Image default
Ευρώπη

Αλισέρ Ουσμάνοφ: Ένας γενναιόδωρος Ουζμπέκος, που έχει υποστεί δυτικές κυρώσεις

Ο Αλισέρ Ουσμάνοφ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes και το -. Είναι όμως και ένας από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους. Το 2020-2021, το The Sunday Times τον κατέταξε πρώτο στο Giving List ανάμεσα στους δωρητές στον αγώνα ενάντια του COVID-19 και τον περιέγραψε ως τον πιο γενναιόδωρο άνθρωπο στα είκοσι χρόνια της ιστορίας της λίστας.

Για κάποιους είναι ολιγάρχης, για άλλους είναι αυτοδημιούργητος βιομήχανος, αλλά για πολλούς, ειδικά στην Ελλάδα και την Κύπρο, είναι φιλάνθρωπος και ευεργέτης. Τα τελευταία χρόνια έχει δωρίσει περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικά έργα μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, από την αντιπετώπιση στη φωτιά στη Ραφήνα μέχρι σε σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ουσμάνοφ συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ λόγω της υποτιθέμενης σχέσης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πριν από χρόνια, ο Ουσμάνοφ βραβεύτηκε από τον Ρώσο πρόεδρο για τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα, γεγονός που προκάλεσε υποψίες για τυχόν εμπλοκή του, με κάποιο τρόπο, στον πόλεμο της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Ουσμάνοφ αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία.

Ποιος ειναι τελικά ο Αλισέρ Ουσμάνοφ και τι θα απογίνουν οι δωρεές του τώρα που απαγορεύεται η δραστηριότητά του στην Ευρώπη;

Ολιγάρχης ή επιχειρηματίας;

Ο 69χρονος Ουσμάνοφ γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν και μεγάλωσε στη Τασκένδη με πατέρα δημόσιο κατήγορο. Σπούδασε στη Μόσχα με στόχο να ακολουθήσει διπλωματική καριέρα, αλλά μετά την εμφάνιση της περεστρόικα στην Σοβιετικής Ένωσης, αποφάσισε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις. Ξεκίνησε να παράγει πλαστικές σακούλες σε μια περίοδο που υπήρχε έλλειψη στην μετασοβιετική Ρωσία. Σύντομα, άρχισε να επενδύει στη μεταλλουργία, τη σύγχρονη τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα ενημέρωσης. Ο Ουσμάνοφ τονίζει πάντα ότι σε αντίθεση με πολλούς άλλους Ρώσους δισεκατομμυριούχους που έχτισαν τις περιουσίες τους τη δεκαετία του 1990 μέσω του λεγόμενου σχεδίου “δανείων έναντι μετοχών” και της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας, απέκτησε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία στην ελεύθερη αγορά και σε ανταγωνιστικές τιμές. Ως εκ τούτου, απορρίπτει τον τίτλο “ολιγάρχης”, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά για να χαρακτηρίσει πολλούς πλούσιους επιχειρηματίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τύπος χαρακτήρισε τον Ουσμάνοφ ως “ολιγάρχη” μόνο λίγο πριν από την επιβολή κυρώσεων εναντίον του).

Όταν ερωτήθηκε από το Euractiv για το επίμαχο θέμα, έκανε την εξής δήλωση: «Τι σημαίνει να είσαι ολιγάρχης; Η λέξη αυτή περιγράφει κάποιον που πλούτισε μέσω συνδέσεων με την κρατική εξουσία ή κάποιον που ασκεί πολιτική επιρροή χάρη στον πλούτο του. Όπως σαν πολλούς από τους συναδέλφους μου στη Δύση, έχτισα τις επιχειρήσεις μου από το τίποτα, δουλεύοντας σκληρά και με επιμονή στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή και ποτέ δεν επεδίωξα ούτε άσκησα πολιτική επιρροή».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο Ουσμάνοφ περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του στην Τασκένδη αφού ήδη αποχώρησε από την επιχείρησή του, κάτι που ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα έκανε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 (τότε, ο Ουσμάνοφ είπε ότι θα απομακρυνόταν απο την επιχείρησή του μόλις φτάσει στην ηλικία του Προφήτη Μωάμεθ, 63 ετών, σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση). Αποφάσισε να αφοσιωθεί στη φιλανθρωπία και σε δραστηριότητες με κοινωνική απήχηση.

Η ανθρωπιστική του δραστηριότητα έχει παγκόσμιο χαρακτήρα. Έργα σε όλες τις μορφές φιλανθρωπίας υλοποιούνται σε δεκάδες χώρες μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Σύμφωνα με τη λίστα του The Sunday Times, ο Ουζμπέκος δισεκατομμυριούχος δώρισε 4,2 δισεκατομμύρια λίρες σε φιλανθρωπικές οργανώσεις παγκοσμίως μεταξύ του 2006 και 2020.
Επιπλέον, ως ευεργέτης του αθλητισμού και πρώην επαγγελματίας ξιφομάχος και ειδήμων στα σπορ, ο οποίος έπαιξε και για την εθνική ομάδα του Ουζμπεκιστάν, υποστηρίζει την ξιφασκία καθώς και άλλα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του παρα-ολυμπιακού τένις με αμαξίδιο.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να πετύχουν στη ζωή τους αν τους δοθεί η ευκαιρία. Υπήρξα πολύ τυχερός κατά τη διάρκεια της καριέρας μου τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στον αθλητισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνομαι ότι είναι καθήκον μου να μοιραστώ τον πλούτο μου και να προσφέρω ευκαιρίες σε άλλους, ειδικά νέους, να αναπτυχθούν και να εμπνευστούν για να επιτύχουν τους στόχους τους», λέει ο Αλισέρ Ουσμάνοφ.

Με την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Από το 2013, ο Ουσμάνοφ είναι τακτικός δωρητής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Φιλόπτωχος Άγιος Δομέτιος στη Λευκωσία. Έκτοτε, οι δήμοι Λεμεσού και Αγίου Αθανασίου έχουν λάβει περισσότερα από 400.000 δολάρια σε οικονομική ενίσχυση για να βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Κατά τη διάρκεια της τρομερής φυσικής καταστροφής των δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2018, ο Ουσμάνοφ παρείχε οικονομική βοήθεια στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για τη στήριξη των θυμάτων.

Εδώ και πολλά χρόνια, ο Ουσμάνοφ βοηθά το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αλκυονίδες, το οποίο στηρίζει οικογένειες με οικονομικά προβλήματα στην Κύπρο. ‘Εχει δοθεί επίσης βοήθεια στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου, στο Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού και στο φιλανθρωπικό σύνδεσμο Funraising στη Λεμεσό, πρωταρχικός στόχος του οποίου είναι η υποστήριξη παιδιών κάτω των 18 ετών και των οικογενειών τους που, για διάφορους λόγους, αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Η απειλή του κορωνοϊού

Μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ο Ουζμπέκος επιχειρηματίας γρήγορα κατάλαβε τη σοβαρότητα της απειλής του ιού και άρχισε να παρέχει εκτεταμένη βοήθεια σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης για την καταπολέμηση του.

Ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στήριξε το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο προσφέρει άκρως εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών τομέων, καθώς και διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Για το σκοπό αυτό διατέθηκε ποσό περίπου 160.000 δολαρίων. Υποστηρίχθηκε επίσης ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός στη Λεμεσό.

« Έζησα σε μια εποχή που τα θεμέλια της κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία παρείχε το κράτος, κατέρρευσαν εν μία νυκτί με την πτώση της σοβιετικής κυβέρνησης. Επομένως, για μένα η φιλανθρωπία δεν είναι χόμπι των πλουσίων, αλλά ευθύνη να ανταποκριθώ στις εκκλήσεις όσων έχουν ανάγκη», λέει ο Ουσμάνοφ.

Βοηθώντας τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες

Από το 2013, ο Ουσμάνοφ υποστηρίζει ετησίως τον Σύνδεσμο για άτομα με Αυτισμό και από το 2017, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής με χορηγίες περίπου 280.000 δολαρίων. Από το 2015 στηρίζει επίσης το Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος Ανδρέα Σοφοκλέους (Ίδρυμα ΚΕΠΑΚΥ) στην Κύπρο.

Στην Κύπρο, παρέχει τακτικά βοήθεια στο Κοινωφελές Ίδρυμα Θεοτόκος από το 2008, το οποίο βοηθά παιδιά με αναπτυξιακές αναπηρίες και στο Κέντρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Παιδιού «Το Άλμα». Το ποσό της υποστήριξής του όλα αυτά τα χρόνια έχει ξεπεράσει τα 400.000 δολάρια.
Επιπλέον, πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο έχουν λάβει περίπου $360.000 σε βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων δύο σχολείων για παιδιά με ειδικές ανάγκες: το Ειδικό Σχολείο Απόστολος Λουκάς και το Σχολείο Λεμεσού για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να αφιερώσει σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς του στην Κύπρο και την Ελλάδα, δήλωσε: «Πρώτον, γιατί μου ζητήθηκε στήριξη από αυτούς που τη χρειάζονται. Δεύτερον, τρέφω βαθύ σεβασμό και θαυμασμό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο ως χώρες που διατήρησαν τον πολιτισμό τους, ο οποίος είχε τεράστιο αντίκτυπο σε ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό. Κάποιος πρέπει να μάθει από αυτά τα έθνη πως να σέβεται και την δικιά του ιστορία, τις παραδόσεις και αξίες. Για να μην αναφερθώ και στη διεθνώς αναγνωρισμένη φιλοξενία σας, η οποία κάνει τους ανθρώπους να σας ερωτευτούν.»

Το γραφείο της εταιρείας συμμετοχών του Ουσμάνοφ, USM, βρισκόταν κάποτε στην Κύπρο πριν μεταφερθεί στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ουσμάνοφ, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που εργάζονται στη χώρα βοήθησε στην υλοποίηση έργων του στον φιλανθρωπικό τομέα.

Η συνέχιση της φιλανθρωπικής δραστηριότητας του Ουσμάνοφ, ωστόσο, παρεμποδίζεται από τότε που ο Ουσμάνοφ έχει συμπεριληφθεί στους καταλόγους κυρώσεων που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα καθεστώτα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην τρέχουσα κατάστασή τους δεν έχουν ρήτρες που να επιτρέπουν φιλανθρωπική δραστηριότητα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση σημερινών και μελλοντικών φιλανθρωπικών σχεδίων του Ουσμάνοφ και άλλων δωρητών. Πριν από μερικά χρόνια, ο Ουσμάνοφ βοήθησε να πληρωθεί μια εξαιρετικά ακριβή ιατρική περίθαλψη που μπορεί να ληφθεί μόνο στις ΗΠΑ, για παιδιά απο τη Ρωσία που είχαν μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Πιθανότατα, και οι δραστηριότητες τέτοιου είδους να φτάσουν στο τέλος τους.

Ξιφασκία και παραολυμπιακά αθλήματα

Εκτός από τις επιχειρήσεις, ο Ουσμάνοφ επένδυε πάντα και στη βιομηχανία του αθλητισμού, και ειδικά στην ξιφασκία. Το 2008, ο Ουζμπέκος επιχειρηματίας εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ξιφασκίας (FIE) όπου επανεξελέγη τρεις φορές, τελευταία φορά το 2021. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ανέστειλε οικειοθελώς τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της Ομοσπονδίας.

Ως πρόεδρος της FIE και φίλαθλος, ο Ουσμάνοφ είχε βάλει στόχο να διαδώσει την ξιφασκία σε όλο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό, ίδρυσε δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα, το Ίδρυμα για το Μέλλον της Ξιφασκίας, με στόχο την προώθηση του αθλήματος διεθνώς και την άνοδο του επιπέδου της ξιφασκίας παγκοσμίως, και το Εξειδικευμένο Κληροδότημα Υποστήριξης Βετεράνων Ξιφασκίας. Αυτά τα ιδρύματα παρέχουν βοήθεια σε αθλητές και εφαρμόζουν προγράμματα που επικεντρώνονται σε υγιείς τρόπους ζωής.

Επιπλέον, από το 2014, ο δισεκατομμυριούχος χορηγεί τακτικά κεφάλαια στο Ίδρυμα Special Olympics Κύπρου, αποστολή του οποίου είναι η παροχή αθλητικής εκπαίδευσης και η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε διάφορα Ολυμπιακά αθλήματα για παιδιά και ενήλικες με νοητική αναπηρία.

Το μέλλον της οικονομικής βοήθειας του Ουσμάνοφ και της στήριξής του για τον αθλητισμό και τις ευάλωτες ομάδες της Κύπρου, της Ελλάδας και όχι μόνο, παραμένει άγνωστο και εξαρτάται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και αποφάσεις της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν τω μεταξύ, ο Ουσμάνοφ παραμένει στη γενέτειρά του, το Ουζμπεκιστάν, όπου, έχοντας συνταξιοδοτηθεί, έχει επικεντρωθεί στην υποστήριξη της πατρίδας του.

 

Σχετικα αρθρα

Σοκολάτα από παιδιά-σκλάβους

admin

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

admin

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

admin

Ευρωεκλογές: Η ιταλική κεντροαριστερά συσπειρώνεται πίσω από τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin