Image default
Ευρώπη

Οι κινεζικές μάρκες κατακτούν τη Ρωσία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε τις δυτικές επιχειρήσεις να αποσυρθούν από τη Ρωσία. Η Κίνα καλύπτει το κενό.

Οι Κινέζοι προμηθευτές smartphone έχουν πάρει τη θέση της Samsung και της Apple στη Ρωσία, σύμφωνα με ερευνητές αγοράς. Οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές εγκατέλειψαν την αγορά πέρυσι μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Οι κινεζικές μάρκες αντιπροσώπευαν περίπου το 95% της αγοράς στο τέλος του έτους, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης Counterpoint Research.

Ο μεγαλύτερος πάροχος είναι η Xiaomi με μερίδιο στη ρωσική αγορά πάνω από 50% . Τα κινέζικα smartphone ήταν ήδη δημοφιλή στη Ρωσία πριν από τον πόλεμο. Η Counterpoint υπολόγισε το μερίδιό τους σε περίπου 40% στα τέλη του 2021. Η Samsung με τα διάφορα μοντέλα της και η Apple με τα iPhone μαζί αντιπροσώπευαν περίπου το 53%  της αγοράς. Τώρα το νούμερο 2 μετά τη Xiaomi είναι η Realme.

Κινεζικά αυτοκίνητα

Μια παρόμοια ιστορία διαδραματίζεται στους δρόμους της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN. Το 2022, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες Chery και Great Wall Motor αναρριχήθηκαν στην πρώτη δεκάδα με τις καλύτερες πωλήσεις στη Ρωσία. Την ίδια ώρα, οι γερμανικές μάρκες αυτοκινήτων BMW και Mercedes εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία από την S&P Global Mobility. Η εταιρεία ανάλυσης Autostat αναφέρει ότι ο αριθμός των νέων κινεζικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στη Ρωσία αυξήθηκε σε νέο ρεκόρ: 121.800 οχήματα, παρά το γεγονός ότι η ρωσική αγορά στο σύνολό της συγκλονίζεται από ύφεση.

Οι ρωσικές μάρκες επωφελούνται επίσης από την απόσυρση της Δύσης: Σύμφωνα με στοιχεία της S&P, η Lada, η πιο δημοφιλής ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία πριν από τον πόλεμο, μπόρεσε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της από περίπου 22 σε 28% ο 2022, ανέφερε το CNN. Η Renault πούλησε το πλειοψηφικό της μερίδιο στη Lada τον περασμένο Μάιο.

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin