Image default
Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διελκυστίνδα μεταξύ των ΥΠΟΙΚ της G20 για το κοινό ανακοινωθέν

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20 είναι πιθανόν να ολοκληρώσουν σήμερα τη συνεδρίαση τους στην Ινδία χωρίς να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση, καθώς – σύμφωνα με αξιωματούχους – δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση για το πώς να χαρακτηρίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ομάδα των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών εμφανίζονται αμετακίνητοι στο αίτημα το κοινό ανακοινωθέν να καταδικάσει απερίφραστα τη Ρωσία για την εισβολή στη γειτονική της χώρα, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι αποστολές της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η Ρωσία, που είναι μέλος της G20, αναφέρεται στη δράση του στρατού της στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δεν μιλά για εισβολή, ούτε πόλεμο.

Από την πλευρά της η Ινδία, η χώρα που φιλοξενεί τις συναντήσεις, πιέζει επίσης τους συμμετέχοντες να αποφύγουν τη χρήση του όρου «πόλεμος» σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, όπως δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι της G20. Η Ινδία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, έχει σε μεγάλο βαθμό τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο, αποφεύγοντας να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή, επιδιώκοντας διπλωματική λύση και αυξάνοντας σημαντικά τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ομάδα να υπαναχωρήσει από τη κοινή δήλωση η οποία συμφωνήθηκε στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία αναφέρει ότι «τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία», αλλά αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. «Είτε έχουμε την ίδια γλώσσα είτε δεν υπογράφουμε τελικό ανακοινωθέν» διαμήνυσε.

Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κριστιάν Λίντνερ, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης χθες, δήλωσε ότι η G20 δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από την προηγούμενη κριτική της σε βάρος της Ρωσίας. «Χρειαζόμαστε απόλυτη σαφήνεια, αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε από τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε.

Υψηλόβαθμη πηγή από τη G20 δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανακοινωθέν είναι δύσκολες, με τη Ρωσία και την Κίνα να μπλοκάρουν τις προτάσεις των χωρών της Δύσης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή «η Ινδία θέλει να διατηρηθεί η διατύπωση του Μπαλί».

Πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκτός κι συμβεί κάτι απρόσμενο την τελευταία στιγμή, είναι απίθανο να υπάρξει συναίνεση επί του ανακοινωθέντος και ότι η συνάντηση πιθανόν να ολοκληρωθεί με δήλωση της χώρας που φιλοξενεί τις συζητήσεις, στην οποία θα δίδεται να περίληψη των όσων διημείφθησαν. Σύμφωνα με αξιωματούχο στην περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση, η επιλογή θα ήταν η Ινδία να εκδώσει δήλωση της προεδρεύουσας χώρας.

- -, Reuters

Σχετικα αρθρα

Eurostat: Ποιο είναι το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ και ποιο στην Ελλάδα

admin

ΕΚΤ: Καμία εκροή καταθέσεων στην ευρωζώνη

admin

Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 7,8%

admin

Ευρωβουλή: Να απαγορευτεί το απόρρητο των αμοιβών -Πρόσβαση των εργαζόμενων σε σχετικές πληροφορίες

admin

Πυρά κατά Βερολίνου για το κλίμα

admin

Εκτός ατζέντας Ευρωκοινοβουλίου η αστυνομική βία στη Γαλλία

admin

H&M: Υψηλά κέρδη, χάρη στην πλατφόρμα μεταχειρισμένων ρούχων

admin

Ποιος θα πληρώσει για τις τράπεζες; Το ερώτημα των 23 δισ.

admin

«Η ευρωζώνη δεν είναι Ελβετία»

admin

Ρωσία: Το εξωτερικό χρέος υποχώρησε το 2022 σε χαμηλό 15ετίας

admin

Κίνδυνος για κινεζικές τράπεζες από δάνεια σε αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Νέα προβλήματα για την Credit Suisse: Κατηγορείται ότι βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν

admin