Image default
Οικονομία

Αντέχει το οικονομικό «κλίμα» στην Ελλάδα – Έρχονται νέες ανατιμήσεις σε λιανεμπόριο και υπηρεσίες

Ενίσχυση στις 107,5 μονάδες το Φεβρουάριο από 105,9 μονάδες τον Ιανουάριο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, την Τετάρτη οι ανακοινώσεις από το ΙΟΒΕ. Τάση για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων ειδικά σε υπηρεσίες, λιανεμπόριο και κατασκευές. Πιέσεις στο κλίμα μεταξύ των καταναλωτών. Πιστοποίηση από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα καλά νέα είναι ότι επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την ενίσχυση του οικονομικού κλίματος όσο προχωρά η Ελλάδα προς την ώρα των εκλογών. Ωστόσο, στα επιμέρους στοιχεία αναφορικά με την προσδοκία για την πορεία της οικονομίας όπως αυτή διαμορφώνεται μεταξύ των επιχειρήσεων, καταγράφεται και η τάση για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο λόγος για μία τάση, η οποία επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες τιμών στην αγορά.

Στο πεδίο του οικονομικού κλίματος, τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Κομισιόν για το μήνα Φεβρουάριο δείχνουν στην περίπτωση της Ελλάδας ενίσχυση στις 107,5 μονάδες το Φεβρουάριο (από 105,9 μονάδες τον Ιανουάριο). Συνεχίζεται έτσι ένα ανοδικό σερί 5 συνολικά μηνών, όταν σε επίπεδο Ευρωζώνης καταγράφονται οριακές πιέσεις στο δείκτη.

Στα επιμέρους στοιχεία ωστόσο καταγράφονται διαφορετικές ταχύτητες: η βελτίωση προσδοκιών συνεχίζει να προέρχεται κυρίως από τη βιομηχανία, αλλά και από τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο (σε μικρότερο βαθμό). Μικρή πίεση καταγράφεται στις υπηρεσίες ενώ, αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται αισθητά τον Φεβρουάριο μετά από μία «ανάπαυλα» που προσέφερε στο κλίμα του Ιανουαρίου η καταβολή των επιδομάτων αλλά και η πτώση τιμών στην ενέργεια.

Το μεγάλο «καμπανάκι» που ηχεί μέσα από τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο είναι στο πεδίο των τιμών. Στη βιομηχανία καταγράφεται η εκτίμηση ότι θα αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις (σ.σ. και ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία έχει 2ψήφια μεν άνοδο αλλά με γραμμική επιβράδυνση).

Αντιθέτως, οι καταναλωτές εκτιμούν πως οι ανατιμήσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Ο λόγος για μία άποψη την οποία συμμερίζεται ο κατασκευαστικός κλάδος, ο τομέας των υπηρεσιών αλλά και το λιανεμπόριο: οι σχετικοί δείκτες επιταχύνονται τον Φεβρουάριο επιβεβαιώνοντας ότι οι ανατιμήσεις θα έχουν συνέχεια.

Σε απολογιστικό επίπεδο, η ίδια τάση καταγράφεται και στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο. Η «ψαλίδα» ανάμεσα στην άνοδο του τζίρου κατά 8,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021 και στην μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 1,2% δείχνει την ακρίβεια στην αγορά που γίνεται πολύ πιο έντονη στα είδη διατροφής, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σήμερα οι ανακοινώσεις του ΙΟΒΕ

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τον Φεβρουάριο σε ελληνικό επίπεδο από το ΙΟΒΕ θα γίνουν σήμερα Τετάρτη. Ωστόσο το ΙΟΒΕ στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον μήνα Ιανουάριο επισήμαινε πως «καθώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος, μπορεί να αναμένεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας και τη μελλοντική θέση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με αντίστοιχη επίδραση στο οικονομικό κλίμα που είχαν προηγούμενες βουλευτικές εκλογές».

Εκτιμούσε ωστόσο πως «παρά την τάση μείωσης, ο πληθωρισμός κινείται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδίως σε κρίσιμες κατηγορίες όπως τα τρόφιμα, και οι συνθήκες πίεσης στα νοικοκυριά και στην αγορά παραμένουν. Επίσης, οι έντονες αναταράξεις στον ενεργειακό τομέα ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Συνολικά, η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και ευρύτερα διατηρείται, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Ουκρανία και συσσωρεύονται ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή οικονομία».

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin