Image default
PIRAEUS BANK

Κ. Χριστοδούλου (Τράπεζα Πειραιώς): Θετικές οι προοπτικές του factoring στην Ελλάδα

Θετικές καταγράφονται οι προοπτικές του Factoring στην Ελλάδα, κάτι που οφείλεται στις αναπτυξιακές συνθήκες της οικονομίας, αλλά και στη δυναμική τoυ ίδιου του κλάδου, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Factoring και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Factoring Κώστας Χριστοδούλου, από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου Trade and Receivables Finance Summit, που συνδιοργάνωσαν η FCI, Παγκόσμιος Φορέας των εταιρειών Factoring και η EBRD.

Η επιταχυνόμενη ροή επενδύσεων στην Ελλάδα, με τη στήριξη και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η αυξανόμενη δυναμική εξαγωγών, η υψηλή ρευστότητα στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα, όπως και οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, ακριβώς λόγω της κινητικότητας στην οικονομία, συνηγορούν στην διατήρηση ή και αύξηση των μεγεθών του κλάδου στα σημερινά υψηλά επίπεδα, τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.

Επισήμανε πάντως ότι υπάρχουν προκλήσεις που προκύπτουν από μια σειρά παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο αυξημένος πληθωρισμός και κυρίως η άνοδος των επιτοκίων και οι επιπτώσεις που έχει στη ζήτηση και την κατανάλωση.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Factoring, ανεξάρτητα από την επίδραση που έχει το μέγεθος της οικονομίας,  το ίδιο το προϊόν Factoring έχει δημιουργήσει μια δυναμική προοπτική που σχετίζεται με την περαιτέρω εξοικείωση των ελληνικών επιχειρήσεων με το Factoring  και ειδικότερα τα οφέλη της είσπραξης/ ασφάλισης απαιτήσεων μέσα από τους συνεργαζόμενους πράκτορες του δικτύου FCI στο εξωτερικό σε συναλλαγές εξαγωγών.

Το 2022, η αγορά Factoring στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση της τάξης του 33% στον κύκλο εργασιών, με αντίστοιχη ισχυρή αύξηση κατά 22% το 2021, με αποτέλεσμα η διείσδυση να αναμένεται στο 11% του ΑΕΠ, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την τελευταία διετία επιταχύνεται σημαντικά ο βαθμός αποδοχής από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές Factoring (εξαγωγικό κυρίως), τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος υπογράμμισε και την σταθερά καλή ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών εταιρειών Factoring.

Όπως σημείωσε, η μεγαλύτερη αποδοχή του Factoring θα εξαρτηθεί και από την ταχύτητα αυτοματοποίησης των εργασιών του κλάδου, η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει μια πιο μαζική προσέγγιση / εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, αλλά και θα εντείνει την παρουσία του κλάδου στον όμορο χώρο της χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σχετικα αρθρα

Τρ. Πειραιώς: Κάτω του 5% το συνολικό ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Χρ. Μεγάλου: Έχουμε προϋπολογίσει ήδη διανομή μερίσματος 10% των καθαρών κερδών

admin

Τράπεζα Πειραιώς: 1,35 δισ. ευρώ εισέπραξε το Δημόσιο – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης

admin

Πειραιώς: 1,35 δισ. ευρώ εισέπραξε το Δημόσιο – Στα 4 ευρώ τιμή διάθεσης

admin

Υπερκάλυψη 10 φορές στο placement της Πειραιώς – Στα 14 δισ. ευρώ οι προσφορές

admin

Πειραιώς: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών – Πώς θα διατεθεί το 22%+5% του ΤΧΣ

admin

Τρ. Πειραιώς: Γιατί ο δείκτης αγροτικών προϊόντων κινείται πτωτικά τον Φεβρουάριο εν αντιθέσει με τον δείκτη εμπορευμάτων

admin

Νέα κεντρικά γραφεία για την Τράπεζα Πειραιώς – Πού θα μετακομίσει

admin

Το σχέδιο της Πειραιώς για την ψηφιακή τράπεζα Snappi

admin

Οι συστάσεις 8 οίκων για την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Χρ. Μεγάλου: Ρεκόρ ισχυρών αποτελεσμάτων για την Τράπεζα Πειραιώς το 2023

admin

Στην τελική ευθεία το placement της Πειραιώς

admin