Image default
Οικονομία

Πληθωρισμός Φεβρουαρίου: Νέα επιβράδυνση στο 6,5% – Αυξάνει στροφές ο δομικός δείκτης με άνοδο 6,8%

Ο γενικός δείκτης αυξάνεται πιο αργά από ό,τι κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη αλλά τρέχει πιο γρήγορα ο «δομικός» πληθωρισμός. Επιτάχυνση και στα βιομηχανικά αγαθά. Μείωση τιμών σε σχέση με το 2022 κατά 5,8% στον κλάδο ενέργειας. Αναλυτικοί πίνακες.

Νέα υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων τον Φεβρουάριο καταγραφούν τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat. Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφει άνοδο 6,5%, από 7,3% τον Ιανουάριο, αλλά με άνοδο του δομικού πληθωρισμού και ενίσχυση των ανατιμήσεων σε βιομηχανικά είδη, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Eurostat.

Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 8,5%. Τα τελικά στοιχεία από ελληνικής πλευράς αναμένεται να οριστικοποιηθούν με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που θα γίνει στις 13 Μαρτίου.

Ουσιαστικά βεβαιώνεται η τάση για αποκλιμάκωση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού ο οποίος ωστόσο συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, με δεδομένο πως η εν λόγω νέα άνοδος προστίθεται στις ανατιμήσεις του 2022. Επίσης σε επίπεδο Ευρωζώνης συνεχίζεται η επέκταση των πληθωριστικών πιέσεων προς τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, αλλά και προς τα τρόφιμα (στα οποία επικεντρώνει και την δράση της κυβέρνησης με τα μέτρα στήριξης).

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως ειδικά για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι ότι συνεχίζεται η επιτάχυνση του δομικού δείκτη, δηλαδή του πληθωρισμού στον οποίο δεν έχει ενσωματωθεί η επίπτωση από τις τιμές ενέργειας αλλά και από τον κλάδο τρόφιμα ποτά καπνός. Τα στοιχεία δείχνουν πως ενώ ο Γενικός Δείκτης επιβραδύνεται ο Δομικός Πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα (από 6,5% τον Ιανουάριο σε 6,8% τον Φεβρουάριο). Μικρή «ανάσα» δίδεται από τον κλάδο τρόφιμα ποτά καπνός που παραμένει όμως σε πολύ υψηλή κύμανση (ανοδος 12,8% τον Ιανουάριο και 12,3% τον Φεβρουάριο), ενώ πολύ πιο εμφανής είναι η επιτάχυνση στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (από 8,2% σε 9%).

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υποχώρησε στο 10,8% η ανεργία τον Ιανουάριο

Αυτό που κάνει τη διαφορά προς τα «κάτω» στο γενικό δείκτη είναι οι τιμές στην ενέργεια που μετά την πολύ μεγάλη άνοδο του 2022 πλέον υποχωρούν (0,7% τον Ιανουάριο άνοδος και πτώση 5,8% τον Φεβρουάριο). Με την συνδρομή – προφανώς – της στήριξης του κράτους στο ρεύμα αλλά και της μείωσης των διεθνών τιμών αερίου.

Σε σχέση με την Ευρωζώνη, η Ελλάδα έχει πλέον πολύ πιο χαμηλή άνοδο στο γενικό δείκτη αλλά ταχύτερη στο δομικό πληθωρισμό. Κάτι που συνδέεται με τις ταχύτερες ανατιμήσεις στα βιομηχανικά αγαθά και στις υπηρεσίες όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία. Και πάλι η διαφορά έχει σχέση με την πορεία των τιμών της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η γενική πρόβλεψη για φέτος είναι πως άνοδος του πληθωρισμού θα είναι της τάξεως του 5%. Επιπλέον νέες ανατιμήσεις έχουν προαναγγελθεί σε διάφορους κλάδους μέσα από τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ.

Πορεία τιμών Ευρωζώνης

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών κατά 8,5% με οριακή μόνο επιβράδυνση από άνοδο 8,6% τον Ιανουάριο, 9,2% τον Δεκέμβριο, 10,1% τον Νοέμβριο, 10,6% τον Οκτώβριο, κατά 9,9% τον Σεπτέμβριο και κατά 9,1% τον Αύγουστο.

Στα επιμέρους στοιχεία, η ενέργεια συνεχίζει να καταγράφει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης αλλά με έντονη αποκλιμάκωση: κατά 13,7% από άνοδο 17,2% τον Ιανουάριο, 25,5% τον Δεκέμβριο, από 34,9% τον Νοέμβριο, 41,5% τον Οκτώβριο, 40,7% τον Σεπτέμβριο και κατά 38,6% τον Αύγουστο. Ο ρυθμός ανόδου στην ενέργεια λοιπόν επιβραδύνεται, ενώ σε άλλους δείκτες επιταχύνεται σημάδια διάχυσης της ακρίβειας στην αγορά.

Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη αυξάνεται με ρυθμό 15% από 14,1% τον Ιανουάριο, 13,8% τον Δεκέμβριο, 13,6% τον Νοέμβριο, 13,1% τον Οκτώβριο, 11,8% τον Σεπτέμβριο και 10,6% τον Αύγουστο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν οριακή επιτάχυνση με ρυθμό ανόδου τιμών κατά 6,8% από 6,7% τον Ιανουάριο, 6,4% τον Δεκέμβριο, 6,1% τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο, 5,5% τον Σεπτέμβριο και 5,1% τον Αύγουστο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 4,8% από 4,4% τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο, 4,2% τον Νοέμβριο, 4,3% τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο και από 3,8% τον Αύγουστο.

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός: Στο 5,4% τον Μάρτιο

admin

Τα SOS των νέων ρυθμίσεων στα Ταμεία

admin

Στεγαστικά δάνεια για νέους: Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά

admin

«Πρόγευση» νέων ανατιμήσεων στα είδη διατροφής

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Πλώρη για τα 70 δισ. ευρώ βάζουν οι ελληνικές εξαγωγές

fastpath

Ασφαλιστικές εισφορές: Ποιοι κερδίζουν 120 και 72 δόσεις για ρυθμίσεις

admin

Φατσέα (Intrum): Έντονο ενδιαφέρον στη δευτερογενή αγορά και για κλαδικά χαρτοφυλάκια NPLs

admin

Βουλή: «Πολεοδομία» για τουριστικές επενδύσεις – Διευκολύνεται η παραχώρηση τουριστικών λιμένων

admin

Παράγωγα: Περαιτέρω υποχώρηση στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ του 25αρη τρέχουσας σειράς

admin

Αύξηση εσόδων από φόρους & εισφορές αλλά και πιέσεις σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων και ασφαλισμένων

fastpath

Πιθανή η επιστροφή από το 2022 σε πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής – Καμπανάκι για εξωτερικό έλλειμμα

admin

Ολοταχώς για διασύνδεση ταμειακών- POS

admin