Image default
Ευρώπη

No pasaran για τους δημοσιογράφους στη συνέλευση του ΟΑΣΕ

Στην επερχόμενη συνέλευση του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, πέραν του μποϊκοτάζ της Ουκρανίας και της Λιθουανίας εξαιτίας της παρουσίας της Ρωσίας και τις αναπάντητες εκκλήσεις για την αποπομπή της, απαγορεύεται η παρακολούθηση των εργασιών από τους δημοσιογράφους.

Η διήμερη συνεδρίαση της συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη έως την Παρασκευή στη Βιέννη, όπου εδρεύει η Γραμματεία του ΟΑΣΕ.

Ωστόσο, για λόγους υλικοτεχνικής υποδομής και ασφάλειας, δεν θα επιτραπεί στους δημοσιογράφους η είσοδος στο χώρο, καθώς θα ήταν αδύνατο να δοθεί αίθουσα για τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Nat Parry, απαντώντας σε αίτημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για σχολιασμό. Παρόλα αυτά, ο Parry πρόσθεσε ότι η συνεδρίαση θα μεταδοθεί ζωντανά στο Youtube και στο Facebook.

Η απόφαση να αποκλειστούν οι δημοσιογράφοι θα μπορούσε να «θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ελευθερία της ανεξάρτητης ενημέρωσης», προειδοποίησαν τη Δευτέρα η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) και η Ένωση Ξένου Τύπου στη Βιέννη.

«Ένας θεσμός όπως ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να αποφεύγει οτιδήποτε φαίνεται να περιορίζει ή να εμποδίζει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία», επισημάνθηκε προς την εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, Teresa Ribeiro.

Οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο θα χάσουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς αυτό θα είναι δυνατό μόνο εκτός του χώρου των συνεδριάσεων, πρόσθεσαν οι δύο ενώσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για τα μέσα ενημέρωσης κλήθηκε «να ενεργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αυτή τη φορά στον οργανισμό του, προς το συμφέρον της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Η συνάντηση έχει γίνει πρωτοσέλιδο τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως καθώς η Ουκρανία ανακοίνωσε το μποϊκοτάζ της λόγω της συμμετοχής των Ρώσων αντιπροσώπων, φοβούμενη την «απενοχοποίηση» των ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας, επικρίνοντας τη συνάντηση του ΟΑΣΕ επειδή πραγματοποιείται ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στις επίσημες εκδηλώσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Σε καμία από αυτές», δήλωσε την Κυριακή στην ουκρανική τηλεόραση η αντιπρόσωπος Yevheniya Kravchuk του προεδρικού κόμματος «Υπηρέτες του Λαού».

Η ίδια δήλωσε ότι οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι θα πάνε και πάλι στη Βιέννη και θα διαβουλευτούν με τους εταίρους για το πώς ο ΟΑΣΕ μπορεί να βγει από την εσωτερική κρίση του.

Από την πλευρά της Αυστρίας, ο υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της Ρωσίας, αφότου βουλευτές από 20 χώρες του ΟΑΣΕ προέτρεψαν την αυστριακή κυβέρνηση να απαγορεύσει τη συμμετοχή Ρώσων διπλωματών. Η Λιθουανία απείλησε επίσης με μποϊκοτάζ.

Οι σχέσεις και οι συζητήσεις με τη Ρωσία παραμένουν δύσκολες, «αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το διάλογο», δήλωσε ο Schallenberg. «Διότι κάποια στιγμή, ελπίζουμε ότι η διπλωματία θα λάβει και πάλι χώρο», ως μέσο για την επίτευξη της ειρήνης.

Σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Schallenberg δήλωσε ότι αυτό είναι «πολύ ατυχές», αλλά σημείωσε ότι η Βιέννη πρέπει να επιτρέψει σε όλους τους αντιπροσώπους από όλα τα συμμετέχοντα κράτη να εισέλθουν στη χώρα λόγω του διεθνούς δικαίου.

Τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ αγωνίζονται επί του παρόντος να καταλήξουν στον προϋπολογισμό του 2023 εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας από τη Ρωσία τους τελευταίους 18 μήνες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο οργανισμός παλεύει να ανταπεξέλθει και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, όπως το ποιος θα έχει τη μελλοντική εκ περιτροπής προεδρία.

Ταυτόχρονα, ο ΟΑΣΕ δεν διαθέτει μηχανισμό για την απομάκρυνση ή την απαγόρευση συμμετοχής μελών, πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες προσπάθειες παραγκωνισμού της Ρωσίας θα έπρεπε πιθανότατα να αφορούν αναβολές ή αρνήσεις έκδοσης βίζας.

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Ισπανία: «Ανοησίες» οι επικρίσεις του Ισραήλ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

admin

Γερμανία: Τα Ινστιτούτα βλέπουν ανάπτυξη μόνο 0,1% το 2024

admin