Image default
Οικονομία

ΔΥΠΑ: Τα 2 προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές

Με στόχο τη δίκαιη και ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης το «κοινωνικό πακέτο» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), συνολικού ύψους 115 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε περιοχές σε περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση.

Μιλώντας στο -, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δηλώνει: «Η μετάβαση προς μία σύγχρονη και “πράσινη οικονομία” αποτελεί προτεραιότητα και πρόκληση για τη ΔΥΠΑ, ειδικά όσον αφορά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο εργασιακό τοπίο των λιγνιτικών περιοχών της χώρας.

Με εξειδικευμένα και στοχευμένα προγράμματα, η ΔΥΠΑ στηρίζει στην πράξη την απασχόληση και ενισχύει την κοινωνική συνοχή των περιοχών δίκαιης μετάβασης, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς. Επιδίωξή μας είναι να στηρίξουμε την “πράσινη” ανάπτυξη επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και να συνεισφέρουμε στην ολοκλήρωση μίας πραγματικά δίκαιης μετάβασης, που δεν θα αφήσει πίσω κανέναν».

Τα προγράμματα

Τα δύο προγράμματα  για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που ήδη «τρέχουν», είναι τα εξής:

Στις 15 Φεβρουαρίου, ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 1.000 θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων, ηλικίας 18-29 ετών, στις λιγνιτικές περιοχές. Οι πρώτες 2.000 θέσεις καλύφθηκαν πολύ γρήγορα, καθώς οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και περιοχών της Πελοποννήσου αξιοποίησαν το πρόγραμμα άμεσα και οι επιπλέον 1.000 εξασφαλίστηκαν με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 8,5 εκατ. ευρώ, με συνολικό προϋπολογισμό 22,5 εκατ. ευρώ. Το 65% των θέσεων καλύφθηκε από άνεργες γυναίκες, ενώ το 47% των νέων, που προσλήφθηκαν, ήταν πτυχιούχοι.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι επτά μήνες και η ΔΥΠΑ καταβάλλει αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό και αναλογία δώρων και επιδόματος αδείας.

το πρόγραμμα απευθύνεται στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημοσίου και σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου (δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας).

Γ’ κύκλος του προγράμματος επιδότησης της εργασίας

Επίσης, τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε ο Γ’ κύκλος του προγράμματος επιδότησης της εργασίας, που επιχορηγεί επιχειρήσεις με ποσά έως 16.794 ευρώ για κάθε πρόσληψη ανέργου, πρώην εργαζομένου σε επιχείρηση που επηρεάστηκε αρνητικά από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12-18 μήνες, το ποσοστό επιχορήγησης μισθού και εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 75%-100%, ενώ το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 700 ευρώ έως 933 ευρώ μηνιαία και από 8.397 ευρώ έως 16.794 ευρώ συνολικά, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου και του κλάδου της επιχείρησης που εργαζόταν. Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται δώρα εορτών και επίδομα αδείας.

Από τις συνολικά 3.400 θέσεις του προγράμματος, έχουν ήδη καλυφθεί 1.300 θέσεις, καθώς υπήρξε ισχυρό ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, ενώ είναι σημαντικό ότι 63% των θέσεων καλύφθηκαν από άνεργες γυναίκες και 36% από μακροχρόνια ανέργους.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020» και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας.

Σχετικα αρθρα

Γ. Κοντόπουλος: Στον δρόμο προς τις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών

fastpath

Τραπεζικός κλάδος: Παραμένει ισχυρός -Καμπανάκι για αύξηση επιτοκίων και κόκκινα δάνεια

admin

ΕΦΚΑ: Καταβάλλονται 54,5 εκατ. ευρώ για 26.000 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο

admin

Αισιοδοξία των οίκων αξιολόγησης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

fastpath

Πτηνοτρόφοι: Γιατί απειλείται με λουκέτο το 56% των επιχειρήσεων του κλάδου

admin

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών από την ΑΑΔΕ -Ραβασάκια για παλιές «αμαρτίες» πριν ξεκινήσουν οι φετινές υποχρεώσεις

fastpath

Πώς βλέπουν Fitch και Moody’s την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

admin

ΕΦΚΑ: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι νέοι Γενικοί Διευθυντές – Γυναίκες οι τέσσερις

admin

Στις αγορές με νέο πενταετές ομόλογο η Ελλάδα

admin

Γ. Στύλιος στο Naftemporiki TV: Πώς θα γίνει η μετάβαση στην ευφυή γεωργία

admin

Παρίσι-Κεφαλονιά απευθείας αεροπορική σύνδεση από 22/4 έως και Οκτώβριο

admin

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Η μικρή πτώση στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη

fastpath