Image default
Ευρώπη

Θετική η ΕΕ αλλά αρνητική η Σερβία για συμφωνία με το Κόσοβο

Μετά το προφανές πισωγύρισμα του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσις, όσον αφορά τα σχέδια υπογραφής της πρότασης για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Βελιγραδίου, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι μίλησε την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο για την απογοήτευσή του, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει θετική.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είπε ότι ο Βούτσιτς διαφωνεί με το περιεχόμενο της πρότασης και επισήμανε το γεγονός ότι το Κόσοβο ήταν έτοιμο να υπογράψει, ενώ η Σερβία όχι.

«Η αποδοχή της πρότασης γίνεται μόνο με την υπογραφή και των δύο μερών. Η άρνηση υπογραφής υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ως προς το περιεχόμενο», είπε ο Κούρτι, αναφερόμενος στη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ του ίδιου και του Βούτσιτς στις Βρυξέλλες στις 27 Φεβρουαρίου, όπου συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πρόταση.

Ο Βούτσιτς δήλωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι η Σερβία είναι έτοιμη να εργαστεί σε πολλά πράγματα που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα συζητήσει «την αμοιβαία αναγνώριση, την αναγνώριση και την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη».

Ενώ οι ευρωπαϊκοί φορείς ήταν βέβαιοι ότι η συμφωνία θα υπογραφεί σε μια συνάντηση στη Βόρεια Μακεδονία στις 18 Μαρτίου και ότι «δεν χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις» σχετικά με το κείμενο που προτείνει η ΕΕ, ο Βούτσιτς διαφωνεί.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε το σχέδιο εφαρμογής, αλλά δεν θα το υπογράψω», δήλωσε ο Βούτσιτς στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

«Αυτό είπα στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και στον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς στο Μόναχο και σε όλους τους μεγάλους ηγέτες … δεν μπορούμε να μιλάμε για την αμοιβαία αναγνώριση και την είσοδο του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ», πρόσθεσε.

«Όσο είμαι Πρόεδρος, δεν πρόκειται να υπογράψω ή να αποδεχθώ ούτε την επίσημη ούτε την άτυπη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ή την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη», επανέλαβε ο Βούτσιτς σε τοπικό ακροατήριο

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε την Πέμπτη στα μέσα ενημέρωσης ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν επί του κειμένου.

«Δεν έχω τίποτα να προσθέσω παρά μόνο να επαναλάβω το κείμενο και τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία συμφώνησαν και οι δύο ηγέτες. Δεν θα σχολιάσουμε κάθε δήλωση ή κάθε ερμηνεία σχετικά με το τι έχουν συμφωνήσει. Αυτό καθίσταται πολύ σαφές στο κείμενο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν είναι το θέμα υπογραφής, αλλά οι συζητήσεις για την πρόταση, στην οποία συμφώνησαν και τα δύο μέρη, που εξάλειψαν την ανάγκη για πρόσθετες διαπραγματεύσεις πάνω στο ευρωπαϊκό σχέδιο, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας».

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής και εισηγητής για την απελευθέρωση της υποχρεωτικής βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου, Τάις Ρόιτεν, σχολίασε αρνητικά την άρνηση του Βούτσιτς να υπογράψει.

«Η επαίσχυντη άρνηση του Βούτσιτς να υπογράψει τη συμφωνία εξομάλυνσης με τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, την οποία αποδέχθηκε τη Δευτέρα, υποδηλώνει σαφώς ότι η Σερβία παίζει μόνο με το χρόνο. Και πάλι. Η εξημέρωση πρέπει να τελειώσει. Τα καρότα έχουν αποτύχει. Φέρτε τα μαστίγια», έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin