Image default
Ευρώπη

Η Σουηδία εξετάζει την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Η σουηδική κυβέρνηση θα μπορούσε σύντομα να στείλει άρματα μάχης Leopard-2 στην Ουκρανία, καθώς ο υπουργός Άμυνας Πολ Τζόνσον ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι ανοιχτός στην ιδέα αυτή μετά από πολιτική συμφωνία στο κοινοβούλιο.

Η αποστολή αρμάτων μάχης θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ως συμπληρωματική συνεισφορά, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι ένα 11ο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης βρίσκεται σε προετοιμασία και θα παρουσιαστεί σύντομα.

«Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό και βρισκόμαστε σε στενό διάλογο με τη Γερμανία ειδικότερα» δήλωσε ο Τζόνσον. Η Γερμανία ενέκρινε την αποστολή γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard τον περασμένο μήνα.

Ο ακριβής αριθμός των αρμάτων που θα αποσταλούν δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί, αν και τα περισσότερα από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου έχουν εκφράσει τη γνώμη τους για το πόσα από τα 120 άρματα μάχης Leopard της Σουηδικής Αμυντικής Δύναμης θα πρέπει να αποσταλούν στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος αμυντικής πολιτικής Μίκαελ Όσκαρσον του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών πιστεύει ότι η Σουηδία θα πρέπει να στείλει έναν «αριθμό» αρμάτων μάχης Leopard.

«Τα άρματα μάχης είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας όταν πρόκειται για χερσαίες μάχες. Ζητούνται από την Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό για να μπορούν να διεξάγουν επιθέσεις και να ανακαταλαμβάνουν εδάφη», δήλωσε ο Όσκαρσον, προσθέτοντας ότι η Νορβηγία πρόκειται να στείλει οκτώ Leopards στην Ουκρανία.

Επιφανείς σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν επίσης ότι είναι καιρός να στηρίξουν την Ουκρανία με την αποστολή αρμάτων μάχης, όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας Πίτερ Χούλτκβιστ. Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει έναν ακριβή αριθμό αρμάτων που θα σταλούν, υποστηρίζοντας ότι εναπόκειται στις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις να το κρίνουν.

«Εάν προστεθούν σε αυτά που στέλνουν άλλες χώρες και τα άρματα μάχης, όλο αυτό θα έχει σαφή επίδραση στον τρόπο δράσης στις διάφορες περιοχές του μετώπου και στο πώς η ουκρανική πλευρά μπορεί να αντεπιτεθεί σε μια ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Hultqvist.

Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι υποστηρίζουν τον τρικομματικό συνασπισμό που βρίσκεται στην εξουσία (μετριοπαθείς, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι), θέλουν επίσης να στείλουν τα Leopard στην Ουκρανία. Εξέφρασαν μάλιστα την επιθυμία τους να το πράξουν τον Ιανουάριο, όταν ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του κόμματος Άρον Έμιλσον έγραψε ένα άρθρο σχετικά αυτό.

«Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα, όπως ακριβώς και για τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και άλλες χώρες, να πάρουμε ένα μικρό μέρος του στόλου αρμάτων μας και να συμβάλουμε στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας», δήλωσε.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν υπολογίσει ότι η Σουηδία θα πρέπει να είναι σε θέση να στείλει 14 άρματα μάχης.

«Δεν είναι μια πάγια θέση αυτή, γιατί θέλουμε επίσης να ακούσουμε την εκτίμηση των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο Έμιλσον.

Επισήμανε ότι τα άρματα μάχης είναι ψηλά στη λίστα επιθυμιών της Ουκρανίας και ότι οι ρωσικές επίλεκτες μονάδες είναι απασχολημένες στην Ουκρανία και δεν αποτελούν άμεση στρατιωτική απειλή για τη Σουηδία.

«Υπό αυτό το πρίσμα, (η αποστολή αρμάτων μάχης) είναι κάτι που θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε από τη σουηδική πλευρά», πρόσθεσε ο Έμιλσον.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin