Image default
Οικονομία

Χρυσή βίζα: «Καλώς ήλθε το δολάριο» στην Ελλάδα

Μέχρι τώρα την πρωτιά κατέχουν οι Κινέζοι. Τώρα το πρόγραμμα της Χρυσής βίζας γίνεται πολύτιμο και για τους πλούσιους Αμερικανούς.

Με τα αντίστοιχα προγράμματα να…πέφτουν σε δυσμένεια σε άλλες χώρες η Ελλάδα, σύμφωνα με το CNBC Travel, γίνεται το «hotspot της Μεσογείου».

Από το 2014, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα, στην κορυφή της λίστας των ενδιαφερομένων για το πρόγραμμα, ήταν πολίτες της Κίνας,  αντιπροσωπεύοντας το 63% όλων των αιτήσεων.

Η Ελλάδα έχει δει αύξηση του αριθμού όσων υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα της Χρυσής βίζας το 2022, την ώρα που τέτοια προγράμματα πέφτουν αλλού, σε…δυσμένεια.

Οι εκδόσεις της  χρυσής βίζας  -πενταετή άδεια παραμονής σε άτομα που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 δολάρια σε ελληνικά ακίνητα – σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρυσι, φτάνοντας σε 2.767, από 1.525 το 2021, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ελληνικού Υπουργείου Ασύλου και Μετανάστευσης.

Παράλληλα, οι αιτήσεις από εύπορους Αμερικανούς αυξήθηκαν κατά 740% μόνο το 2021, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία μετανάστευσης Astons, τοποθετώντας την Ελλάδα ως τον τρίτο προτιμώμενο προορισμό “διαμονής μέσω επενδύσεων” των πολιτών των ΗΠΑ, μετά την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το «στέμμα στην Ελλάδα»

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη προτίμηση για τους  Αμερικανούς που αποδημούν εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω του εύκρατου κλίματος, της καλής ποιότητας ζωής και της πρόσβασης στην ζώνη SENGEN.

Όμως, με την απόφαση της χώρας τον περασμένο μήνα να καταργήσει το πρόγραμμα, λίγες μόλις ημέρες μετά από παρόμοια κίνηση της Ιρλανδίας, «η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει το στέμμα» λέει το CNBC.

Η Alina Lesina, εμπειρογνώμονας μετανάστευσης της Astons USA, δήλωσε ότι φαίνεται πιθανό η Ελλάδα να γίνει πλέον ο “προορισμός πρώτης επιλογής”.

Η Ολυμπία Αναστασοπούλου, γενική γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, δήλωσε ότι η τάση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της μεγάλης απήχησης που έχει ήδη η χώρα μας στους Αμερικανούς τουρίστες,

«Έχουμε χαμηλότερο κόστος ζωής, εξαιρετικό κλίμα όλο το χρόνο και επαναπροσδιορίζουμε το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες», είπε στο CNBC Travel.

Πορτογαλία: Τέλος εποχής για την Χρυσή Bίζα

«Πιθανές οι προσαρμογές»

Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διπλασιάσει το ελάχιστο όριο επένδυσης σε 500.000 δολάρια από τον Μάιο, φέρνοντάς το πιο κοντά σε παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία.

Η κ. Αναστασοπούλου δήλωσε ότι αυτό έγινε «για να προστατεύσουμε την τοπική αγορά ακινήτων και την πρόσβαση των νέων ανθρώπων σε οικονομική στέγη». Πρόσθεσε όμως ότι οι αλλαγές θα είναι ανοικτές σε επαναξιολόγηση και πιθανή προσαρμογή.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων προγραμμάτων “διαμονής μέσω επενδύσεων” παγκοσμίως, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη της εταιρείας παροχής συμβουλών σε θέματα ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν επί του παρόντος σε τέτοιες λίστες τέτοιων δεικτών, σημειώνοντας υψηλή βαθμολογία στους χρόνους διεκπεραίωσης αιτημάτων, την ποιότητα ζωής και το κόστος της.

Αλλά καθώς  Ευρωπαϊκές χώρες περιορίζουν τα προγράμματα, ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση πλούσιων  εντείνεται παγκοσμίως.

Χρυσή βίζα: Κατατέθηκε η τροπολογία για την απόκτησή της

«Άνοιγμα» και από Αφρικανικές χώρες

Τα αφρικανικά κράτη συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που προσφέρουν νέα προγράμματα διαμονής και διπλής υπηκοότητας με αντάλλαγμα την εισροή κεφαλαίων.

Η Κένυα βρίσκεται  σε προχωρημένο στάδιο εισαγωγής της υπηκοότητας μέσω επενδύσεων. Η Ουγκάντα, επίσης, φέρεται να εξετάζει ένα παρόμοιο πρόγραμμα.

Οι  Σεϋχέλλες προσφέρουν υπηκοότητα για επένδυση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Σχετικα αρθρα

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin