Image default
Ευρώπη

Άνοδος της παραπληροφόρησης και των απειλών ασφαλείας στη Σουηδία

Οι απειλές για την ασφάλεια της Σουηδίας αυξάνονται και προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία, εν μέσω εξάπλωσης των εκστρατειών παραπληροφόρησης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των σουηδικών υπηρεσιών ασφαλείας (Säpo) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η Ρωσία, μαζί με την Κίνα και το Ιράν, περνούν όλο και περισσότερο στην επίθεση, αποτελώντας σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Σουηδίας, περιλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας, υπογράμμισε η Säpo.

«Η ασφάλεια της Σουηδίας αμφισβητείται από διάφορες κατευθύνσεις», δήλωσε η επικεφαλής της υπηρεσίας, Charlotte von Essen, σε συνέντευξη Τύπου.

Επιπλέον, οι απειλές γίνονται πιο σύνθετες, καθώς διάφορες αυταρχικές χώρες αλληλεπιδρούν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν, αναφέρει η υπηρεσία ασφαλείας.

Στην έκθεση, ωστόσο, η Ρωσία ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη απειλή, εν μέρει επειδή το καθεστώς του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρείται ότι έχει την τάση να αναλαμβάνει μεγάλα ρίσκα. Σύμφωνα με τη Säpo, η Ρωσία διεξάγει εκτεταμένες εκστρατείες πληροφοριών εναντίον της Σουηδίας.

«Η Ρωσία θεωρεί τη Σουηδία ως μέρος της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ και της συλλογικής Δύσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια αύξηση του αριθμού των δραστηριοτήτων που απειλούν την ασφάλεια της από τη Ρωσία», δήλωσε ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας της Säpo Daniel Stenling.

Παράλληλα, η Säpo θεωρεί την Κίνα ως μακροπρόθεσμη και αυξανόμενη απειλή, ενώ το Ιράν περιγράφεται ως απτή απειλή για την ασφάλεια.

«Η Ρωσία και άλλα αυταρχικά κράτη έχουν γίνει όλο και πιο επιθετικά στις ενέργειές τους και οι δραστηριότητες που απειλούν την ασφάλεια συνεχίζονται. Οι εξελίξεις στον κόσμο συμβάλλουν επίσης στον αυξανόμενο εξτρεμισμό, στην αυξημένη απειλή επιθέσεων και σε μια ευρύτερη απειλή για το Σύνταγμα. Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι η απειλή για τη Σουηδία ολοένα και αυξάνεται», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες, η Σουηδία αντιμετώπισε επίσης αυξημένη απειλή επιθέσεων, η οποία τροφοδοτήθηκε ιδίως από το περιστατικό με το κάψιμο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη τον περασμένο μήνα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Σουηδία παραμένει στο τρία σε μια κλίμακα 1-5.

Η Säpo σημείωσε ακόμα ότι η απειλή επιθέσεων από βίαιο ισλαμιστικό εξτρεμισμό και βίαιο δεξιό εξτρεμισμό εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα αυξάνεται, καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας και τα αντικρατικά μηνύματα διαδίδονται ευρέως στο διαδίκτυο.

«Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι οι ατζέντες των ξένων δυνάμεων και των βίαιων εξτρεμιστών συχνά συμπίπτουν», δήλωσε η von Essen.

Σύμφωνα με τον Säpo, η Σουηδία υστερεί στην προστασία των ευαίσθητων στην ασφάλεια δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς, παρόλο που αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin