις πάρθηκαν από εταιρείες οι οποίες αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Amazon τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως προχωρά σε 18.000 περικοπές θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την εταιρεία. Η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ απασχολούσε 1,54 εκατομμύρια ανθρώπους στα τέλη του περασμένου έτους, σχεδόν διπλάσιο από τον αριθμό στα τέλη του 2019, λίγο πριν την πανδημία, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Στο μεταξύ και η Microsoft ανακοίνωσε ότι προχωρά σε περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας, περίπου το 5% του εργατικού της δυναμικού. Ο γίγαντας λογισμικού είχε 221.000 υπαλλήλους στα τέλη Ιουνίου πέρυσι, ενώ μόλις 144.000 πριν από την πανδημία. Οι νέοι εργαζόμενοι πολλών εταιρειών πρέπει να εκπαιδευτούν, κάτι που είναι χρονοβόρο για ορισμένες βιομηχανίες, ακόμη και αν έχει γίνει ευκολότερο να προσελκύσουν νέους υπαλλήλους.

Διαβάστε ακόμη

«Κυνηγοί» κληρονομιών με αμοιβή το 10% της «λείας»

Ο Σταν λέει «χαμηλά την μπάλα», ο ΣΥΡΙΖΑ «στο κέντρο», η μετωπική για το Solar και το bras de fer Μυστακίδη με εφοπλιστές

Έρευνα: 800.000 Έλληνες στα δίχτυα του παράνομου τζόγου – Πόνταραν 1,4 δισ. ευρώ (pics)

 

 

Σχετικα αρθρα

Όμιλος Mitsis Hotels: Επενδύει €36 εκατ. για τη μετατροπή του Μεγάρου Σλήμαν σε 5άστερο ξενοδοχείο στην Αθήνα

admin

Η Nestlé Ελλάς για δεύτερη χρονιά μεταξύ των «The Most Sustainable Companies in Greece 2023»

admin

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Space Hellas: Ρεκόρ τζίρου 128,6 εκατ. ευρώ και EBITDA 10,8 εκατ. ευρώ το 2022

admin

ΔΕΗ: Στο 5,27% η συμμετοχή της Goldman Sachs

admin

Χρηματιστήριο: Προ των πυλών η αναμέτρηση με τις 1.050 μονάδες

admin

SPACE HELLAS: Αύξηση τζίρου και EBITDA €10,8 εκ. το 2022

admin

Πειραιώς για MIG: Δύο εβδομάδες παράταση στη Δημόσια πρόταση

admin

Στα κορυφαία διεθνή αμοιβαία κεφάλαια το ALPHA TRUST STRATEGIC BOND FUND –R

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πώς θα ειπραχθεί το τίμημα για την Ακτωρ – Εως τα τέλη του έτους η ολοκλήρωση της μεταβίβασης στην Intrakat

admin

Βύρων Νικολαΐδης: Ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων για την Peoplecert μετά τις νέες εξαγορές

admin

Ο γάμος Άκτωρ – Ιntrakat αλλάζει το τοπίο στις κατασκευές

admin