Image default
Οικονομία

Άλμα στη διαφορά επιτοκίων δανείων και καταθέσεων

Κάλπασε το επιτοκιακό περιθώριο μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων από τις αρχές του έτους, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το περιθώριο υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων έφτασε στις 5,22 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 4,93 μονάδων τον Δεκέμβριο και 3,53 (169 μονάδες βάσης) τον περασμένο Ιούλιο, όταν δηλαδή ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Και όλα αυτά όταν τα προγνωστικά αναφέρουν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ μπορεί να φθάσει και 4% έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το χάσμα μεταξύ επιτοκίων νέων δανείων και επιτοκίων καταθέσεων τον Ιανουάριο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Το παραπάνω περιθώριο αυξήθηκε στις 5,24 εκατοστιαίες μονάδες από 4,96 μονάδες από τον Δεκέμβριο, ενώ από τον Ιούλιο του 2022, όταν και ξεκίνησε το ανοδικό ράλι των επιτοκίων της ΕΚΤ, το περιθώριο αυξήθηκε συνολικά κατά 168 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των νέων καταθέσεων και των νέων δανείων τον Ιανουάριο του 2023 έφτασε στο 5,24%, που είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2002, όταν η χώρα εισήλθε στο ευρώ.

Όπως προκύπτει από το γράφημα, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, 5%, καταγράφηκε τον Οκτώβριο του μακρινού 2003. Η μικρότερη διαφορά επιτοκίων νέων καταθέσεων και χορηγήσεων καταγράφηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, με το spread να είναι για πρώτη και τελευταία φορά κάτω από τις τρεις εκατοστιαίες μονάδες, ήτοι 2,97, 2,91 και 2,84 εκατοστιαίες μονάδες για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα.

Τον Ιανουάριο, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,11%, ενώ το επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 5,33%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,12%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,36%.

Σε ό,τι αφορά τις νέες καταθέσεις, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 0,08% από 0,05% τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 0,46%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε επίσης κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,96%.

Χορηγήσεις

Για τα νέα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπου το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 5,36%, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,90%.

Αντίστοιχα, στα καταναλωτικά χωρίς καθορισμένη διάρκεια (πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς, ανοικτά δάνεια) η αύξηση ήταν 5 μ.β και το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 14,73%, ενώ στα συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε 9 μ.β. στο 11,36%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 48 μονάδες βάσης στο 5,69%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,20%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 38 μονάδες βάσης, τον Ιανουάριο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 4,92%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,96%.

Για τις υφιστάμενες καταθέσεις (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της μιας ημέρας), το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,35%.

Σχετικα αρθρα

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 24/4

admin

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin

ΑΑΔΕ: Από 22 Απριλίου το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής

admin

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές

admin

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin