Image default
BLOOMBERG

Η Κίνα έτοιμη να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό – Πιθανή αλλαγή και στην Κεντρική Τράπεζα

Η Κίνα πρέπει να αυξήσει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσει «σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας», δήλωσε κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, μια ημέρα πριν την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου.

«Η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των περίπλοκων προκλήσεων ασφάλειας και για να μπορέσει η Κίνα να εκπληρώσει τις ευθύνες της ως μια μεγάλη χώρα», δήλωσε ο Wang Chao, εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου , του ανώτατου νομοθετικού σώματος της χώρας.

Οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας έχουν βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων, εν μέσω των αυξανόμενων τριβών με τις ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και  τις κατηγορίες για κινεζική βοήθεια στη Ρωσία, όπως επίσης και τις αξιώσεις του Πεκίνου στη Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Υπήρξαν επίσης ανησυχίες για μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των υπερδυνάμεων για την Ταϊβάν .

Ο Wang δεν έδωσε καμία πρόβλεψη για το ύψος των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας, αλλά σημείωσε ότι οι δαπάνες ως μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της έχουν διατηρηθεί βασικά σταθερές για πολλά χρόνια και επομένως η αύξηση είναι «κατάλληλη και λογική».

Ο συνολικός δημοσιονομικός προϋπολογισμός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δαπανών, καθώς και ο στόχος της οικονομικής ανάπτυξης για φέτος θα ανακοινωθούν την Κυριακή.

Οι δαπάνες για τον «Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό» έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 6,6% κάθε χρόνο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, συμβαδίζοντας ή συχνά υπερβαίνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

«Το μέλλον της Κίνας είναι στενά συνδεδεμένο με το μέλλον του κόσμου. Ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Κίνας δεν θα αποτελέσει απειλή για καμία χώρα και είναι μια θετική δύναμη για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και της παγκόσμιας ειρήνης αντ’ αυτού», πρόσθεσε ο Wang.

Σημείο εστίασης του φετινού ετήσιου συνεδρίου του Λαϊκού Κογκρέσου θα είναι ο στόχος ανάπτυξης για την οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας, η οποία αναμένεται να οριστεί σε υψηλότερο από 5% . Παράλληλα θα εγκριθεί ο  προϋπολογισμός, με τους οικονομολόγους να αναμένουν πάντως από την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει μεγάλα μέτρα τόνωσης.

Οι σύμμαχοι του κινέζου προέδρου Xi Jinping, Li Qiang και He Lifeng, πρόκειται να αντικαταστήσουν τον πρωθυπουργό Li Keqiang και τον αντιπρόεδρο Liu He, αντίστοιχα. Θεωρείται επίσης πιθανό το Πεκίνο να προχωρήσει σε νέους διορισμούς για τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών.

Ο Γι Γκανγκ, ο σημερινός διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, αναμένεται ευρέως να παραιτηθεί, με τον βετεράνο τραπεζίτη Ζου Χεξίν να είναι πιθανόν να βρίσκεται στη θέση του.

Σχετικα αρθρα

Virgin Orbit: Τίτλοι τέλους για την εταιρεία του Μπράνσον – Απέλυσε 675 εργαζόμενους

admin

Γαλλία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται για πρώτη φορά σε τρεις μήνες

admin

Nestle: Διεκδικεί εξαγορά ινδικής εταιρείας αξίας 1 δισ. δολαρίων

admin

Alibaba: IPO για εισαγωγή στο Χονγκ Κονγκ ετοιμάζει η μονάδα των logistics – Στα 20 δισ. εκτιμάται η αξία της

admin

Premier League: Πώς οι ομάδες γλίτωσαν 470 εκατ. λιρών σε φόρους από το 2015

admin

Richemont-Burberry: Στο στόχαστρο εξαγοράς από μεγάλους οίκους πολυτέλειας;

admin

H&M: Το μεγάλο ξεπούλημα των αποθεμάτων της εταιρείας – Εκτίναξη της μετοχής

admin

Cargill και Viterra σταματούν τις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία

admin

Το επόμενο κεφάλαιο της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης – Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για το φυσικό αέριο

admin

UBS: Αιφνιδιαστική αλλαγή ηγεσίας – Επαναφέρει τον Ermotti στη θέση του CEO

admin

Mercedes-Benz: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κουβέιτ πουλά μετοχές αξίας 1,4 δισ. ευρώ

admin

Breitling: Στο top 10 των κορυφαίων ελβετικών ρολογιών

admin