Image default
Ευρώπη

Απών ο Ούγγρος ΥΠΕΞ από το βίντεο στήριξης της Ουκρανίας

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó ήταν ο μόνος υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ που έλειπε από ένα βίντεο που δημιούργησαν οι ομόλογοί του προς υποστήριξη της Ουκρανίας, ενόψει της επετείου ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας. Στη θέση του εμφανίστηκε ένας από τους υφυπουργούς του.

Στο εν λόγω βίντεο, ο υφυπουργός Πολιτικής Ασφάλειας του υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Péter Sztáray είναι ο μόνος Ούγγρος αξιωματούχος που εμφανίζεται.

Ο Szijjártó ήταν απασχολημένος στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα, οπότε έστειλε τον Sztáray στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αντ’ αυτού, ανέφεραν τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης.

Παρόλα αυτά, τα μέλη της ΕΕ είχαν ενημερωθεί για την ημέρα της καταγραφής αρκετά νωρίτερα.

Άλλοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Αυστριακού Alexander Schallenberg, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη συνάντηση, αλλά υπέβαλαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο τελικό βίντεο.

«Η Ρωσία απέτυχε όταν πίστεψε ότι θα μπορούσε να νικήσει την Ουκρανία μέσα σε λίγες ημέρες και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell στην εισαγωγή του βίντεο, ενώ ακολούθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών προσθέτοντας λέξεις που πιστεύουν ότι συνδέονται με την Ουκρανία, όπως θάρρος, ηρωισμός, ελευθερία, ενότητα, δικαιοσύνη. Ο Sztáray επέλεξε τη λέξη «ποικιλομορφία».

Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία φιλοξενούσε μια ουγγρική μειονότητα που εκτιμάται ότι αριθμούσε περίπου 200.000 άτομα, κυρίως στη νοτιοδυτική περιοχή της περιφέρειας Ζακαρπάτια.

Η μειονοτική κοινότητα αποτέλεσε ιστορικά πηγή έντασης μεταξύ Ουγγαρίας και Ουκρανίας, με την Ουγγαρία να κατηγορεί την Ουκρανία για διακρίσεις εις βάρος των Ούγγρων και την Ουκρανία να κατηγορεί την Ουγγαρία για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Σχετικα αρθρα

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin