Image default
Οικονομία

Χρ. Παπακωσταντίνου (ΤτΕ): Η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης

H επιστροφή της Ελλάδας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2024 θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, από την αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης και των τιμών των ενεργειακών αγαθών, καθώς και από την καλή πορεία του τουρισμού, των επενδυτικών σχεδίων και της οικονομίας της ευρωζώνης, υποστήριξε η υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωσταντίνου, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης. 

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία δεν συνδέονται μόνο με την τρέχουσα συγκυρία, αλλά με διαθρωτικά προβλήματα όπως η γήρανση του πληθυσμού.

Αναφερόμενη στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) ανέφερε ότι ο αριθμός τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) και της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), την περίοδο 2004-2021 αυξήθηκε από 3 σε 28, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 6 χρόνια. Όμως, συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές με τη χαμηλότερη διείσδυση των ΤΕΑ. Ενδεικτικά, το έτος 2019, αντιστοιχούσε ένα ΤΕΑ ανά περίπου 250 χιλιάδες εργαζομένους. Στην κορυφή της κατάταξης, με την υψηλότερη διείσδυση, βρίσκεται το Λουξεμβούργο, όπου αντιστοιχεί ένα ΤΕΑ ανά περίπου 25 χιλιάδες εργαζομένους.

Οι περιορισμοί στην ίδρυση πολυεργοδοτικών ταμείων, σύμφωνα με την ίδια, δεν ευνοούν την επίτευξη οικονομιών κλίμακας που θα επέτρεπαν την μείωση του επενδυτικού και διαχειριστικού κόστους. Επιπλέον, δημιουργούν στρέβλωση στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ εγχώριων Ταμείων και εκείνων από άλλες χώρες της ΕΕ

Εν κατακλείδι, όπως είπε, η θέσπιση της δυνατότητας ίδρυσης πολυεργοδοτικών Ταμείων θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα σε εργαζόμενους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, να αποκομίσουν τα οφέλη της επαγγελματικής ασφάλισης, επανορθώνοντας τη σημερινή κατάσταση όπου η πρόσβαση σε αυτά αποκλείεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Σχετικα αρθρα

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin

Κατασκευές: Οι προοπτικές, το ανεκτέλεστο «μαμούθ», ο παράγοντας «χρηματοδότηση» – Ποιες είναι οι προκλήσεις

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin