Image default
Οικονομία

Ξεκινά η «μάχη» των πρωτογενών πλεονασμάτων

Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ θα πιστοποιήσουν την υποχώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στη ζώνη του 6,5% και αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθεί να “τρέχει” και στην Ελλάδα με διψήφια ποσοστά, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που περιμένουν τουλάχιστον ένα ακόμα εξάμηνο σημαντικών αυξήσεων σε είδη διατροφής.  

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι Ευρωπαίοι θα τηρούσαν στάση αναμονής, ειδικά από τη στιγμή που ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες που σχετίζονται και με το κόστος ενέργειας κυρίως από το καλοκαίρι και μετά, το Eurogroup και το Ecofin θα δώσουν σήμερα και αύριο το σήμα για επιστροφή στη δημοσιονομική… ορθότητα.  

Όπως προέκυψε από την παρουσίαση των γενικών, κατευθυντήριων γραμμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν αρκεί, πλέον, κάποια χώρα να διαθέτει δημοσιονομικό χώρο για να ενεργοποιεί μέτρα στήριξης, έστω προσωρινού χαρακτήρα. Πλέον, η οδηγία είναι να περιοριστούν οι “καθαρές” δαπάνες- μετά το συνυπολογισμό εσόδων και τακτικών εξόδων- έτσι ώστε η Ευρώπη να οδηγηθεί σε υγιές (;) δημοσιονομικό μονοπάτι.  

Σε αυτό το μάλλον “θολό” περιβάλλον, τα κράτη- μέλη καλούνται να υποβάλουν Πρόγραμμα Σταθερότητας ως τις 30 Απριλίου. Αρμόδιες πηγές στην Αθήνα, αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει προ πολλού οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες ανεξαρτήτως του χρονοδιαγράμματος των εκλογών. Στο Πρόγραμμα, που θα στείλει στις Βρυξέλλες η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα ενσωματωθούν οι κατευθύνσεις πολιτικής από τις Βρυξέλλες για το 2024, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί ότι θα κινηθούμε συντηρητικά στις προβλέψεις μας για ΑΕΠ και πλεονάσματα, έτσι ώστε η αξιολόγηση του Προγράμματος το Μάιο και οι τελικές κατευθύνσεις από την Κομισιόν να μην προβληματίσουν.   

Για το ΑΕΠ, στο υπουργείο Οικονομικών θα υιοθετήσουν το συντηρητικό σενάριο των Βρυξελλών για ανάπτυξη 1,2% φέτος και 2,2% του χρόνου, έως ότου τα στοιχεία αποδείξουν- όπως έγινε και πέρσι- ότι η δυναμική είναι μεγαλύτερη. Τα δύσκολα είναι με τις παραδοχές και τις εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Για φέτος το υπουργείο Οικονομικών θα επιμείνει στη μάλλον συντηρητική πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,7%, ενώ για το 2024 ο πήχης θα τεθεί σίγουρα πιο ψηλά, πιθανότατα στο 2,2%, που προβλέπει η τελευταία Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν, όμως, ότι η “μάχη” των πλεονασμάτων μόλις τώρα αρχίζει. Πολλά θα κριθούν από τις κατευθύνσεις του Μαΐου και πολλά περισσότερα από τις ζυμώσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όπου ήδη καταγράφονται οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ Βόρειων και Νότιων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι αυτή η “μάχη” θα δοθεί παράλληλα με τη “μάχη” για την επικαιροποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ενέργειας, καθώς είναι προφανές ότι αν δεν κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ φυσικού αερίου- ρεύματος, οι συζητήσεις περί απόσυρσης των μέτρων στήριξης κι επιστροφής σε υψηλά πλεονάσματα, θα ανάψουν “φωτιά” στα ευρωπαϊκά όργανα και θα αναζωπυρώσουν τις εστίες κοινωνικής έντασης.  

Σχετικα αρθρα

Βουλή: «Πολεοδομία» για τουριστικές επενδύσεις – Διευκολύνεται η παραχώρηση τουριστικών λιμένων

admin

Παράγωγα: Περαιτέρω υποχώρηση στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ του 25αρη τρέχουσας σειράς

admin

Αύξηση εσόδων από φόρους & εισφορές αλλά και πιέσεις σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων και ασφαλισμένων

fastpath

Πιθανή η επιστροφή από το 2022 σε πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής – Καμπανάκι για εξωτερικό έλλειμμα

admin

Ολοταχώς για διασύνδεση ταμειακών- POS

admin

Έρχεται νέος γύρος αυξήσεων τιμών στα σούπερ μάρκετ

admin

Παραγγελίες πλοίων: Στους Έλληνες η μερίδα του λέοντος

fastpath

Α. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κυρίαρχη στον χώρο του real estate

admin

UniCredit για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,4% για το 2023  – «Μάλλον απίθανη» μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

admin

ΤΑΙΠΕΔ: D Marinas Hellas – ΤΕΜΕΣ προτιμητέος επενδυτής για τη Mαρίνα Πύλου

admin

ΔΕΗ: «Πράσινο φως» στην επιστροφή πρώην λιγνιτικών εκτάσεων στο Δημόσιο

admin

Έρευνα ΕΒΕΑ: «Αισιόδοξη για το μέλλον μία στις δυο επιχειρήσεις»

fastpath