Image default
Οικονομία

4ου Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Κεντρική ομιλήτρια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων Petra Hielkema

Οι μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για τη βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων και ασφαλισμένων, καθώς και των νεότερων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των αποταμιευτικών και επενδυτικών πόρων που μεγεθύνουν τις αναπτυξιακές δυνάμεις της οικονομίας, απασχολούν την Πέμπτη το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), 22 & 23 Φεβρουαρίου, Athenaeum InterContinental), που συνεχίζει τις εργασίες του για δεύτερη ημέρα, έχοντας προσελκύσει το ενδιαφέρον με τις καίριες παρεμβάσεις επιφανών συμμετεχόντων, σε μία κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο και την κοινωνία.

Κεντρική ομιλήτρια στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου είναι η Petra Hielkema, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

Το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin23 διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr.

Το παρών στο 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης δίνει πλήθος παραγόντων, υψηλόβαθμων – Ελλήνων και ξένων-αξιωματούχων, υψηλών προσκεκλημένων και εκπροσώπων θεσμικών φορέων.

Το κατακερματισμένο τοπίο των συντάξεων σε όλη την Ευρώπη και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τις καλές πρακτικές της EIOPA απασχόλησε την κ. Hielkema κατά την ομιλία της στο Συνέδριο.

Η κ. Petra Hielkema εξήρε την Ελλάδα για τον πολιτισμό που δίδαξε σε όλο τον κόσμο, έκανε αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, λόγω και των κλασικών σπουδών που έλαβε, ενώ, αναφερόμενη στη μυθολογία, τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις συντάξεις, που σταδιακά γίνονται κομμάτι της ιστορίας.

«Πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχολείσαι με τις αποταμιεύσεις, διότι όταν θα βγεις σε σύνταξη δεν θα υπάρχουν χρήματα. Έχουμε πολλούς που βασανίζονται από το σύνθετο αυτό θέμα. Όταν είναι νέοι βλέπουν τόσο… μακριά το θέμα που δεν ασχολούνται, η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό δεν είναι ποτέ εύκολη. Χρειάζεται ολύμπια υπομονή. Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να δώσουμε σημασία στις συντάξεις».

Στην ομιλία της υπογράμμισε πως το τοπίο των συντάξεων είναι κατακερματισμένο στην Ευρώπη και πως η κάθε χώρα αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις, τονίζοντας ότι «πρέπει να δώσουμε σημασία στις συντάξεις.

Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και η γήρανση του πληθυσμού ασκούν πίεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παροχή επαρκούς συνταξιοδοτικού εισοδήματος στους πολίτες και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών αποτελούν προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις.

Αυτή τη στιγμή, αντιστοιχεί ένας συνταξιούχος ανά τρεις εργαζόμενους, αλλά αυτή η αναλογία θα υποχωρήσει στο 1 προς 1,75, οπότε θα προκληθεί πρόβλημα. Η βιωσιμότητα και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών αποτελεί το μείζον πρόβλημα, πρέπει να δώσουμε επαρκή σύνταξη και να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα. Ένας στους 5 εργαζομένους ρισκάρει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας και η κατάσταση για τις γυναίκες  είναι χειρότερη. Αντιμετωπίζουμε μια κρίση όσον αφορά το κόστος ζωής.

Στην Ελλάδα λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού χάσματος. Η κυβέρνηση εισήγαγε το ΤΕΚΑ, ένα αντίστοιχο ταμείο με την Σουηδία, αλλά δεν πρέπει να σταματήσει εκεί, μόνο στον Α΄ πυλώνα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι άνω και κάτω των 30 ετών, που θέλουν να κάνουν πρόσθετες αποταμιεύσεις οπότε μπορείτε να πάρετε κι άλλα παραδείγματα. Μπορείτε να αποφύγετε βασικά λάθη και να προχωρήσετε. Εμείς ως EIOPA διαδίδουμε τις καλύτερες πρακτικές και τα βασικά βήματα.

Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τους τρεις πυλώνες του συνταξιοδοτικού συστήματος: κρατικά συστήματα, επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση.

Για τις συντάξεις στον χώρο εργασίας, μια σημαντική τάση είναι η μετάβαση από τα προγράμματα καθορισμένων παροχών σε προγράμματα καθορισμένων εισφορών, θέτοντας περισσότερους κινδύνους στον εργαζόμενο.

Η απομυθοποίηση των συντάξεων – παρέχοντας σαφείς πληροφορίες και συστήματα παρακολούθησης – θα βοηθήσει τους ανθρώπους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις συντάξεις τους.

Είναι επίσης σημαντικό τα συστήματα να τυγχάνουν καλής διαχείρισης και επίβλεψης.

Σε αυτό το σημείο η EIOPA διαδραματίζει βασικό ρόλο. Οι ιδιωτικές συντάξεις είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος αποταμίευσης για άτομα που δεν βρίσκονται σε παραδοσιακές μορφές απασχόλησης. Και η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί συμβάλει στην αποταμίευση για το μέλλον. Είναι ένα εργαλείο που είναι διαφανές και εύκολο να χρησιμοποιηθεί. Τα προϊόντα που προσφέρονται πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και φυσικά το κόστος πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με το κόστος λειτουργίας.

Η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων μπορεί να φαίνεται μνημειώδες έργο, αλλά είναι σημαντικό και μπορεί να επιτευχθεί. Και εδώ η EIOPA μπορεί να συνδράμει, βοηθώντας στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών από κράτη μέλη που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Τα ΤΕΑ πρέπει να δουλεύουν με σωστό τρόπο, όπου παίζει ρόλο η εποπτεία, οι κανονισμοί, τα πλαίσια. Πρέπει ως αρχή να εποπτεύουμε σωστά όλη τη διαδικασία. Ειδικότερα πρέπει να εξετάσουμε πως μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικά τα διασυνοριακά ταμεία και να υπάρξει αποτελεσματική πληροφόρηση των πολιτών.

Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν αποταμιεύουν αρκετά για τη συνταξιοδότησή τους. Αυτός είναι ο λόγος που τώρα είναι η ώρα να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις συντάξεις».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Σχετικα αρθρα

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα – «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Χ. Θεοχάρης: Η οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin