Image default
Ευρώπη

Επίτροπος: Νέα πρόταση για τα Συμβούλια Εργασίας έως το 2023

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Nicolas Schmit ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση της Οδηγίας για τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργασίας (European Works Council) έως το τέλος του 2023.

Η πρόταση έρχεται στον απόηχο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία ζητούσε την αναθεώρηση της οδηγίας που ρυθμίζει τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργασίας.

Τα EWC είναι όργανα που εκπροσωπούν τους Ευρωπαίους εργαζομένους μεγάλων εταιρειών. Σύμφωνα με την ισχύουσα οδηγία, τα κράτη μέλη πρέπει να εγγυώνται τα δικαιώματα των εργαζομένων των εταιρειών με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους και τουλάχιστον 150 εργαζόμενους σε κάθε ένα από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη ώστε να σχηματίζουν ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργασίας.

Ωστόσο, τα EWC θεωρούνται ανίσχυρα σε πολλές εταιρείες. Οι εταιρείες υποχρεούνται να τα αφήνουν να συνεδριάζουν μόνο μία φορά το χρόνο και είναι δύσκολο για τα EWC να επιβάλουν το δικαίωμά τους να ζητείται η γνώμη τους για σημαντικά ζητήματα. Επιπλέον, ο αριθμός των EWC έχει μείνει στάσιμος τα τελευταία χρόνια.

Καθώς το Κοινοβούλιο δεν έχει την δικαιοδοσία να εκκινήσει αναθεώρηση της ίδιας της Οδηγίας, εναπόκειται στην Επιτροπή να κινηθεί επί του θέματος – και φαίνεται ότι θα το κάνει.

«Την Τετάρτη (1 Μαρτίου), αποφασίσαμε να ενημερώσουμε το Κοινοβούλιο ότι θα διαβουλευτούμε σχετικώς με τους κοινωνικούς εταίρους», δήλωσε ο Επίτροπος Schmit στη EURACTIV.

Οι συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις θα κληθούν έτσι σύντομα να σχολιάσουν πώς θα ήθελαν να αλλάξει η Οδηγία για τα EWC.

«Μέχρι το τέλος του έτους, εκτός εάν οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, (…) η Επιτροπή θα υποβάλει μια πρόταση», δήλωσε.

Το γεγονός αυτό καθιστά μια νέα νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση της Οδηγίας για την EWC εξαιρετικά πιθανή, καθώς είναι απίθανο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να θέλουν να βασίζονται μόνο σε διαπραγματεύσεις με τις ενώσεις εργοδοτών.

Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Φεβρουάριο την έκθεσή του που ζητούσε την ενίσχυση των EWC, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) αντέδρασε υπέρ της αναθεώρησης της Oδηγίας.

«Η ισχύουσα Οδηγία πρέπει να αναθεωρηθεί, ως ένα μη επαρκές κείμενο», ανέφερε σε δήλωσή της η συνομοσπονδιακή γραμματέας της ETUC Isabelle Schömann.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, εν τω μεταξύ, δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Σε διαδικτυακό σεμινάριο στις 21 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Διευθυντής της BusinessEurope, Markus Beyrer, δήλωσε ότι «η Επιτροπή δεν θα πρέπει να υιοθετήσει την αναθεώρηση της οδηγίας για τα EWC, όπως αυτή προτείνεται από το Κοινοβούλιο», υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Παρόλο που ο Beyrer θα έχει άλλη μια ευκαιρία να εκθέσει τη γνώμη του στις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα, η κίνηση της Επιτροπής προς την αναθεώρηση της Οδηγίας είναι σαφώς αντίθετη με τα συμφέροντα του λόμπι των επιχειρήσεων.

Εάν μια αναθεωρημένη Οδηγία κινηθεί προς την κατεύθυνση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα υπάρξουν περισσότερες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, το Κοινοβούλιο θέλει να αυξήσει τον ελάχιστο αριθμό ετήσιων συνεδριάσεων των EWC από μία σε δύο. Επιπλέον, θέλει να διασφαλίσει ότι τα EWC έχουν πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα για να μπορούν να επιτελούν το έργο τους.

Επίσης, το Κοινοβούλιο υποστηρίζει αποφασιστικά υψηλότερα πρόστιμα που θα πρέπει να πληρώνουν οι επιχειρήσεις εάν δεν σέβονται τα δικαιώματα των EWC.

Ενώ σήμερα οι εταιρείες συχνά πληρώνουν μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ, θα μπορούσαν να βρεθούν να πληρώνουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τους κανόνες που προτείνει το Κοινοβούλιο.

Σχετικα αρθρα

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin