Image default
Αγορές

Στα πρόθυρα του sell off, με ανατροπή, η Wall Street

Στα πρόθυρα του sell off, με ανατροπή, η Wall Street

Στις ορέξεις των πωλητών αφέθηκε τελικά η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, η οποία παρά το ανοδικό της ξεκίνημα, έκλεισε με απώλειες που στον τεχνολογικό κλάδο «άγγιξαν» το 2%. Οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με τον τραπεζικό κλάδο να ασκεί τις ισχυρότερες πιέσεις.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (9/3) ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,66% στις 32.254,86 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,81% στις 3.919,70 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 2,05% στις 11.338,35 μονάδες.

Μεταξύ άλλων, το κλίμα επιβαρύνθηκε από την SVB Financial, η οποία κατέρρευσε με απώλειες 61%, μετά την ανακοίνωση της πώλησης μετοχών αξίας 1,75 δισ. δολαρίων, ωθώντας την κεφαλαιοποίησή της σε λίγο πάνω από 6 δισ. δολάρια και παρασύροντας προς τα κάτω άλλα ονόματα περιφερειακών τραπεζών. Σε ευρύτερο πλαίσιο, ο χρηματοοικονομικός τομέας του S&P 500 υποχώρησε κατά 4%, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από τον Ιούνιο του 2020. Παράλληλα, η μετοχή της Silvergate διολίσθησε κατά 30% μετά την ανακοίνωση ότι βάζει τέλος στις δραστηριότητές της.

Σε καθοδική τροχιά γύρισαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδα βάσης στο 3,90% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 19 μονάδες βάσης στο 4,90%.

Στα μάκρο της ημέρας, στην περιοχή άνω των 200.000 επανήλθε ο εβδομαδιαίος αριθμός των αιτήσεων λήψης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν 211.000 νέα αιτήματα επιδόματος, αυξημένα σημαντικά από τον αριθμό των 190.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, ενώ ξεπέρασε και την εκτίμηση της αγοράς για μικρότερη αύξηση στο επίπεδο των 195.000. Ο αριθμός των αιτήσεων επανήλθε πάνω από τις 200.000 έπειτα από 7 εβδομάδες.

Απώλειες για το πετρέλαιο, κέρδη για τον χρυσό

Στο «κόκκινο» για τρίτη διαδοχική μέρα έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να «παγιδεύεται για άλλη μια φορά στο πλέγμα της αύξησης των επιτοκίων της Fed», όπως δήλωσε ο Στέφεν Ινς, αναλυτής της SPI Asset Management. Το σημερινό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου υποχώρησε κατά 1,07 δολάρια στα 81,59 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 94 σεντς στα 75,72 δολάρια το βαρέλι.

Αντίθετα, με κέρδη έκλεισαν οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού την Πέμπτη, με το πολύτιμο μέταλλο να επιστρέφει σε θετικό έδαφος μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις απωλειών. Συγκεκριμένα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου κέρδισε 16,50 δολάρια ή 0,9% και έκλεισε στα 1.835,10 δολάρια ανά ουγγιά.

Το ασήμι Μαΐου σημείωσε άνοδο 12,4 σεντς ή 0,6% στα 20,275 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός Μαΐου πρόσθεσε μισό σεντ ή 0,1% στα 4,0315 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • SVB FINANCIAL
  • αποδόσεις ομολόγων
  • αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • SILVERGATE

    Σχετικα αρθρα

    Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τραπεζικό boost

    admin

    Παίρνει τα «πάνω» της η Wall Street-Υποχωρούν οι επενδυτικές ανησυχίες

    admin

    Θετικό κλίμα, αλλά και αβεβαιότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών

    admin

    H Alibaba έδωσε ώθηση στις ασιατικές αγορές

    admin

    Τα αμερικανικά ομόλογα «πλήγωσαν» την Wall Street

    admin

    Νευρικότητα στις ευρωαγορές: Παραμένει εύθραυστο το κλίμα στις τράπεζες

    admin

    Διορθωτικές κινήσεις στη Wall Street μετά το τριήμερο ανοδικό σερί

    admin

    Δείχνουν να… συνέρχονται οι ευρωαγορές- Κέρδη στο άνοιγμα

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, εν μέσω ευρύτερης αβεβαιότητας

    admin

    Κερδισμένη η Wall Street όσο «χαλαρώνουν» οι τραπεζικές ανησυχίες

    admin

    Ανοδικό rebound στις ευρωαγορές με τραπεζικά «καύσιμα»

    admin

    Το deal της SVB δίνει ώθηση στη Wall Street

    admin