Image default
Ευρώπη

Ενδεχόμενη ένταξη της Βουλγαρίας στο ευρώ το 2025

Η Βουλγαρία ενδέχεται να ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2025, δήλωσε την Πέμπτη στη Σόφια ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανατρέποντας την φιλοδοξία για υιοθέτηση του ευρώ ένα έτος νωρίτερα.

Πριν από τρία χρόνια, η Βουλγαρία είχε θέσει ως στόχο την ένταξή της στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2024, αλλά λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης του προηγούμενου κοινοβουλίου και του υψηλού πληθωρισμού, η υπουργός Οικονομικών Ροζίτσα Βέλκοβα πρότεινε ο νέος στόχος να τοποθετηθεί στα μέσα του 2024.

Ωστόσο, αυτός ο σχεδιασμός θεωρείται μη ρεαλιστικός από τον Ντομπρόβσκις, ο οποίος επεσήμανε ως κύριο εμπόδιο τον πληθωρισμό, παρά τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να τιθασεύσει τις τιμές της ενέργειας.

«Αυτός είναι ο πρώτος τρόπος για την τιθάσευση του πληθωρισμού. Δεύτερον, αυτά είναι τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι σταθερή. Επομένως, τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

«Το σημαντικό είναι να μην παρασυρθούμε από αυτή την καθυστέρηση», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι η αναβολή της ένταξης δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

«Ορισμένες χώρες περίμεναν πολύ περισσότερο – όπως η Λετονία και η Λιθουανία, για παράδειγμα. Πέρασαν οκτώ με εννέα χρόνια σε αυτή την αίθουσα αναμονής. Νομίζω ότι ένας λογικός χρόνος αναμονής για τη Βουλγαρία θα είναι μικρότερος», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις σχετικά με τις χώρες που περιμένουν να υιοθετήσουν το νόμισμα του ευρώ.

Για να παραμείνει η Βουλγαρία στην πορεία ένταξης στην ομάδα και να μην παραβιάσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ εξαιτίας υπερβολικού ελλίμματος, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκουλάμπ Ντόνεφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα προτείνει προϋπολογισμό για το 2023 με έλλειμμα 3%.

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Ισπανία: «Ανοησίες» οι επικρίσεις του Ισραήλ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

admin

Γερμανία: Τα Ινστιτούτα βλέπουν ανάπτυξη μόνο 0,1% το 2024

admin