Image default
Ευρώπη

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δεν μπορεί να υπαγορεύει στη Σουηδία τους νόμους της

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τάχθηκε την Τετάρτη έντονα κατά των απαιτήσεων της Τουρκίας να αλλάξει η Σουηδία τους νόμους της για την ελευθερία της έκφρασης, μόλις μία ημέρα πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών του ΝΑΤΟ μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας.

Η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει προς το παρόν μπλοκαριστεί από την Τουρκία, η οποία, μεταξύ άλλων, απαιτεί από τη Σουηδία να καταστήσει παράνομη τη δημόσια καύση του Κορανίου.

«Το ιερό μου βιβλίο, το Κοράνι, κάηκε και καταστράφηκε. Όσο το επιτρέπετε αυτό, δεν θα πούμε ναι στην ένταξή σας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο Ράσμους Παλουντάν, ακροδεξιός ακτιβιστής, έκαψε το Κοράνι μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η απαίτηση του Ερντογάν να απαγορεύσει η Σουηδία το κάψιμο του Κορανίου δεν βρίσκει σύμφωνο τον Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό είναι ένα θέμα που δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία και δεν θα πρέπει να εμποδίσει τη Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε στην εκπομπή 30 Minuter του SVT.

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν διμερή συμφωνία τον Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει να στηρίξει τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι εξαγωγές όπλων και η έκδοση εγκληματιών.

«Μετέφερα στην Τουρκία ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις για το κάψιμο του Κορανίου. Πολλές χώρες έχουν νόμους που περιορίζουν τέτοιες ενέργειες, αλλά δεν μπορείς να τους απαγορεύσεις ό,τι δεν σου αρέσει», δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ απηχούν τις δηλώσεις της σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Ιβίν Ενσίρ, η οποία δήλωσε στη EURACTIV ότι «μια ξένη χώρα δεν μπορεί να πει σε μια άλλη χώρα πώς να αλλάξει τους νόμους της. Ειδικά όταν αυτό αποδυναμώνει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Όταν ρωτήθηκε αν η Σουηδία θα πρέπει να αλλάξει τους νόμους της για την ελευθερία της έκφρασης, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι δεν γίνεται να δώσει συμβουλές στη Σουηδία, αλλά ότι παρόλο που «πολλά πράγματα μπορεί να είναι προκλητικά και ασεβή, θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι νόμιμα».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, οι συνομιλίες του ΝΑΤΟ με την Τουρκία θα συνεχιστούν την Πέμπτη, γεγονός που θα αποτελέσει την ευκαιρία να μεταφερθεί ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν εκπληρώσει τις απαιτήσεις της συμφωνίας.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin