Image default
Ευρώπη

ΕΚΤ: «Σημαντική» πτώση στις προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη υποχώρησαν «σημαντικά», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

Οι προσδοκίες για τα επόμενα τρία χρόνια υποχώρησαν στο 2,5% τον Ιανουάριο από 3% τον Δεκέμβριο, ανέφερε η ΕΚΤ την Τρίτη στη μηνιαία έρευνά της. Υπήρξε μείωση και για τους επόμενους 12 μήνες – στο 4,9% από 5%.

What do consumers in the euro area expect will happen to inflation, their incomes, their spending and the value of their homes 12 months from now? We’ve published the latest results of our Consumer Expectations Survey.

Press release https://t.co/klkaC2DxBZ pic.twitter.com/iyRl6rwRKC

— European Central Bank (@ecb) March 7, 2023

Η υποχώρηση έρχεται λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα πριν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθορίσουν το κόστος δανεισμού, με την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά μισή μονάδα (50 μονάδες βάσης) στο 3% να είναι σχεδόν εγγυημένη. Τα στοιχεία ακολουθούν μια χειρότερη από την αναμενόμενη μέτρηση την περασμένη εβδομάδα για τον πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ και ενθάρρυνε τις απόψεις των «γερακιών» της νομισματικής πολιτικής.

Η πτώση των προσδοκιών για πληθωρισμό σε βάθος τριετίας ήταν εντονότερη στη Γερμανία, όπου οι καταναλωτές εκτιμούν πλέον ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί στο στόχο της ΕΚΤ για 2%. Στην Ολλανδία, υποχώρησαν μόνο στο 3%.

Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο

Με την αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα να είναι σχεδόν βέβαιη, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να διατυπώνουν θέσεις για το τι θα πρέπει να ακολουθήσει μετά.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν προειδοποίησε τη Δευτέρα κατά μιας πολιτικής στον «αυτόματο πιλότο», ενώ ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι ο πληθωρισμός υπολείπεται των προβλέψεων. Το μέλος του Αυστριακού Διοικητικού Συμβουλίου Ρόμπερτ Χόλζμαν, αντίθετα, εκτίμησε ότι μετά την αύξηση της επόμενης εβδομάδας, θα ακολουθήσουν άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin