Image default
Ευρώπη

Tagesspiegel: Σημαντικές οι ενεργειακές ευκαιρίες της Κύπρου

Στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Κύπρο, προκειμένου να συνδράμει με τον πλέον δυναμικό τρόπο στην ενεργειακή προμήθεια της Ε.E. εστιάζει δημοσίευμα της Tagesspiegel. «Η Ε.E. αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση: πρέπει να συμβιβάσει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας με τον μακροπρόθεσμο στόχο της ενεργειακής μετάβασης, να στηρίξει τα δύο κράτη-μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, και ταυτοχρόνως να εξετάσει σε ποιο βαθμό μπορεί να επιτευχθεί η ένταξη της Τουρκίας στα περιφερειακά σχέδια ενεργειακής συνεργασίας» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Δεδομένου ότι τα ισραηλινά και αιγυπτιακά κοιτάσματα φυσικού αερίου καλύπτουν μόλις το 3% των ρωσικών προμηθειών προς την Ε.E., η Tagesspiegel σημειώνει πως «τα ανεκμετάλλευτα αποθέματα στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, τα οποία σύμφωνα με διεθνείς εταιρείες ανέρχονται σε 600 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ευρωπαϊκές ανάγκες». Ωστόσο, για να στραφεί η ευρωπαϊκή αγορά στα αποθέματα της Κύπρου, «καθίσταται απαραίτητη η κατασκευή ενός αγωγού που θα συνέδεε τα κυπριακά κοιτάσματα με τους αιγυπτιακούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου» ώστε από εκεί να φτάνουν στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή «ο πλούτος σε ήλιο και άνεμο στην περιοχή δίνει την ελπίδα ότι η Ένωση θα μπορεί στο μέλλον να προμηθεύεται από εκεί επιπλέον πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο […] Παρ’ ότι η Κύπρος δεν δραστηριοποιείται στην παραγωγή υδρογόνου, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στα σχέδια διασύνδεσης των λεκανών απορροής των ποταμών της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector, που θα συνδέσει την Κύπρο με το ελληνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».

Πάντως για να μπορέσει η Κύπρος να εμπορεύεται πράσινη ενέργεια, πρέπει πρώτα – όπως επισημαίνεται – να προωθήσει τη χρήση της, καθώς, «παρ’ όλο που το νησί έχει την υψηλότερη συνεχή ηλιακή ακτινοβολία στην ΕΕ, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά το μερίδιο ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Τέλος, το γερμανικό μέσο κρίνει πως «εδώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνέπειες του Κυπριακού προβλήματος και των ανεπίλυτων διενέξεων με την Τουρκία, οι οποίες επιβραδύνουν την πρόοδο του έργου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξεταστεί πώς το υπό τουρκική κατοχή τμήμα του νησιού θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη διασύνδεση του EuroAsia Interconnector».

- Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

Πώς η Τουρκία ενισχύει την επιρροή της μέσω της αμυντικής της βιομηχανίας

admin

Σε 6 μονάδες «σπάει» η Alibaba

admin

Ζούμε τη «χαμένη δεκαετία» της παγκόσμιας οικονομίας;

admin

Fed: «Χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης» η πτώχευση της SVB

admin

Η Κομισιόν αντιμέτωπη με το περίσσευμα εμβολίων κορονοϊού

admin

Ικανοποίηση στην Τσεχία για τη συμφωνία ΕΕ στα ηλεκτρονικά καύσιμα

admin

Ολλανδική βοήθεια 50 εκατ. ευρώ για το νερό σε αναπτυσσόμενες χώρες

admin

BioNTech: Προβλέπει 5 δισ. έσοδα από το εμβόλιο του κορωνοϊού- Από 17 δισ. το 2022

admin

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, σε υψηλά ενός έτους

admin

Σαουδική Αραβία και Κίνα όλο και πιο κοντά

admin

Ντε Γκίντος: Εχει τελειώσει, μεσοπρόθεσμα, η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων

admin

Ενώνουν τις δυνάμεις τους πράσινα κόμματα από έξι κράτη των Βαλκανίων

admin