Image default
Οικονομία

Πότε και πώς θα καταβληθούν 40.000 προκαταβολές επικουρικών συντάξεων

Αντίστροφη μέτρηση λίγων ημερών τρέχει για την καταβολή 40.000 προκαταβολών επικουρικών συντάξεων για όσους συνταξιούχους έχουν λάβει οριστική κύρια σύνταξη και αναμένουν την οριστική επικουρική.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει εξαγγείλει πως η πληρωμή τους θα γίνει έως τις 15 Μαρτίου και αφορά αιτήσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί έως και την 30η Ιουνίου 2022.

Αντίθετα, γύρω στις 23.000 οριστικές επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν έως τέλη Φεβρουαρίου, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 πληρώθηκαν 17.000.

Ο διαχωρισμός των αιτήσεων μεταξύ εκείνων που εκκαθαρίστηκαν το α΄ δίμηνο του 2022 και έτσι δόθηκε το οριστικό ποσό και εκείνων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, οδηγώντας στην πληρωμή προκαταβολής (έως τα μέσα του ερχόμενου Μάρτη) έγινε με κριτήριο την “ωριμότητα” τους, αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη.

Πιο συγκεκριμένα, για τις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες είχε υπολογιστεί ο χρόνος ασφάλισης δηλαδή ήταν “ώριμες” για να καταβληθούν, επιλέχθηκε ο δρόμος της καταβολής του οριστικού ποσού, ενώ για τις επικουρικές, για τις οποίες δεν είχε ακόμα προχωρήσει ο υπολογισμός του χρόνου ασφάλισης, επιλέχθηκε ο δρόμος της προκαταβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το μέτρο της προκαταβολής θα εφαρμοστεί εφάπαξ, δηλαδή μόνο μια φορά, καθώς δεν έχει, προς το παρόν, προγραμματιστεί 2ος γύρος πληρωμής προκαταβολών για τις αιτήσεις επικουρικών συντάξεων οι οποίες υποβλήθηκαν από την 1η Ιουλίου 2022 και έπειτα.

Μ΄άλλα λόγια, όσοι υπέβαλαν αίτηση μετά τον Ιούλιο του 2022, θα περιμένουν μόνο την οριστική σύνταξή τους.

Υπενθυμίζεται πως το ποσό της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης θα ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος), από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Έτσι για το διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου και έπειτα δεν θα υπάρξει πληρωμή προκαταβολής.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Μάλιστα οι δικαιούχοι προκαταβολής δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια για να λάβουν την προκαταβολή, πχ να υποβάλλουν σχετική αίτηση κλπ.

Έτσι για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος ο οποίος υπέβαλε αίτηση για σύνταξη τον Ιανουάριο του 2022 και έλαβε οριστική κύρια σύνταξη το Μάιο του 2022.

Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δικαιούται επικουρική σύνταξη (καθόσον εκδόθηκε η οριστική κύρια σύνταξη του) και με βάση την  τροπολογία Χατζηδάκη δικαιούται προκαταβολή επικουρικής σύνταξης ύψους 100 ευρώ/μήνα.

Έτσι ο εν λόγω συνταξιούχος θα λάβει αναδρομικά προκαταβολή επικουρικής σύνταξης για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, δηλαδή για 12 μήνες, ύψους 1.200 ευρώ (12 μήνες Χ 100 ευρώ).

Με την έκδοση της οριστικής επικουρικής σύνταξης, θα λάβει αναδρομικά τη διαφορά μεταξύ της προσωρινής επικουρικής σύνταξης και της οριστικής επικουρικής συν τα αναδρομικά της οριστικής επικουρικής για το διάστημα από το Φεβρουάριο του 2023 και έπειτα.

Έτσι στο προηγούμενο παράδειγμα, έστω ο δικαιούχος της προκαταβολής των 100 ευρώ/μήνα λάβει οριστική επικουρική σύνταξη 220 ευρώ το Δεκέμβριο του 2023, θα λάβει αναδρομικά δύο κατηγοριών. Κατά πρώτον θα λάβει τη διαφορά μεταξύ οριστικής επικουρικής σύνταξης και της προκαταβολής (120 ευρώ) για το 12μηνο διάστημα Ιανουαρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, δηλαδή το ποσό των 1.440 ευρώ (12 Χ 120 ευρώ).

Παράλληλα, θα λάβει αναδρομικά στη βάση της οριστικής σύνταξης του (210 ευρώ) για το 11μηνο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου – Δεκεμβρίου 2023. Δηλαδή θα λάβει το ποσό των 2.310 ευρώ (11Χ210 ευρώ). Συνολικά, δηλαδή θα λάβει αναδρομικά ύψους 3.750 ευρώ (1.440 ευρώ και 2.310 ευρώ).

Σχετικα αρθρα

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin

Κατασκευές: Οι προοπτικές, το ανεκτέλεστο «μαμούθ», ο παράγοντας «χρηματοδότηση» – Ποιες είναι οι προκλήσεις

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin