Image default
Αγορές

Κέρδη στο άνοιγμα των ευρωαγορών, «χωνεύοντας» πληθωρισμό και Fed

Κέρδη στο άνοιγμα των ευρωαγορών, «χωνεύοντας» πληθωρισμό και Fed

Ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (3/3), με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Οι μετοχές που σχετίζονται με εξόρυξη ηγούνται των κερδών, ανεβαίνοντας κατά 1,5%, ενώ οι τεχνολογικές κερδίζουν 1,1%. Οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης είναι από τους λίγους κλάδους που καταγράφουν απώλειες, με πτώση 0,44%.

Σε όλη την Ευρώπη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο. Μια πρώτη εκτίμηση για την ευρωζώνη έδειξε ότι ο μετρούμενος πληθωρισμός μειώθηκε από 8,6% σε 8,5%, αλλά και αυτό ήταν πάνω από τις προσδοκίες, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε από 5,3% σε 5,6%.

Απροσδόκητα αυξήθηκαν τα ποσοστά στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η επίτευξη του πληθωρισμού στο στόχο του 2% θα χρειαστεί ακόμα χρόνο και ότι η προηγουμένως σηματοδοτημένη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο εξακολουθεί να είναι ανοιχτή, ανέφερε το Reuters.

Ο μεταποιητικός PMI της ευρωζώνης που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα παρουσίασε πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αν και η S&P Global δήλωσε ότι υποχώρησε από τα αποθέματα αγορών και ότι οι όγκοι παραγωγής σε ολόκληρο το μπλοκ είχαν γενικά σταθεροποιηθεί.

Οι παγκόσμιες αγορές έλαβαν ώθηση την Πέμπτη από τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, ο οποίος είπε ότι είναι «σταθερά υπέρ» των αυξήσεων τριμήνου και ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κινείται «αργά και σταθερά».

Ωστόσο, σε μια ξεχωριστή ομιλία, ο κυβερνήτης της Fed Κρίστοφερ Τζ. Γουόλερr έθεσε την πιθανότητα υψηλότερου επιτοκίου τερματισμού, εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει, επικαλούμενος την έκθεση bumper payrolls του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,69% στις 463,20 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,95% στις 15.472,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,63% στις 7.330,44 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,35% στις 7.970,90 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1,10% στις 27.700 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,90% στις 9.411,14 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει άνοδο 0,84% στις 6.065,57 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Σχετικα αρθρα

    Τεχνολογικό sell off στη Wall Street-Έχασε τις 5.000 μονάδες ο S&P 500

    admin

    Απέφυγαν τα χειρότερα οι ευρωαγορές-Έκλεισαν μακριά από τα χαμηλά ημέρας

    admin

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – «Βαρίδι» το Netflix

    admin

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin