Image default
Ευρώπη

Λιχτενστάιν: Έπειτα από 145 χρόνια, κλείνει, λόγω έλλειψης αναγνωστών και διαφημίσεων, η παλαιότερη εφημερίδα

«Η μοίρα της σφραγίστηκε: η Volksblatt κλείνει» ανακοίνωσε σήμερα η εκδότρια εταιρεία Liechtensteiner Volksblatt AG, στο Λιχτενστάιν, η οποία θα τεθεί επίσης υπό εκκαθάριση.

Η παλαιότερη εφημερίδα του κρατιδίου, που πρωτοκυκλοφόρησε πριν από 145 χρόνια, βάζει λουκέτο, θύμα -και αυτή- της μείωσης των διαφημίσεων και των συνδρομών.

Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1878 και το τελευταίο φύλλο της θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαρτίου – η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τη γενική συνέλευση της εκδότριας εταιρείας, καθώς δεν έβλεπε πλέον «μακροπρόθεσμες» προοπτικές σε μια τόσο μικρή αγορά όσο αυτή του Λιχτενστάιν, ενός πριγκιπάτου, στριμωγμένου ανάμεσα στην Ελβετία και της Αυστρίας, με μόλις 39.000 κατοίκους και έκταση 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Das «Liechtensteiner @Volksblatt» steht vor dem Aus: Im März könnte die letzte Ausgabe erscheinen. Wie geht es der Ostschweizer #Presse? Ein Blick zurück, und ein Blick voraus.https://t.co/Y8hVvquhwA

— ThurgauerZeitung (@ThurgauerZitig) February 28, 2023

3.800 φύλλα, από 9.000 το 2015

Η εταιρεία στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια για τον έντυπο Τύπο, καθώς οι διαφημίσεις από τις οποίες επιβίωνε παλαιότερα σήμερα «κατευθύνονται σε εταιρείες όπως οι Google και Facebook». Μειώνονται επίσης οι συνδρομητές του εντύπου ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που προτίθενται να πληρώσουν διαδικτυακή συνδρομή. Ταυτόχρονα, η «εξωφρενική» αύξηση της τιμής του χαρτιού, οδηγεί την εφημερίδα στον μαρασμό.

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ATS, η κυκλοφορία της Liechtensteiner Volksblatt ανερχόταν σε 3.800 φύλλα, από 9.000 το 2015. Οι συνδρομητές της, κατόπιν συμφωνίας, θα λαμβάνουν στο εξής την άλλη μεγάλη εφημερίδα του πριγκιπάτου, τη Vaterland.

«Προσαρμογή σε αντικεικειμενική ενημέρωση»

Με το κλείσιμο της Volksblatt, το Προοδευτικό Κόμμα των Πολιτών (FBP) – το ένα από τα δύο κόμματα που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες στην πολιτική ζωή του πριγκιπάτου – «χάνει τη φωνή του», γράφει το ATS. Πάντως η Vaterland, που παραδοσιακά τασσόταν υπέρ του άλλου μεγάλου κόμματος, της Πατριωτικής Ένωσης (VU) διαβεβαίωσε τους αναγνώστες της ότι θα προσαρμοστεί στο νέο τοπίο των μέσων ενημέρωσης και στο εξής θα ενημερώνει «με τρόπο αντικειμενικό και ουδέτερο» όσον αφορά τα δύο κόμματα.

Σχετικα αρθρα

«Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία»: Το μεγαλύτερο ψέμα των πλουσίων

admin

Μπάιντεν: Διατηρεί την εμπιστοσύνη του στον Τζ. Πάουελ

admin

Η Γερμανία δεν είναι ελκυστική για ξένους εργαζόμενους

admin

Ελβετία: Διαδήλωση στη Ζυρίχη κατά της διάσωσης της Credit Suisse

admin

Credit Suisse: Οι ομολογιούχοι AT1 ανακαλύπτουν ότι η ζωή είναι άδικη

admin

WSJ: Ο Ντάιμον της JP Morgan σε ρόλο σωτήρα της First Republic

admin

Ο θάνατος της Credit Suisse γέννησε ένα νέο είδος κρίσης – Πού θα οδηγήσει

admin

Φράτσερ: Ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια τραπεζική κρίση στη Γερμανία και την Ευρώπη

admin

Amazon: Απολύσεις ακόμη 9.000 εργαζομένων

admin

Credit Suisse: Κανονικά θα δώσει μπόνους και αυξήσεις που έχει υποσχεθεί στα στελέχη της

admin

Eurostat: Η καλλιεργήσιμη γη στην Ελλάδα από τις ακριβότερες στην Ευρώπη για ενοικίαση

admin

Το σχέδιο της ΕΕ για τα πυρομαχικά της Ουκρανίας προσκρούει στις τρίτες χώρες

admin