Image default
Οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για το «πρασίνισμα» των δικτύων φυσικού αερίου

Ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ επεκτείνει τη διακίνηση «πράσινων» αερίων σε όλες τις εγχώριες υποδομές ορυκτού καυσίμου, προβλέποντας την ανάλογη προσαρμογή των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής, καθώς και των εταιρειών διανομής.

Τον δρόμο για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος όλων των εγχώριων υποδομών φυσικού αερίου ανοίγει διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στις Επιτροπές της Βουλής, προβλέποντας την επέκταση στη διακίνηση ανανεώσιμων αερίων σε όλες τις εγχώριες υποδομές ορυκτού καυσίμου.

Παράλληλα, με την ίδια διάταξη προβλέπεται η προσαρμογή των αρμοδιοτήτων των εταιρειών διαχείρισης των δικτύων, ώστε στη «σφαίρα ευθύνης» τους να ενταχθεί και η διανομή ανανεώσιμων αερίων. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διάταξη, θεσμοθετείται η δημοσίευση από τους Διαχειριστές τιμολογίων σύνδεσης για έγχυση ανανεώσιμων αερίων, με τις οικείες υποδομές φυσικού αερίου, «τα οποία θα βασίζονται σε αντικειμενικά, διαφανή και αμερόληπτα κριτήρια», όπως αναφέρεται.

Προς την ίδια κατεύθυνση διευρύνεται και ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής, ώστε να εποπτεύει τη διακίνηση αερίων μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος (όπως του βιομεθανίου), αλλά και να ρυθμίζει τα θέματα αγοράς που θα ανακύψουν με τη δημιουργία των αντίστοιχων αλυσίδων αξίας. Υπενθυμίζεται ότι, μέσω του νομοσχεδίου, η Ρυθμιστική Αρχή θα μετονομαστεί σε ΡΑΑΕΥ, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο και των τομέων των υδάτων και των αποβλήτων.

Ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας

Τα ανανεώσιμα αέρια θεωρούνται εδώ και 10ετίες η βασική φόρμουλα ώστε να «πρασινίσουν» οι υποδομές φυσικού αερίου, υποκαθιστώντας ένα σημαντικό μερίδιο του ορυκτού καυσίμου. Μάλιστα, η προσθήκη βιοαερίου αποτελεί την πλέον άμεση λύση προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η έγχυσή του στις υφιστάμενες υποδομές μπορεί να γίνει χωρίς καμία μετατροπή. Αντίθετα, το «πράσινο» υδρογόνο μπορεί να αναμιχθεί έως ένα μικρό ποσοστό στα δίκτυα ορυκτού καυσίμου, αν και όλες οι υποδομές αερίου κατασκευάζονται πλέον με προδιαγραφές «Hydrogen Ready».

Παράλληλα ωστόσο με την επίτευξη της κλιματικής φιλοδοξίας της Ε.Ε., μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία τα ανανεώσιμα αέρια απέκτησαν ακόμη πιο κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική, αποτελώντας επίσης ένα σημαντικό εργαλείο και για την απεξάρτηση της «Γηραιάς Ηπείρου» από το ρωσικό καύσιμο. Είναι ενδεικτικό ότι, στο πλαίσιο του RepowerEU, προβλέπεται η παραγωγή βιοαερίου να αυξηθεί στα 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030, ενώ του «πράσινου» υδρογόνου στα 10 εκατομμύρια τόνους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ελληνικές εταιρείες διαχείρισης των δικτύων διανομής έχουν στα σκαριά μία σειρά από πρότζεκτ ανάμιξης βιοαερίου στις υποδομές τους, ενώ και ο ΔΕΣΦΑ κατασκευάζει όλες τις νέες υποδομές του με προδιαγραφές «Hydrogen Ready». Επίσης, η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποδίδει πιο κεντρικό ρόλο στο «πράσινο» υδρογόνο, προβλέποντας την ανάπτυξη έως το 2030 μονάδων ηλεκτρόλυσης συνολικής ισχύος 1,2 GW.

Σχετικα αρθρα

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 24/4

admin

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin

ΑΑΔΕ: Από 22 Απριλίου το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής

admin

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές

admin

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin