Image default
Οικονομία

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 100.000 ακίνητα τύπου Airbnb

Σε οριστικοποίηση όλων των στοιχείων των βραχυχρόνιων μισθώσεων του έτους 2022 πρέπει να προχωρήσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου χιλιάδες διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζονται για μικρά χρονικά διαστήματα στα πλαίσια της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Η υποχρέωση αφορά πάνω από 100.000 ακίνητα, τα οποία αναμένεται τους επόμενους μήνες να μπουν στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών, μέσω της διενέργειας διασταυρωτικών ελεγκτικών επαληθεύσεων.

Υπόχρεοι οριστικοποίησης των στοιχείων είναι όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν βραχυχρόνια τις κατοικίες τους μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως η Airbnb, η Booking.com, η VRBO κ.ά., ή οι διαχειριστές τέτοιων ακινήτων, δηλαδή οι ιδιοκτήτες στους οποίους οι λοιποί συνιδιοκτήτες έχουν αναθέσει τη διεκπεραίωση όλων των προβλεπόμενων φορολογικών υποχρεώσεων για λογαριασμό τους. Η υποχρέωση οριστικοποίησης των στοιχείων του μητρώου πρέπει να διεκπεραιωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Μέχρι τότε, ο διαχειριστής μπορεί να διορθώσει λανθασμένες καταχωρήσεις και να τροποποιεί στοιχεία λόγω αλλαγής των πραγματικών περιστατικών.

Έλεγχοι και διασταυρώσεις

Στην περίπτωση μη οριστικοποίησης των στοιχείων του μητρώου έως την 28η/2/2023, τα δεδομένα που θα έχουν καταχωρηθεί μέχρι τότε στο μητρώο αυτό θα θεωρούνται οριστικά και την ευθύνη γι’ αυτό θα την έχει ο διαχειριστής του ακινήτου. Αν λοιπόν ο διαχειριστής δεν έχει προσδιορίσει μέχρι τις 28/2/2023 όλα τα ποσοστά διανομής του εισοδήματος ώστε το σύνολό τους να ανέρχεται στο 100%, το ποσοστό που θα υπολείπεται θα φορολογηθεί στο όνομά του. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον φετινό ελεγκτικό προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες αναμένεται να βάλουν στο στόχαστρο περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις ακινήτων που εκμισθώνονται βραχυχρόνια. Για τις περιπτώσεις αυτές οι ελεγκτές θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις δεδομένων από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (έντυπα Ε2 και Ε1), από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπα Ε9) κι από τις δηλώσεις μισθώσεων ακινήτων των ιδιοκτητών με στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, Booking.com, VRBO), από το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ κι από τις κινήσεις των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ίδιων φορολογουμένων. Στόχος είναι να εντοπιστούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες εκμισθώσεις που δεν δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες.

Στο «μάτι» του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα μπουν και όσοι νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρήσεων σε Facebook και Instagram. Για τις μισθώσεις αυτές δεν απαιτείται η δήλωση των ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων και να δηλώνονται στην εφορία τα μισθώματα που εισπράττονται.

Επιπλέον, στο «σκάνερ» της ΑΑΔΕ θα βρεθούν και οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε όσες περιπτώσεις εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα θα επιβάλλονται οι αναλογούντες προσαυξημένοι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς επίσης πρόστιμα για ανακριβή υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τα ποσά των οποίων θα κυμαίνονται από 10% έως και 50% επί της διαφοράς φόρου που θα έχει προκύψει.

Σχετικα αρθρα

Κατά 12,7% μειώθηκε ο όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,4% του βάρους φορτίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών το γ’ τρίμηνο του 2023

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Αύριο οι πληρωμές Μαρτίου

admin

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin