Image default
Οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για το «πρασίνισμα» των δικτύων φυσικού αερίου

Ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ επεκτείνει τη διακίνηση «πράσινων» αερίων σε όλες τις εγχώριες υποδομές ορυκτού καυσίμου, προβλέποντας την ανάλογη προσαρμογή των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής, καθώς και των εταιρειών διανομής.

Τον δρόμο για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος όλων των εγχώριων υποδομών φυσικού αερίου ανοίγει διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στις Επιτροπές της Βουλής, προβλέποντας την επέκταση στη διακίνηση ανανεώσιμων αερίων σε όλες τις εγχώριες υποδομές ορυκτού καυσίμου.

Παράλληλα, με την ίδια διάταξη προβλέπεται η προσαρμογή των αρμοδιοτήτων των εταιρειών διαχείρισης των δικτύων, ώστε στη «σφαίρα ευθύνης» τους να ενταχθεί και η διανομή ανανεώσιμων αερίων. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διάταξη, θεσμοθετείται η δημοσίευση από τους Διαχειριστές τιμολογίων σύνδεσης για έγχυση ανανεώσιμων αερίων, με τις οικείες υποδομές φυσικού αερίου, «τα οποία θα βασίζονται σε αντικειμενικά, διαφανή και αμερόληπτα κριτήρια», όπως αναφέρεται.

Προς την ίδια κατεύθυνση διευρύνεται και ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής, ώστε να εποπτεύει τη διακίνηση αερίων μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος (όπως του βιομεθανίου), αλλά και να ρυθμίζει τα θέματα αγοράς που θα ανακύψουν με τη δημιουργία των αντίστοιχων αλυσίδων αξίας. Υπενθυμίζεται ότι, μέσω του νομοσχεδίου, η Ρυθμιστική Αρχή θα μετονομαστεί σε ΡΑΑΕΥ, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο και των τομέων των υδάτων και των αποβλήτων.

Ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας

Τα ανανεώσιμα αέρια θεωρούνται εδώ και 10ετίες η βασική φόρμουλα ώστε να «πρασινίσουν» οι υποδομές φυσικού αερίου, υποκαθιστώντας ένα σημαντικό μερίδιο του ορυκτού καυσίμου. Μάλιστα, η προσθήκη βιοαερίου αποτελεί την πλέον άμεση λύση προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η έγχυσή του στις υφιστάμενες υποδομές μπορεί να γίνει χωρίς καμία μετατροπή. Αντίθετα, το «πράσινο» υδρογόνο μπορεί να αναμιχθεί έως ένα μικρό ποσοστό στα δίκτυα ορυκτού καυσίμου, αν και όλες οι υποδομές αερίου κατασκευάζονται πλέον με προδιαγραφές «Hydrogen Ready».

Παράλληλα ωστόσο με την επίτευξη της κλιματικής φιλοδοξίας της Ε.Ε., μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία τα ανανεώσιμα αέρια απέκτησαν ακόμη πιο κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική, αποτελώντας επίσης ένα σημαντικό εργαλείο και για την απεξάρτηση της «Γηραιάς Ηπείρου» από το ρωσικό καύσιμο. Είναι ενδεικτικό ότι, στο πλαίσιο του RepowerEU, προβλέπεται η παραγωγή βιοαερίου να αυξηθεί στα 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030, ενώ του «πράσινου» υδρογόνου στα 10 εκατομμύρια τόνους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ελληνικές εταιρείες διαχείρισης των δικτύων διανομής έχουν στα σκαριά μία σειρά από πρότζεκτ ανάμιξης βιοαερίου στις υποδομές τους, ενώ και ο ΔΕΣΦΑ κατασκευάζει όλες τις νέες υποδομές του με προδιαγραφές «Hydrogen Ready». Επίσης, η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποδίδει πιο κεντρικό ρόλο στο «πράσινο» υδρογόνο, προβλέποντας την ανάπτυξη έως το 2030 μονάδων ηλεκτρόλυσης συνολικής ισχύος 1,2 GW.

Σχετικα αρθρα

Αέριο: Αίτημα «μνηστήρα» για παράταση του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη στη Ν. Καβάλα

fastpath

«Σπίτι μου»: Από τη Δευτέρα τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους -Ποιους αφορά, ποια τα κριτήρια

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Δυο εβδομάδες παράταση στη Δημόσια πρόταση για MIG

fastpath

Πληθωρισμός: Στο 5,4% τον Μάρτιο

admin

Τα SOS των νέων ρυθμίσεων στα Ταμεία

admin

Στεγαστικά δάνεια για νέους: Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά

admin

«Πρόγευση» νέων ανατιμήσεων στα είδη διατροφής

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Πλώρη για τα 70 δισ. ευρώ βάζουν οι ελληνικές εξαγωγές

fastpath

Ασφαλιστικές εισφορές: Ποιοι κερδίζουν 120 και 72 δόσεις για ρυθμίσεις

admin

Φατσέα (Intrum): Έντονο ενδιαφέρον στη δευτερογενή αγορά και για κλαδικά χαρτοφυλάκια NPLs

admin

Βουλή: «Πολεοδομία» για τουριστικές επενδύσεις – Διευκολύνεται η παραχώρηση τουριστικών λιμένων

admin

Παράγωγα: Περαιτέρω υποχώρηση στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ του 25αρη τρέχουσας σειράς

admin