Image default
Ευρώπη

Γερμανική επίθεση φιλίας στη Νότια Αμερική με φόντο τη συμφωνία Mercosur

Οι Γερμανοί υπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας ξεκίνησαν εξαήμερη επίσκεψη στη Νότια Αμερική αυτό το Σαββατοκύριακο για να προωθήσουν το εμπόριο και τη δράση για το κλίμα, εν μέσω συνεχιζόμενων συζητήσεων για την επικείμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ, αμφότεροι Πράσινοι, ξεκίνησαν το εξαήμερο ταξίδι τους στη Βραζιλία και την Κολομβία αυτό το Σαββατοκύριακο με συναντήσεις με τους αντίστοιχους ομολόγους τους στην ημερήσια διάταξη και μια εμπορική αντιπροσωπεία στο πλευρό τους.

Το Βερολίνο ελπίζει να εμβαθύνει τη συνεργασία με τις δύο χώρες που διεξήγαγαν πρόσφατα εθνικές εκλογές.

«Οι κυβερνητικές αλλαγές και στις δύο χώρες άνοιξαν την πόρτα για μια πιο εντατική στρατηγική συνεργασία», ανέφερε ο Χάμπεκ σε δήλωσή του ενόψει του ταξιδιού.

Στη Βραζιλία, στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου ο αριστερός υποψήφιος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα νίκησε τον ακροδεξιό εν ενεργεία Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επικρίθηκε για τη μη προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας τον Μάιο του 2022 ο Γκουστάβο Πέτρο ήταν ο πρώτος αριστερός υποψήφιος που εξελέγη πρόεδρος.

Και οι δύο Γερμανοί υπουργοί ελπίζουν να συμβιβάσουν την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με την προστασία των κλιματικών και περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ, συνεργαζόμενοι με τις κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής σε θέματα βιωσιμότητας.

«Περισσότερη βιωσιμότητα και στρατηγική ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων – με τη συμφωνία της Mercosur, έχουμε την ευκαιρία να ταιριάξουν και τα δύο» δήλωσε ο Özdemir στο DPA.

Οι νέες κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Κολομβίας είναι «σημαντικοί εταίροι στην κοινή πορεία προς έναν βιώσιμο μετασχηματισμό των παγκόσμιων γεωργικών και διατροφικών μας συστημάτων», πρόσθεσε.

Το ταξίδι πραγματοποιείται καθώς οι ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν αντίθετες απόψεις σχετικά με το αν θα συμφωνήσουν σε μια εμπορική συμφωνία. Ενώ η Γαλλία και η Αυστρία, μεταξύ άλλων, έχουν εκφράσει σαφείς επικρίσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς τάσσεται υπέρ της.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin