Image default
Οικονομία

Φόροι: Τέλος χρόνου για τις υποχρεώσεις του Φεβρουαρίου

Σε λιγότερο από 24 ώρες αδειάζει η κλεψύδρα για όσους θέλουν να είναι συνεπής στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες δεν είναι λίγες καθώς αναμένεται να προσθέσουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, τη δόση ή τις δόσεις των υφιστάμενων ρυθμίσεων οφειλών, τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής και τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Τρίτη όμως είναι και η τελευταία ημέρα για την οριστικοποίηση των στοιχείων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καθώς από το Μάρτιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινά ελέγχους. Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα και τραπεζικοί λογαριασμοί όπως και κάρτες με στόχο τον εντοπισμό όσων προσπάθησαν να αποκρύψουν εισοδήματα. Η προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών αναμένεται να επικεντρωθεί στο να διαπιστώσει αν έχουν δηλωθεί τα εισοδήματα ή πρόκειται για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Δηλαδή, αν τα μισθώματα που δηλώθηκαν αντιστοιχούν με τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Παράλληλα, θα ελεγχθούν και θα διασταυρωθούν με βάση τα στοιχεία που θα αντληθούν μέσω πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 100.000 ακίνητα τύπου Airbnb

Τα τέλη κυκλοφορίας

Η 28η Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ημέρα και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν  τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα. Όπως και πέρυσι, τα ειδοποιητήρια φέρουν κωδικό πληρωμής σε τράπεζα, αλλά και το QR Code, για την εξυπηρέτηση των πληρωμών σε κατάστημα τράπεζας ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής του ποσού με επίσκεψη στα ΕΛΤΑ.

Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορούν να θέσουν το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας. Μάλιστα φέτος η πλατφόρμα για την πληρωμή των τελών με το μήνα σχεδιάζεται να ανοίξει νωρίτερα, πριν το Πάσχα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί για τους μήνες που το Ι.Χ. θα κυκλοφορήσει.

Και το «φορολογικό διαζύγιο»

Επίσης, μέχρι τις 28 του μηνός τα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Η υποβολή χωριστών δηλώσεων, ωστόσο, κρύβει παγίδες υπερφορολόγησης και οι φορολογούμενοι πριν την επιλέξουν, θα πρέπει πρώτα να σταθμίσουν τα υπέρ και τα κατά. Οι κίνδυνοι που απειλούν όσους επιλέγουν το φορολογικό «διαζύγιο», αφορούν στο βάρος των τεκμηρίων, στο αφορολόγητο με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Σχετικα αρθρα

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Η μικρή πτώση στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη

fastpath

Αυτοκινητόδρομος «Ιωάννινα – Κακαβιά»: «Άρωμα» εμπλοκής στον διαγωνισμό των 310 εκατ. ευρώ – Η «κοινοπραξία των μικρών»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Μια δεκαετία ανάπτυξης κινδυνεύει να χάσει η παγκόσμια οικονομία

fastpath

Γιατί μειώθηκαν καταθέσεις και χορηγήσεις τον Φεβρουάριο

admin

BlackRock: Οι αγορές κάνουν λάθος – Δεν θα μειώσει τα επιτόκια φέτος η Fed

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Από 60 – 200 ευρώ η επιχορήγηση για τη μετατροπή κτηρίων σε “έξυπνα” (ευρυζωνικές συνδέσεις, “έξυπνοι” μετρητές)

admin

Σύνοδος υπ. Ενέργειας: «Ναι» της Ελλάδας στον νέο «κόφτη» κατανάλωσης αερίου – Υπέρ ριζικών αλλαγών στον ηλεκτρισμό

fastpath

Real Estate: Πόσο νοικιάζονται τα γραφεία – Η «εικόνα» σε βασικούς οδικούς άξονες, οι ταχύτητες και το Airbnb

admin

Η Alpha Bank συμμετείχε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος

admin

Γιατί οι καταθέτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αναμείνατε στο… ακουστικό σας

admin