Image default
Ευρώπη

Έντι Ράμα: Μηδέν οικονομικό όφελος από την κινεζική συνεργασία

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι δεν υπήρξαν οικονομικά οφέλη από το μπλοκ οικονομικής συνεργασίας 17+1 της Κίνας με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά η χώρα του θα παραμείνει στην ομάδα για να διατηρήσει τον διάλογο με το Πεκίνο.

Η Αλβανία έχει μακρά ιστορία με την Κίνα, αφού συμμάχησε με το Κομμουνιστικό Κόμμα όταν βρισκόταν υπό κομμουνιστική δικτατορία για σχεδόν πενήντα χρόνια. Η Κίνα, ωστόσο, έχει πέσει σε δυσμένεια στην κοινή γνώμη, λόγω των στενών δεσμών της με τη Ρωσία και των ανησυχιών για την αυξανόμενη επιρροή της στην Ευρώπη.

Ο Ράμα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τόκιο της Ιαπωνίας την Τετάρτη, δήλωσε ότι το πλαίσιο, που αποτελεί μέρος της κινεζικής πρωτοβουλίας «Belt and Road», έχει τα οφέλη του, αλλά «από την άποψη του οικονομικού αντίκτυπου, τα οφέλη είναι μηδενικά».

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η BIRN το 2021 καταλήγουν ότι ενώ άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων απολαμβάνουν αυξημένες κινεζικές επενδύσεις, στην Αλβανία αυτές μειώθηκαν και δεν υπήρξαν νέες σημαντικές επενδύσεις από το 2016.

Παρά την αποχώρηση της Λιθουανίας το 2021, προμήνυμα των προβληματικών σχέσεων που επιδεινώθηκαν περαιτέρω από τους αυξανόμενους δεσμούς του Βίλνιους με την Ταϊβάν, και την αποχώρηση της Εσθονίας το 2022, ο Ράμα δήλωσε ότι η Αλβανία θα παραμείνει στην ομάδα.

«Δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε. Θα μείνουμε και νομίζω ότι το να αποσυρθούμε κατ’ αρχάς δεν είναι καλή ιδέα», προσθέτοντας ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό οι χώρες να διατηρούν το διάλογο και «να μιλάμε όσο περισσότερο μπορούμε μεταξύ μας».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποδοχή επενδύσεων από την Κίνα, καθώς προσπαθεί να γίνει πιο παρούσα στην περιοχή, είπε: «Οι στρατηγικοί μας τομείς αποτελούν μέρος του οράματός μας για το μέλλον. Είναι πολύ στενά συνδεδεμένοι με το αυτό στο οποίο πάνω  εργαζόμαστε με την οικογένεια των χωρών που ανήκουμε».

«Θέλουμε να μοιραστούμε το βάρος της ασφάλειάς μας με τις χώρες που ανήκουν στις στρατηγικές μας συμμαχίες», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός υποδεικνύοντας ότι αυτές οι συμμαχίες «ονομάζονται Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το 2013, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε διεθνώς το νέο του σχέδιο. Μίλησε για μια «Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού» υπό την ηγεσία της Κίνας, βασισμένη στην αρχή της παλιάς εμπορικής διαδρομής που συνέδεε την Ανατολή με τη Δύση, αιώνες πριν.

Παρά την υπόσχεσή του για μια κατάσταση win-win και την διαβεβαίωση ότι η Κίνα δεν θα παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των εμπλεκόμενων χωρών, το ενδιαφέρον ήταν ελάχιστο και μη δεσμευτικό.

Αρκετά χρόνια μετά, το σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (BRI) έχει υπογραφεί έως τώρα από περισσότερες από 124 χώρες και 29 διεθνείς οργανισμούς.

Στην Ευρώπη, αποσπασματικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις έχουν σημαντική συμμετοχή σε δώδεκα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού του Πειραιά. Η κινεζική κυβέρνηση κατέχει επίσης πολλές μετοχές στην κρατική ενεργειακή εταιρεία της Μάλτας – μια συμφωνία που φέρει μεγάλη σκιά από αντιπαραθέσεις και ισχυρισμούς για μίζες σε πολιτικούς της Μάλτας, αλλά και τη δολοφονία μιας δημοσιογράφου.

Η Κίνα ελέγχει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό των αεροδρομίων της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως το Χίθροου, την Τουλούζη και τη Φρανκφούρτη.

Το Πεκίνο έχει αναγκαστεί να αντικρούσει ισχυρισμούς περί «διπλωματίας της παγίδας χρέους» λόγω του δανεισμού σημαντικών ποσών σε χώρες και επενδύσεις σε έργα που δεν ήταν εφικτά. Στην περίπτωση του Μαυροβουνίου, η αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει τις δόσεις της είχε σχεδόν ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί να παραδώσει ένα κομμάτι της επικράτειας μέχρι που επενέβησαν τρεις διεθνείς τράπεζες.

Ωστόσο, η Κίνα υποστηρίζει ότι δεν εμπλέκεται σε καμία μορφή διπλωματίας παγίδας χρέους.

Σχετικα αρθρα

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Τρεις συλλήψεις υπόπτων στην Γερμανία για κινεζική τεχνολογική κατασκοπεία

admin

Ντούντα: «Έτοιμη» να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα η Πολωνία

admin

Βουτιά στις πωλήσεις των iPhone στην Κίνα – Άλμα στις πωλήσεις των Huawei

admin

Ρωσία και Κίνα «αποδολαριοποιούν» τη σχέση τους

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin