Image default
Οικονομία

«Παταγώδες λάθος» η διακοπή ή χαλάρωση της νομισματικής σύσφιξης

Ο πρόεδρος της Bundesbank προανήγγειλε το πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΚΤ (16/3) και τα «νέα»… φέρνουν ένα μεγαλύτερο “Quantitative Tightening” στην Ευρωζώνη μέχρι το… 2025.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ έχει μια ροπή στο «να μην κρύβει λόγια…». Η έκθεση της άποψής του είναι πάντα σαφής. Και την παρουσίασε χθες με μία λητή εισαγωγή στην ετήσια Έκθεση της Bundesbank για το 2022, στην Φρανκφούρτη.

  1. Σημείο πρώτο: ο πόλεμος με τον πληθωρισμό δεν τελειώνει το 2023 ή το 2024 αλλά το 2025 (!).
  2. Σημείο δεύτερο η αύξηση των επιτοκίων θα συνεχιστεί όσο ο «υποκείμενος» πληθωρισμός, ήτοι ο δείκτης που δεν περιλαμβάνει ενεργειακές τιμές και τιμές τροφίμων παραμένει επίμονα ισχυρός και υπερδιπλάσιος του στόχου του 2%.

Και για να μην αφήσει αφήσει κανένα περιθώριο παρεξηγήσεων στο τέλος επανέλαβε: «Ένα πράγμα είναι σαφές: το βήμα των επιτοκίων που ανακοινώθηκε για τον Μάρτιο δεν θα είναι το τελευταίο…». Για να προσθέσει ότι «το να διστάζουμε τώρα και να τερματίσουμε τη σύσφιξη σε πρώιμο στάδιο, ή ακόμη και να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική, θα ήταν παταγώδες λάθος…».

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί «εμείς» δεν μιλήσαμε γι’ αυτό το σχεδόν «προσχεδιασμένο» έγκλημα;

Με αυτές τις δημόσια παρουσιασμένες θέσεις η Bundesbank ετοιμάζεται να «τοποθετηθεί» στο επόμενο συμβούλιο της ΕΚΤ στις 16 Μάρτη όπου θα πρέπει να αποφασιστεί η επόμενη αύξηση των επιτοκίων, η οποία από όλες τις πλευρές προεξοφλείται οτι θα είναι και πάλι 0,5%. Και δεν θα είναι η τελευταία, όπως υποχρεώθηκε να παραδεχτεί και η κα Λαγκάρντ.

Ενδιαφέρον πάντως είναι να παρακολουθήσει κανείς την «σκέψη» που διαπερνά την πολιτική της ισχυρότερης – ίσως μαζί με εκείνη της Γαλλίας – κεντρικής τράπεζας στην Ευρωζώνη. Όπως εξήγησε στην ομιλία του ο Νάγκελ: «όσον αφορά τη Γερμανία, οι εμπειρογνώμονές μας υποθέτουν τώρα ότι θα καταλήξουμε σε μέσο ρυθμό πληθωρισμού (βάσει του ΕνΔΤΚ) μεταξύ 6% και 7% το 2023. Αλλά το 2024 και ενδεχομένως και το 2025, οι ρυθμοί πληθωρισμού (συμπεριλαμβανομένου του δομικού πληθωρισμού) θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ πάνω από το όριο του 2%».

Διευκρινίζοντας τους λόγους αυτής της πρόβλεψης επισήμανε ότι «ένας λόγος για αυτό είναι ότι θα αρθούν τα κυβερνητικά φρένα στις τιμές της ενέργειας, γεγονός που θα συνδέεται με επιδράσεις ανάκαμψης συγκρίσιμου μεγέθους. Ένα άλλο είναι ότι οι υψηλότερες από το μέσο όρο μισθολογικές αυξήσεις είναι πιθανό να τροφοδοτούν όλο και περισσότερο τις τιμές. Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμοί πληθωρισμού δεν θα επανέλθουν στον στόχο του 2% στη ζώνη του ευρώ εγκαίρως και με δική τους πρωτοβουλία…».

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ύψος στο «κόστος» του χρήματος στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά τον Μάρτιο

Υπενθύμισε επίσης ότι στο τέλος Μαρτίου (2022), οι καθαρές αγορές της ΕΚΤ στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) διακόπηκαν και τρεις μήνες αργότερα, το ίδιο συνέβη και με τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού από τη νομισματική πολιτική (APP). Στην συνέχεια τον Ιούνιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκιά του κατά 50 bp (μονάδες βάσης), κλείνοντας έτσι το κεφάλαιο για τα αρνητικά επιτόκια. Ακολούθησαν δύο αυξήσεις επιτοκίων των 75 μονάδων βάσης (0,75%) η καθεμία και άλλες δύο των 50 μονάδων βάσης (0,50%) η καθεμία.

Ήτοι, μέσα σε διάστημα ούτε οκτώ μηνών, τα βασικά επιτόκια είχαν αυξηθεί κατά 300 μονάδες βάσης (3,0%). Και σημείωσε οτι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει περαιτέρω αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης για τις 16 Μαρτίου.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνικά ομόλογα: Γιατί οι αποδόσεις αυξάνονται (αργά), ενώ τα spreads μειώνονται (αργά)

«Κατά την τελευταία συνεδρίασή μας» είπε, «αποφασίσαμε επίσης το σημείο εκκίνησης για τη μείωση των διακρατήσεων στο πλαίσιο του APP. Aπό τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2023, 15 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, κατά μέσο όρο, οι πληρωμές κεφαλαίου από τίτλους που λήγουν δεν θα επανεπενδύονται πλέον. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στις μισές εξαγορές κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Αυτό αποτελεί επίσης σημαντική συμβολή στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής…».

Και πρόσθεσε ότι και στο τραπεζικό σύστημα τα πράγματα αλλάζουν πλέον. Δεν υπάρχει λόγος κατά τον κ. Νάγκελ «να εφοδιάζεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα μακροπρόθεσμα με τόσο άφθονη ρευστότητα όσο παρέχεται τώρα. Ως εκ τούτου, τάσσομαι υπέρ της υιοθέτησης μιας πιο απότομης πορείας μείωσης από τον Ιούλιο υπό το πρίσμα της εμπειρίας που θα έχει αποκτηθεί μέχρι τότε…».

Με άλλα λόγια, η συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων θα συμβαδίζει με την συρρίκνωση της παροχής ρευστότητας στο σύστημα με αυξανόμενους ρυθμούς… Με άλλα λόγια ο κ. Νάγκελ προανήγγειλε όσα θα περιμένουμε να ακούσουμε από την κα Λαγκάρντ στις 16 Μαρτίου.

Σχετικα αρθρα

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Χ. Θεοχάρης: Η οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Κ. Σκρέκας: Συνεχίζεται η προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

admin

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

admin

Σε ισχύ από 22/4 το «Καλάθι των Νονών», από τις 24/4 το «Καλάθι του Πάσχα» – Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν

admin