Image default
Οικονομία

Ευρώ – δολάριο: Η μεγάλη ανατροπή στην ισοτιμία και τι σημαίνει για την οικονομία

Το 2022 ήταν μια ιστορική χρονιά, από πολλές απόψεις. Για την αγορά συναλλάγματος σήμανε την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι σχεδόν κάθε άλλου σημαντικού νομίσματος σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, καθώς η Federal Reserve (Fed) αύξησε επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Συνολικά, ο ονομαστικός γενικός δείκτης δολαρίου – ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της αξίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων που χρησιμοποιούνται ευρέως στο διεθνές εμπόριο – ανατιμήθηκε πάνω από 12% το 2022.

Η ισχύς του δολαρίου ήταν ακόμα πιο έντονη σε σύγκριση με την κακή απόδοση των μετοχών, των ομολόγων, των ακινήτων και των κρυπτονομισμάτων—και αυτό ήταν πριν ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος του πληθωρισμού .

Δολάριο: Πιέζει τις αναδυόμενες οικονομίες το ισχυρό νόμισμα

Ωστόσο, έκτοτε, το δολάριο παρουσιάζει ασθενέστερη τάση, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές συναλλάγματος σε όλο τον κόσμο. Και η πτώση αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί το δεύτερο τρίμηνο τους έτους.

Όπως υπογραμμίζει η ING σε πρόσφατη ανάλυσή της στο επίκεντρο της πτωτικής αυτή προοπτικής βρίσκεται η άποψη ότι η Fed θα αλλάξει πολιτική το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι αποδόσεις των ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκεια των ΗΠΑ θα υποχωρήσουν και αυτές οι διαφορές αποδόσεων θα κινηθούν έναντι του δολαρίου.

Το συναλλαγματικό αυτό story αναμένεται να είναι πιο έντονο για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, όπου ο σταθερός δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2024.

Ταυτόχρονα, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου έχουν δει τους όρους εμπορίου της ευρωζώνης να βελτιώνονται αισθητά και να δικαιολογούν θεμελιωδώς υψηλότερα επίπεδα του ευρώ.

Άνοδος του ευρώ

Τράπεζες της Wall Street αλλά και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Deutsche Bank προβλέπουν ράλι του ευρώ έως το 1,15 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη του έτους, από 1,07 που είναι σήμερα, καθώς θεωρούν ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος για ύφεση στην Ευρώπη.

Έχοντας πέσει κάτω από την ισοτιμία του 1 προς 1 με το δολάριο ΗΠΑ το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2022, το κοινό νόμισμα ανέκαμψε τους τελευταίους μήνες.

Αγορές: Δύσκολες ώρες για τις ΗΠΑ – Ευκαιρία ανόδου στην Ευρώπη

Τώρα οι αγορές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ έχει ανάγκη για συνεχή επιθετικότητα στη στις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η FED φαίνεται να κόβει ταχύτητα στην πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Αυτό το κλείσιμο της διαφοράς των επιτοκίων θα ήταν θετικό για το ευρώ, θεωρούν αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.

Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, το οποίο συνεχίζει να εξελίσσεται θετικά, θεωρείται ότι το ευρώ θα οδηγηθεί σταθερά υψηλότερα έναντι του δολαρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, προσφέροντας ανακούφιση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά: με δεδομένο ότι οι τιμές των commodities αποτιμώνται σε δολάρια, η αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος θα δώσει ανάσα στις ταλαιπωρημένες από τον πληθωρισμό, οικονομίες.

«Το peak του δολαρίου είναι πίσω μας»

«Το peak του δολαρίου είναι σίγουρα πίσω μας και ένα δομικά ασθενέστερο δολάριο βρίσκεται μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο -, ο Γιώργος Μπούμπουρας, βετεράνος της αγοράς εδώ και τρεις δεκαετίες και επικεφαλής έρευνας στο hedge fund K2 Asset Management. «Ναι, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι επίμονος, ναι, η αγορά επιτοκίων δείχνει ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι άλλες οικονομίες στον κόσμο φτάνουν τις ΗΠΑ».

Ένα ασθενέστερο δολάριο θα προσφέρει ανακούφιση στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι τιμές των εισαγωγών για τις αναπτυσσόμενες χώρες θα μειωθούν, συμβάλλοντας στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού. Είναι επίσης πιθανό να ωθήσει προς τα πάνω την τιμή του χρυσού αλλά και των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, όπως τα κρυπτονομίσματα, καθώς το κλίμα βελτιώνεται.

Αυτό μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση κάποιων ζημιών το 2022, όταν το ισχυρότερο δολάριο συνέβαλε στην εκτόξευση του πληθωρισμού, καθώς το κόστος των τροφίμων και του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα, χώρες όπως η Γκάνα οδηγήθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ενώ οι επενδυτές μετοχών και ομολόγων επιβαρύνθηκαν με υπερμεγέθεις απώλειες.

«Δεν πρόκειται για ευθύγραμμη πορεία»

Πάντως, όπως ξεκαθαρίζει το αμερικανικό πρακτορείο, αναλυτές και επενδυτές δεν θεωρούν ότι η αποκλιμάκωση του δολαρίου θα είναι ευθύγραμμη. Αντιθέτως, θα υπάρξουν παράγοντες ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος, όπως η απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, που ενισχύουν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

«Το δολάριο έχει φτάσει στο peak του, αλλά δεν περιμένουμε πλήρη αντιστροφή της δυναμικής που είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο Omar Slim, συν-επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος στην Ασία εκτός Ιαπωνίας της PineBridge Investments στη Σιγκαπούρη. Η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, και αυτό θα συμβάλει «στην άμβλυνση της αδυναμίας του δολαρίου».

Βαθύτερη πτώση

Βαθύτερη πτώση του δολαρίου το 2023 «βλέπει» η Pimco, καθώς οι κίνδυνοι του πληθωρισμού εξασθενούν, σύμφωνα με το -. Το αμερικανικό νόμισμα έχει ήδη υποχωρήσει 10% από την κορύφωση του το προηγούμενο έτος.

Δεν υπάρχει τέλος στην πτώση του δολαρίου, καθώς η άμβλυνση των φόβων για παγκόσμια οικονομική ύφεση και η μείωση του πληθωρισμού μειώνουν την ελκυστικότητα του ασφαλούς νομίσματος, σύμφωνα με την Pacific Investment Management Co.

Ο Gene Frieda, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της εταιρείας, αναμένει ότι το δολάριο θα χάσει περαιτέρω έδαφος, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα σταματήσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Αυτό πιθανότατα να οδηγήσει σε επιπλέον πτώση άνω του 10% για το δολάριο από την κορύφωση του Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους.

«Αναμένουμε ότι το δολάριο θα συνεχίσει να χάνει την ελκυστικότητά του ως το ασφαλές νόμισμα έσχατης ανάγκης», έγραψε σε σημείωμα. «Πιστεύουμε ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου θα μειωθούν, καθώς ο πληθωρισμός – και η αστάθεια της νομισματικής πολιτικής μειώνεται», συμπλήρωσε.

Τι σημαίνει η ισχύς ενός νομίσματος

Ένα ισχυρό νόμισμα στη σχετική αξία του σε σύγκριση με άλλο νόμισμα ή ένα καλάθι νομισμάτων. Ένα νόμισμα δεν είναι ισχυρό ή αδύναμο από μόνο του, θα πρέπει να συγκριθεί με κάποιο άλλο.

Και το ισχυρό δολάριο δεν αφορά μόνο τη Fed. Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να φλερτάρει με μια ύφεση , εξακολουθεί να φαίνεται πολύ καλύτερη από άλλες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ευρωπαϊκών εθνών και της Ιαπωνίας.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες φέρουν το κύριο βάρος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ειδικά με τη μορφή δραματικά υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Η Ιαπωνία παλεύει με τη χαμηλότερη παγκόσμια ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της.

Σχετικα αρθρα

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα – «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin