Image default
Οικονομία

Ακίνητα: Οι αλλαγές – ανατροπές στις μεταβιβάσεις

Αλλαγές, άλλες ευχάριστες κι άλλες δυσάρεστες, έρχονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Μπορεί η διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) να γίνεται απλούστερη μέσα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όμως τροποποίηση της ρύθμισης για τα έσοδα των δήμων προκαλεί την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών, καθώς ανοίγει ο δρόμος αναζήτησης για αναδρομικά δημοτικών τελών δεκαετίες πίσω. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων μέσω του gov.gr.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Για τη χορήγηση βεβαίωσης ΤΑΠ, απαιτείται κατόπιν σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου για τα τετραγωνικά που δήλωσε στην αίτησή του, η προσκόμιση μόνο δύο ή τριών δικαιολογητικών στην περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, δηλαδή φωτοτυπίας του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Αν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, αντί του λογαριασμού ρεύματος ο αιτών προσκομίζει βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.ΔΔΗ.Ε), με ημερομηνία διακοπής και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου.

Όπως τονίζεται, «σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των πάσης φύσεως ακίνητων για οποιαδήποτε αιτία και προ της υπογραφής του συμβολαίου, απαιτείται βεβαίωση περί μη οφειλής Τ.Α.Π.. Διαφορετικά η συμβολαιογραφική πράξη είναι άκυρη και δεν επάγεται οποιαδήποτε έννομη συνέπεια. Η βεβαίωση χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του ιδιοκτήτη ή αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον μεταβιβάζοντα, εκδίδεται εντός 5 ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της. Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος μπορεί να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου».

2. Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε ισχύ (εν αναμονή της δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ) η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής μεταβίβασης ακινήτου. Βασικός στόχος είναι όλη η διαδικασία να γίνεται μέσω πλατφόρμας που θα λειτουργήσει στο gov.gr. Σειρά δικαιολογητικών θα γίνεται ηλεκτρονικά όπως το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το αποδεικτικό πληρωμής του φόρου μεταβίβασης, η βεβαίωση του μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών. Την ευθύνη για τη διαδικασία θα έχει ο συμβολαιογράφος. Η διαδικασία θα εφαρμοστεί πιλοτικά μέχρι και τον Νοέμβριο. Κατόπιν θα καταστεί υποχρεωτική.

3. Χαράτσι αναδρομικών δημοτικών τελών, ακόμη και από το… 1958 επιβάλουν το υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα τετραγωνικά. Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα που προκύπτει κατά τη μεταβίβαση ακινήτων, όταν οι μηχανικοί ανακαλύπτουν κάποια αδήλωτα τετραγωνικά. Όπως αποκάλυψε η ΠΟΜΙΔΑ, με τροποποίηση της ρύθμισης για τα έσοδα των δήμων και συγκεκριμένα για τον χρόνο παραγραφής (που ψηφίστηκε με τον νόμο 5027/2.3.23) παραμένουν ζωντανά τα πρόστιμα για αδήλωτα τετραγωνικά και μάλιστα από τον χρόνο ανέγερσης του ακινήτου.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμαρχοι «επέλεξαν να αιφνιδιάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικαθιστώντας ταχυδακτυλουργικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή τη ρύθμιση που είχε τεθεί σε διαβούλευση και κατατεθεί για ψήφιση με άλλη εντελώς αντίθετη ρύθμιση, με την οποία καθιέρωσαν το ουσιαστικά απαράγραπτο τέτοιων οφειλών, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής και χρηστής διοίκησης, και επιβάλλοντας δημευτικού χαρακτήρα αναδρομικές χρεώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες». Οι ιδιοκτήτες θεωρούν πως η ρύθμιση αυτή αποτελεί μοχλό πίεσης για την αναμενομένη νέα ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών που θα προβλέπει και κούρεμα των υπέρογκων προστίμων.

Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ζητώντας άμεση ανάκληση της πρωτοφανούς νομικής βαρβαρότητας αυτής ρύθμισης, «δηλαδή της επιβολής αναδρομικών δημοτικών τελών αναγομένων στον… προηγούμενο αιώνα»!

ΠΟΜΙΔΑ: «Όχι» στο χαράτσι αναδρομικών δημοτικών τελών από τον …προηγούμενο αιώνα

Σχετικα αρθρα

Παράγωγα: Υποχώρηση στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ του 25αρη ανεξάρτητα από τάση

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Οικονομικές εκκρεμότητες, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις

admin

5ετές ομόλογο: Στο 3,9% το επιτόκιο, ξεπέρασαν τα 19 δισ. ευρώ οι προσφορές – 2,5 δισ. άντλησε το δημόσιο

fastpath

Χρ. Σταϊκούρας: Καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών αναγκών – Πάνω από 38 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Καζιμίρ (ΕΚΤ): Να συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά ίσως με πιο αργό ρυθμό

fastpath

Αθήνα: Αύξηση κατά 69,9% στην πληρότητα των ξενοδοχείων το πρώτο δίμηνο

admin

24.162, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών στο ΝΑΤ

fastpath

Στο «καλάθι της Βαρβακείου» και όχι στο «καλάθι του Πάσχα» θα μπουν αρνί και κατσίκι

fastpath

Το Φ/Γ-Ο/Γ «Clementine» στον στόλο της Attica Group

admin

Moody’s: Θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών – «Ανθεκτικότητα» στα υψηλότερα επιτόκια

admin

H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει 300 εκ. θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Goldman Sachs

fastpath