Image default
Επιχειρήσεις

Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε 18 – 24 μήνες η πρώτη ερευνητική γεώτρηση

Την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, μέσα στους επόμενους 18 – 24 μήνες θα πραγματοποιήσει HellenIQ Energy όπως δήλωσε στους αναλυτές την Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα του 2022. Η εταιρεία σε συνεργασία με την ExxonMobil πρόσφατα ολοκλήρωσε τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ υλοποιήθηκαν τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές σε άλλα τρία οικόπεδα (Block 2, Block Ionio, Block 10).

Η διοίκηση της HellenIQ Energy ανακοίνωσε αποτελέσματα – ρεκόρ για το 2022 και το Δ.Σ. αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος €0,50/μετοχή, διαμορφώνοντας το συνολικό μέρισμα στα €1,15/μετοχή, αθροίζοντας τη διανομή €0,40/μετοχή σε σχέση με την πώληση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και το προσωρινό μέρισμα €0,25/μετοχή, που έχουν ήδη διανεμηθεί. Για τον έκτακτο φόρο αλληλεγγύης ο κ. Σιάμισιης υποστήριξε πως η έκτακτη εισφορά επιβάρυνε διυλιστήρια με παραγωγή στην Ευρώπη ενώ η αιτία του κακού ήταν οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Ο κ. Σιάμισιης τόνισε στην τηλεδιάσκεψη πως υπήρξε «σημαντική πρόοδος στο μετασχηματισμό του ομίλου. Οι πρωτοβουλίες απέδωσαν θετικά αποτελέσματα κάτι που δείχνει πως ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη. Ταυτόχρονα προχώρησαν και οι στρατηγικές κινήσεις που είχαμε σχεδιάσει όπως η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις σημαντικές επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της HellenIQ Energy ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ (μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 16 εκατ.) μέσω των οποίων ο όμιλος θα έχει οφέλη άνω των 50 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2025.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και νέων δραστηριοτήτων Γ. Αλεξόπουλος απαντώντας σε ερώτηση εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέσα στους επόμενους 16 με 20 μήνες θα έχουν προστεθεί εν λειτουργία μονάδες ισχύος 600 MW, με αξιοποίηση της περυσινής υπουργικής απόφασης που προτεραιοποεί τις επενδύσεις του κλάδου. Σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων του ομίλου φτάνει τα 341 MW. Στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη του εν λειτουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW έως το 2030, με το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο έργων να ξεπερνά τα 2,5 GW.

Σε σχέση με τις θυγατρικές, η Elpedison στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου είχε το 2022 κέρδη προ φόρων 161 εκατ. ευρώ από 71 εκατ. ευρώ το 2021, με τις πωλήσεις της περυσινής χρονιάς στα 2,96 δις. ευρώ. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είδε τα κέρδη μετά φόρων να μειώνονται σημαντικά στα 84 εκατ. ευρώ πέρυσι από 178 εκατ. ευρώ το 2021 κυρίως λόγω διαφορών στην αποτίμηση αποθεμάτων.

Διαβάστε ακόμη 

Τράπεζες: Νέο χρήμα στις προθεσμιακές καταθέσεις – Τι κερδίζουν οι καταθέτες (πίνακας)  

Μεγάλου: «Αμυντική» η υποβολή δημόσιας πρότασης για τη MIG – Ο πήχης των επιδιώξεων για το 2023  

Ρωσία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδιωξε τα κορυφαία brands αλλά όχι τα προϊόντα τους

Σχετικα αρθρα

Η Αmazon θα απολύσει άλλους 9.000 υπαλλήλους

admin

Ν. Ταχιάος (Αττικό Μετρό): Απόλυτα ασφαλές μέσο το Μετρό, oι Αθηναίοι μπορούν να μετακινούνται άφοβα

admin

Τρ. Πειραιώς: Στο 58,9776% το ποσοστό της στην MIG

admin

ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Μνημόνιο Συνεργασίας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

admin

ΑΑΔΕ: Για ποιες επιχειρήσεις οι «ξεχασμένες» αποδείξεις φέρνουν αναδρομικά λουκέτα

admin

ΒΙΟΤΕΡ: Νέος πρόεδρος του Δ.Σ. ο κ. Ευάγγελος Στράτης

admin

Unibios: Εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο- Η σύνθεση

admin

Coral: Στις 27/4 τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2022

admin

Αττικό Μετρό: Τι απαντά για τις διαρροές νερού στη σήραγγα στην περιοχή του σταθμού «Πειραιάς»

admin

FREENOW: 25% ανάπτυξη το 2022 στην Ελλάδα

admin

Yalco: Δάνειο €500.000 για αποπληρωμή υποχρεώσεων της «Δέλτα Κάππα Οικιακά»

admin

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ: Εγκρίθηκε επενδυτικό πλάνο ύψους 50 εκατ. ευρώ

admin