Image default
Ευρώπη

Έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας κρίσης της Bundesbank για την κατάρρευση της SVB

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της «Ομάδας κρίσης»  σήμερα ,για να αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις από την  κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) στην γερμανική αγορά , καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν έχει σχεδιάσει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με ανώτατη τραπεζική πηγή στην Φρανκφούρτη.

Εκπρόσωπος της Bundesbank δήλωσε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα επέλεξε να συγκεντρώσει την ομάδα κρίσης για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις σε επίπεδο γερμανικών τραπεζών και στις χρηματοπιστωτικές αγορές , καθώς η Commerzbank και η Deutsche Bank είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν το πρωί κατά  9,6% και 5,3% αντίστοιχα.

Η ομάδα κρίσης της Bundesbank, η οποία δημιουργήθηκε κατά την τελευταία οικονομική κρίση του 2008, είναι υπεύθυνη για την ενημέρωση του Διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και τη διατύπωση προτάσεων, αλλά δεν έχει εξουσία στη λήψη αποφάσεων.

Πηγή από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει έκτακτες συνεδριάσεις και δεν σχεδιάζει να συγκαλέσει .

Η ίδια πηγή του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης διαθέτουν γενικά ένα πιο ισορροπημένο μείγμα ενεργητικού από τη Silicon Valley Bank, η οποία ειδικεύεται στο δανεισμό σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, κάτι που θεωρείται πιο ριψοκίνδυνο.

Η Silicon Valley Bank έπεσε, το φθηνό χρήμα εξαφανίστηκε: Τι πραγματικά ανησυχεί τους επενδυτές

Σύμφωνα με την πηγή, επί του παρόντος δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες από την κατάρρευση του SVB στις τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν οι επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επεκταθούν στις μεγάλες τράπεζες.

Η BaFin, η γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή που εποπτεύει τις γερμανικές τράπεζες σε συνεργασία με την Bundesbank, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει μορατόριουμ στο γερμανικό υποκατάστημα της SVB μετά την κατάρρευση της μητρικής της εταιρείας.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Γερμανία: Τα Ινστιτούτα βλέπουν ανάπτυξη μόνο 0,1% το 2024

admin

Renault: Πουλά στη Nissan μερίδιο 2,5%

admin

Γιατί οι ΗΠΑ απειλούνται με «πτώση» από το βουνό του χρέους

admin

Κομισιόν: Οδηγίες ασφαλείας ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή Αγροτική Πολιτική: Συγκρατημένα αισιόδοξη η ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές

admin

H&M: Πάνω από το αναμενόμενο τα κέρδη α’ τριμήνου

admin

Βαλτιμόρη: Ανησυχία για μέρες…covid στην εφοδιαστική αλυσίδα

admin